vineri, aprilie 19, 2024

Deschiderea anului de învăţământ la Şcolile Lumina din România, pe fundalul situaţiei tensionate din Turcia

Autorităţile turce ar fi făcut presiuni asupra profesorilor turci din România care predau în şcolile Lumina, cerându-le să se întoarcă în Turcia, doar trei dintre profesori alegând să se întoarcă în ţara natală.

ıchb

Deschiderea noului an şcolar la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti (ICHB), instituţia de învăţământ care are cei mai mulţi olimpici internaţionali din ţară, aduce în discuţie mai multe controverse legate de situaţia învăţământului particular turcesc, în urma arestării a 25.000 de profesori şi a desfiinţării a 1.500 de şcoli considerate ca fiind influenţate de gândirea intelectualului turc Fethullah Gulen. Profesorii din România care predau la şcolile turceşti au fost chemaţi în Turcia, atât de familii cât şi de autorităţi, doar trei dintre aceştia alegând să plece în ţara natală.

goktas

Directorul General al Instituţiilor de Învăţământ Lumina, Fatih Goktaş, a relatat pentru MEDIAFAX că Ambasada Turciei a făcut presiuni pentru ca profesorii turci să fie trimişi acasă.

„În Turcia, în urma loviturii de stat, s-au închis 1.500 de şcoli, universităţi particulare, tot. Asta e situaţia în Turcia, dar nu afectează situaţia şcolilor particpulare din alte ţări. În general, profesorii turci de aici au dublă cetăţenie. Ideea e că o parte din materiile care se predau aici, în general materii de Real (matematică, chimie, biologie, fizică, informatică) se predau în limba engleză şi nu prea găseam profesori români care să poată preda aceste materii în limba engleză, de aceea am adus profesori din Turcia. Ambasada Turciei a cerut nişte documente, dar nu le-am dat. De asemenea, Ambasada a făcut presiuni asupra profesorilor din Turcia, să se întoarcă înapoi, că şcolile acestea suportă mişcarea lui Gulen şi tot aşa. Însă noi nu suntem o mişcare, noi ne folosim doar de ideile lui Gulen. Numai trei profesori de-ai noştri se vor întoarce în Turcia, familiile lor i-au rugat să se întoarcă înapoi, restul rămân aici. E periculos să te întorci acolo acum, sigur că e, gândiţi-vă că au arestat 25.000 de profesori. România este siguranţă, eu mă simt acasă aici”, a spus directorul.

Clarificări necesare făcute de Directorul General:

Potrivit directorului general, părinţii care şi-au luat copii au regretat, dar ei au afaceri cu Turcia.”Presează Ambasada şi mulţi părinţi nu vor să retragă copiii de la Lumina, dar mai mult oamenii de afaceri care fac business cu Turcia şi care merg de trei ori pe săptămână retrag copiii, pentru că îi presează. Dar toată lumea vrea să se întoarcă, poate anul viitor se vor întoarce”, mai spune directorul general Lumina.

Întrebat dacă are legături cu clericul Fethullah Gulen sau dacă a primit bani de la el, directorul a negat ambele variante.”Noi suntem şcoală particulară. Pentru International School of Bucharest (ISB) cu venit 140 de copii noi, dar numai pentru aceasta. Au plecat 120 de copii turci, restul nu. Şcolile noastre nu au primit bani de la Gulen. Am început activitatea în 1994 în România, nu avem sponsorizări nici din Turcia, nici din SUA. După lovitura de stat, nişte profesori au probleme. Şi paşaportul fiicei mele expiră în aprilie 2017. Am mers la Ambasadă şi două zile mi-au zis că este sistemul blocat. Mai avem ceva timp până în aprilie. Poate după ce trece starea de urgenţă se termină. Dar unor profesori le expiră paşapoartele. Se spune că Ambasada are o listă cu numele tuturor şi nu se spune niciun motiv, ci nu primesc acte din cauza Ankarei. Profesorii lucrează cu permis de şedere. Paşaportul este pentru călătorie. Astăzi nu sunt afectaţi, problemele sunt actele. Dacă depui acte de cetăţenie sau altele unde ai nevoie de Ambasadă este o problemă. La paşaport este. Domnul preşedinte a spus că starea de urgenţă va dura trei luni. La noi totul este în regulă. Primele probleme au fost din 2013, dar acum foarte mult presează Ambasada Turciei”, a mai spus directorul general.Legat de relaţia cu autorităţile de la Bucureşti, directorul spune că este una bună.

„Domnul ministru al Educaţiei, care am fost în vizită la el săptămâna trecută, a spus că, instituţional, şcolile Lumina nu au probleme. Au programa românească, nu sunt probleme. Singurele probleme sunt la unii angajaţi turci. Sunt 700 de angajaţi, 100 de profesori turci, 20 au dublă cetăţenie, 80 sunt turci. Permis de şedere se dă. Probleme sunt doar la actele unde trebuie să ajungem la ambasadă. De când au apărut primele probleme am făcut adresă la autorităţile române, şi la cele turce că şcolile noastre funcţionează după program românesc . Noi am venit aici de 20 de ani. Nu poate finanţa (Gulen, n.r.) în 170 de şcoli. Lumina este numai în România. Au fost 400 de copii din familii mixte, 120 au plecat”, a mai spus Fatih Goktaş .Totuşi, cetăţenii turci au temerile lor, pentru rudele rămase acasă.Mustafa Oz , manager al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti, spune că orice acuzaţie ce le este adusă trebuie probată.

Sub semnul spuselor lui Gulen : „În lume sunt trei boli majore, care ne afectează pe toţi, neştiinţa, sărăcia şi discriminarea, dar toate pot fi tratate prin educaţie”.

„Să se arate dovezi că noi suntem finanţaţi de Fetullah Gulen şi noi ne cerem scuze public. Ambasadorul se teme să nu fie şi el arestat, aşa că face presiuni pe familiile turce. Vicepremierul turc a spus la Constanţa că diplomele absolvenţilor noştri nu vor fi recunoscute în Turcia. Este o aberaţie. Este o manevră politică a domnului vicepremier turc Veysi Kaynak, pentru că liceul nostru nu emite diplome, diplomele sunt eliberate de Ministerul Educaţiei, după un examen naţional care se numeşte Bacalaureat. Şi dacă Turcia nu recunoaşte diplomele noastre este o problemă între două state. Nu cred că este cazul. Dânsul face doar manevră politică. Vrea să infuenţeze oamenii. Copiii noştri au aceleaşi drepturi ca orice alţi copii. Domnul vicepremier turc a spus că nici diplomele profesorilor turci nu vor fi valabile, ca să nu profesăm noi în continuare. Dar şi aceasta este o manevră politică pentru că diplomele sunt obţinute după o muncă ştiinţifică. Ceva obţinut legal nu poate fi anulat. În Turcia, ceea ce s-a întâmplat cu profesorii turci este doar că s-a luat permisul de muncă, adică nu se poate profesa în continuare în Turcia. Dar nu se pot anula acte. În România avem echivalările noastre date de autorităţi, iar permisele noastre de muncă sunt date tot de autorităţile române. Nu au legătură cu ce spune domnul vicepremier”, a adăugat managerul Liceului Internaţional de Informatică.

mustafaoz

Mustafa Oz, manager al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti:

El a mulţumit părinţilor care au trimis mesaje de susţinere şi absolvenţilor care le sunt mereu aproape.

„Ne concentrăm totul pe educaţia copiilor noştri, performanţa elevilor noştri. Nu ne împiedică nicio acuzaţie sau calomnie, nu ne opreşte să muncim mai mult pentru copii. Mulţumim părinţilor pentru încredere şi absolvenţilor noştri. Pentru elevi, părinţi, absolvenţi, mesajele nostre sunt de iubire, toleranţă şi performnaţă la şcoală”, a adăugat Oz.

Legat de Fetullah Gulen, managerul Liceului a spus că este un intelectual care promovează educaţia.

„Domnul Fetullah Gulen este un intelectual turc care trăieşte în America. Dânsul nu este om de afaceri, a fost imam, când era în Turcia, dar acum are 75 de ani şi este pensionar. Finanţarea şcolilor noastre este din taxele şcolare pe care le încasăm de la părinţii noştri. Legătura noastră cu Gulen este doar la nivel de idei. Gulen în lume promovează pacea, toleranţa între religii şi între popoare. Şi valorile pe care le promovează dânsul ne-au plăcut şi nouă. De asta suntem noi aici în România. Astfel de şcoli există peste 170 în lume şi este imposibil să fie finanţate de un om, în 170 de ţări”, a mai spus Oz.

El a adăugat că, potrivit clericului Fethullah Gulen, în lume sunt trei boli majore, care ne afectează pe toţi, neştiinţa, sărăcia şi discriminarea, dar toate pot fi tratate prin educaţie.

„Dar aceste valori, nu neapărat ale domnului Gulen, le susţinem indiferent de unde vin. Gulen spune că sunt trei boli majore în lume care, din păcate, ne afectează pe toţi. Aceste boli sunt neştiinţa, adică lipsa de educaţie, a doua e sărăcia şi a treia, discriminarea. Toate bolile au ca tratament , educaţia. Pentru că oamenii fără educaţie pot fi uşor manipulaţi de grupuri teroriste. De aceea, dânsul recomandă investiţii în educaţie, pentru că un om educat, care este iluminat, nu poate fi manipulat. De aceea, în Turcia sunt foarte mulţi academicieni, doctori, sau alţi oameni cu cariere înalte concediaţi, pentru că, din păcate, nu este apreciată educaţia, ci needucaţia”, a mai spus Oz.

lumina-2
Deschiderea anului şcolar la şcolile Lumina-Instituţii de Învăţământ/Foto: Elvira Gheorghiţă

protokol

Şi Ismail Şahin, profesor de matematică şi director al Centrului de Educaţie Lumina, care oferă pregătiri la examene, Bacalaureat şi Evaluare Naţională recunoaşte că există temeri cu privire la situaţia din Turcia.

„Colegii turci nu au plecat, se păstrează catedra de matematică. Copii olimpici de etnie turcă nu sunt. Olimpicii sunt români. Situaţia din Turcia nu se poate explica logic. Nici cu drepturile omului. Nu s-a mai întâlnit un astfel de caz în istoria Turciei, în care se fac prea multe lucruri urâte asupra oamenilor, fără niciun fel de dovadă. Doar din cauza anumitor gânduri. Nu am mai fost în Turcia. Eu sunt şi cetăţean român, dar am preferat să nu mai merg în Turcia. Există foarte mare presiune pe părinţii din Turcia. Cam 120 de familii au adus copiii la noi şi nu au vrut să ia copiii, dar sunt ameninţaţi de Ambasada Turciei, prin Guvernul Turciei. Vin şi iau copiii cu lacrimi în ochi”, a adăugat profesorul de matematică.

copiii

 

 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.