miercuri, decembrie 2, 2020

Deriva Turciei spre dictatură, discutată la Bucureşti

Joi, 20 iulie 2017, în sala de conferinţe ”Safir” a hotelului ”Marshall Garden” din Bucureşti. a avut loc o masă rotundă cu tema ”Turcia, la un an după tentativa de puci”. În cadrul evenimentului au fost luate în discuţie evenimentele sângeroase din 15-20 iulie 2016 din Istanbul şi Ankara şi faptele petrecute începând din acele zile până în prezent.

conferant

Reuniunea a fost organizată de Newsint.ro în parteneriat cu Centrul de Analiză Strategică Aplicată (CASA). Au participat la discuţii analistul de relaţii internaţionale Răzvan Munteanu, director al portalului Newsint.ro, analistul militar col. (r) Ion Petrescu, consultantul politic George Rîpă şi deputatul PNL Răzvan Gheorghe.

Discuţia de la Bucureşti a fost completată cu detalii utile observatorilor evenimentelor politice de la Ankara din România de doi cetăţeni ai Turciei care îşi desfăşoară activitatea în afara ţării lor, fiind supuşi persecuţiilor în urma evenimentelor din iulie 2016. Este vorba despre jurnalistul Abdullah Bozkurt, preşedinte al organizaţiei non-guvernamentale ”Centrul pentru Libertăţi din Stockholm” (Stockholm Center for Freedom (SCF), şi despre profesorul universitar de relaţii internaţionale Ihsan Yilmaz, de la Universitatea Fatih din Istanbul, închisă în 2016 la ordinul autorităţilor turce, actualmente cercetător-şef al Departamentului de studii islamice şi dialog intercultural de la Universitatea Deakin din Melbourne, Australia.

Toţi vorbitorii au condamnat deriva Turciei spre instaurarea unui regim, eufemistic vorbind, nedemocratic. După 15 iulie 2016, noaptea în care pe străzile oraşelor Istanbul şi Ankara, capitala ţării, au murit aproape 300 de militari şi civili, zeci de mii de profesori, jurnalişti, funcţionari publici şi soldaţi au fost arestaţi, mulţi dintre ei fiind deţinuţi în continuare în închisorile din Turcia.

Aproape 200 de generali din armata turcă au fost destituiţi din funcţiile lor de conducere, degradaţi şi închişi după gratii, iar guvernul turc ar fi dat un ordin secret de iniţiere a operaţiunii de purificare a instituţiilor de stat şi de presă de persoanele indezirabile încă din data de 11 iulie 2016, pretinsa lovitură de stat militară eşuată nefiind altceva decât o provocare pusă la cale de regimul Erdogan pentru a scăpa de opoziţie şi a transforma în ţap ispăşitor mişcarea “Hizmet” condusă de predicatorul Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în Statele Unite ale Americii.

Radicalizarea regimului politic din Turcia şi trecerea la autoritarism se întâmplă din anii 2013-2014, atunci când Erdogan a destituit înalţi magistraţi turci, începând să pregătească ţara pentru preluarea integrală a puterii asupra tuturor celor trei puteri din stat, cea legislativă, cea executivă şi cea judecătorească. De asemenea, după 15 iulie 2016, regimul a atacat presa turcă, a patra putere din stat, ajungându-se ca acum să existe în Turcia un control din partea guvernării asupra a peste 70% din resursele mass-media. Aceste date şi opinii le aparţin lui Abdullah Bozkurt şi Ihsan Yilmaz, invitaţi să vorbească la masa rotundă prin intermediul skype. (Dan Nicu)


Sursa: http://adevarul.ro/international/europa/deriva-turciei-dictatura-discutata-bucuresti-1_5971471a5ab6550cb856a521/index.html

Turcia: Costul cumpărării unei case a crescut drastic

Costul cumpărării unei noi case în Turcia prin intermediul unei ipoteci a crescut drastic în ultimele săptămâni, după ce banca centrală a înăsprit politica monetară pentru a preveni repetarea unei crize valutare în 2018.

COVID-19: Erdogan amenință că va introduce măsuri “dureroase”

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat, pe 25 noiembrie, după o ședință a partidului, că măsurile trebuie respectate pentru a evita alte măsuri mai dure.

Turcia: Bebeluș testat pozitiv cu COVID-19 a murit pe holurile spitalului

Mătușa lui Safiye Akdağ a povestit că bebelușul a fost dus la spital de trei ori, cu febră și probleme respiratorii, dar trimis acasă de fiecare dată după administrarea medicamentelor.

Pisicile unei femei care a murit în cutremurul din Izmir au fost adoptate

Pisicile unei femei care a murit în cutremurul din provincia vestică Izmir au fost adoptate.

Legătura turcilor cu pisicile, surprinsă într-o galerie de artă din Japonia

O fotografă din Japonia a făcut o expoziție de artă cu fotografii ale pisicilor din Turcia.

10.000 de cărți și 1.000 de tablete pentru elevii defavorizați: “Donează o carte! Donează un laptop, tabletă sau PC! Dăruiește cunoaștere!,,

Lumina Instituții de Învățământ din România demarează campania ,,Donează o carte! Donează un laptop, tabletă sau PC! Dăruiește cunoaștere!,, pentru a ajuta elevi defavorizați din zonele rurale.

Turcia: 1 persoană moare la fiecare 10 minute infectată cu COVID-19

Directorul medicilor de familie din Turcia (TTB), Nuri Seha Yüksel a explicat într-o conferință online, că datele oficiale ale Ministerului Sănătății arată că o persoană moare din cauza COVID-19 la fiecare 10 minute.

COVID-19: Edilul Istanbulului anunță 201 decedați. Ministrul sănătății 153.” Ce ar trebui să fac? Ar trebui să tac?”

Primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu a replicat criticilor legate de contestarea numărul oficial al infectaților cu COVID-19 anunțate de Ministerul Sănătății, relatează Duvar English.