luni, ianuarie 11, 2021

Violența, intensificarea represiunii și criza libertății de exprimare din Turcia discutat la ONU

”Articolul 19,” organizația pentru dreputurile omului, alături de PEN International, European Centre for Press and Media Freedom și alte organizații civice internaționale  au făcut  o declarație orală în cea de-a 42-a sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, în timpul dezbaterii generale.

Declarația abordează problemele Turciei de după tentativa de lovitură de stat eșuată din 2016 și până în prezent, precum: violență, intesificarea represiunii guvernului și criza liberății de exprimare.

“Deși starea de urgență a fost ridicată în iulie 2018, decretele largi de urgență care au permis guvernului să-și continue represiunea fără precedent împotriva mass-media și a societății civile au fost acum absorbite în mod efectiv în cadrul legal obișnuit.” scrie în declarația publicată de ”Articolul 19”, organizație care luptă pentru apărarea și promovarea libertății de exprimare.

Prin declarație, organizațiile cer statelor din Consiliu să îndemne Turcia să își schimbe atitudinea și să ia măsuri imediate pentru restabilirea statului de drept. Mai ales, să pună capăt atacului continuu exercitat asupra libertății  de exprimare a mass-media și a vocilor care se exprimă în  spațiului  public civic.

Jurnaliști în spatele gratiilor pentru desfășurarea activităților jurnalistice

De la tentativa de lovitură de stat din 2016, cel puțin 180 de media au fost închise cu forță. Peste 220.000 de site-uri web au fost blocate. Cel puțin 132 de jurnaliști și lucrători ai mass-media sunt în spatele gratiilor. Sute de jurnaliști au fost urmăriți ca teroriști, numai pentru activitatea lor jurnalistică, în absența unor dovezi credibile sau chiar individualizate.

Jurnaliștii Mehmet Altan și Nazli Ilicak au fost amintiți în declarație. Cei doi au fost inițial obligați să se apere împotriva acuzațiilor că ar fi  trimis „mesaje subliminale” în sprijinul tentativei de lovitură de stat. 

De asemenea, evenimentele petrecute în urma protestelor din parcul Gezi au fost abordate în declarație.

“În ultimele luni, guvernul a încercat chiar să rescrie istoria, taxând 16 figuri de frunte ale societății civile care au participat la pașnicul protest din  Gezi Park. În 2013, asimilându-le cu încercarea de a răsturna guvernul. Osman Kavala se află în cea de-a 24-a lună de arest preventiv, printr-o încălcare flagrantă a drepturilor sale de a avea parte de un proces echitabil.”, conform declarației. 

O nouă linie de tramvai în Istanbul:Transportul gratuit timp de 10 zile

T5, mult așteptată de turci, a intrat în circulație între cartierul Cibali și stația de autobuz Alibeyköy din terminalul nordic, conform Daily Sabah.

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.

Turcia: Prețurile la alimente au crescut cu 33%

Coșul de cumpărături a lui Aysel Gündoğdu, specializat în domeniul bancar și al asigurărilor, include ouă, brânză, ulei și paste.

COVID-19: Turcia ar putea elimina restricțiile pe 15 februarie

Membrul Necmi İlhan susține că numărul pacienților cu COVID-19 a înregistrat o scădere bruscă în ultima lună în urma măsurilor de prevenire impuse.

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Turcia crește impozitul pe alcool cu ​​peste 17%

O sticlă medie de băutură alcoolică tradițională cu aromă de anason va fi supusă taxelor de 329,99 lire (44,55 dolari), față de cele 279,29 lire anterioare. De asemenea, impozitul pe o cutie de bere a crescut de la 2,04 la 2,39 lire (0,32 dolari).

Turcia a interzis reclamele pentru platformele de socializare, inclusiv Facebook

Turcia a interzis reclame pentru campaniile de social media ca parte a noii reglementări privind social media,