marți, aprilie 23, 2024

Decizie istorică dar foarte controversată

Donald Trump a anunțat că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a Israelului.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, anunț care marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu, relatează agențiile internaționale de presă. ”Am hotărât că este timpul să recunoaștem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Deși președinții precedenți au făcut din asta o promisiune majoră în campaniile electorale, ei nu au reușit să se țină de promisiune. Astăzi, eu mă țin” de acest angajament, a declarat Donald Trump în mesajul transmis din sala de recepții diplomatice a Casei Albe.

”Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian și al Curții Supreme”, a spus președintele american.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zi

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

Decizia lui Donald Trump îi va mulțumi probabil pe principalii săi susținători — republicani conservatori și creștini evanghelici care formează o mare parte a bazinului său electoral, notează Reuters.

Trump a acționat în conformitate cu o lege din 1995 care prevede că SUA își mută ambasada la Ierusalim. Predecesorii săi Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au amânat constant această decizie pentru a evita tensionarea situației din Orientul Mijlociu.

Un emisar palestinian a menționat că decizia lui Trump reprezintă o declarație de război în Orientul Mijlociu. Papa Francisc a cerut ca status quo-ul în Ierusalim să fie respectat, estimând că în caz contrar ar putea fi alimentate alte conflicte din lume.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.