vineri, ianuarie 7, 2022

Deriva Turciei spre dictatură, discutată la Bucureşti

Joi, 20 iulie 2017, în sala de conferinţe ”Safir” a hotelului ”Marshall Garden” din Bucureşti. a avut loc o masă rotundă cu tema ”Turcia, la un an după tentativa de puci”. În cadrul evenimentului au fost luate în discuţie evenimentele sângeroase din 15-20 iulie 2016 din Istanbul şi Ankara şi faptele petrecute începând din acele zile până în prezent.

conferant

Reuniunea a fost organizată de Newsint.ro în parteneriat cu Centrul de Analiză Strategică Aplicată (CASA). Au participat la discuţii analistul de relaţii internaţionale Răzvan Munteanu, director al portalului Newsint.ro, analistul militar col. (r) Ion Petrescu, consultantul politic George Rîpă şi deputatul PNL Răzvan Gheorghe.

Discuţia de la Bucureşti a fost completată cu detalii utile observatorilor evenimentelor politice de la Ankara din România de doi cetăţeni ai Turciei care îşi desfăşoară activitatea în afara ţării lor, fiind supuşi persecuţiilor în urma evenimentelor din iulie 2016. Este vorba despre jurnalistul Abdullah Bozkurt, preşedinte al organizaţiei non-guvernamentale ”Centrul pentru Libertăţi din Stockholm” (Stockholm Center for Freedom (SCF), şi despre profesorul universitar de relaţii internaţionale Ihsan Yilmaz, de la Universitatea Fatih din Istanbul, închisă în 2016 la ordinul autorităţilor turce, actualmente cercetător-şef al Departamentului de studii islamice şi dialog intercultural de la Universitatea Deakin din Melbourne, Australia.

Toţi vorbitorii au condamnat deriva Turciei spre instaurarea unui regim, eufemistic vorbind, nedemocratic. După 15 iulie 2016, noaptea în care pe străzile oraşelor Istanbul şi Ankara, capitala ţării, au murit aproape 300 de militari şi civili, zeci de mii de profesori, jurnalişti, funcţionari publici şi soldaţi au fost arestaţi, mulţi dintre ei fiind deţinuţi în continuare în închisorile din Turcia.

Aproape 200 de generali din armata turcă au fost destituiţi din funcţiile lor de conducere, degradaţi şi închişi după gratii, iar guvernul turc ar fi dat un ordin secret de iniţiere a operaţiunii de purificare a instituţiilor de stat şi de presă de persoanele indezirabile încă din data de 11 iulie 2016, pretinsa lovitură de stat militară eşuată nefiind altceva decât o provocare pusă la cale de regimul Erdogan pentru a scăpa de opoziţie şi a transforma în ţap ispăşitor mişcarea “Hizmet” condusă de predicatorul Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în Statele Unite ale Americii.

Radicalizarea regimului politic din Turcia şi trecerea la autoritarism se întâmplă din anii 2013-2014, atunci când Erdogan a destituit înalţi magistraţi turci, începând să pregătească ţara pentru preluarea integrală a puterii asupra tuturor celor trei puteri din stat, cea legislativă, cea executivă şi cea judecătorească. De asemenea, după 15 iulie 2016, regimul a atacat presa turcă, a patra putere din stat, ajungându-se ca acum să existe în Turcia un control din partea guvernării asupra a peste 70% din resursele mass-media. Aceste date şi opinii le aparţin lui Abdullah Bozkurt şi Ihsan Yilmaz, invitaţi să vorbească la masa rotundă prin intermediul skype. (Dan Nicu)


Sursa: http://adevarul.ro/international/europa/deriva-turciei-dictatura-discutata-bucuresti-1_5971471a5ab6550cb856a521/index.html

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.