joi, aprilie 7, 2022

Decizie care a zguduit Turcia! Erdogan a concediat trei membri ai Băncii Naționale

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a concediat  trei membri ai Băncii Naționale, miercuri seara, pe fondul lirei care a scăzut la nivel record, conform Bloomerg.com

Concedierea adjunctului guvernatorilor Semih Tumen și Ugur Namik Kucuk, alături de membrul Comitetului de politică monetară, Abdullah Yavas, a urmat după o întâlnire între președintele turc și șeful băncii, Sahap Kavcioglu.

Cei doi au discutat despre modificările aduse comitetului și politica economică, conform specialiștilor.

Kucuk a fost singurul membru al comitetului care a votat împotriva reducerii ratei de surpriză a lui Kavcioglu luna trecută, cerând să nu fie identificați, invocând sensibilitatea problemei. Yavas nu a votat pentru că a contractat Covid-19 în SUA, unde locuiește.

Lira a scăzut, joi, cu 1,1% , la un nou record. A fost cu 0,7% mai slab, ajungând la 9.1550 pe dolar la 9:42.

Concedierile au fost probabil „motivate de un Erdogan iritat de faptul că ratele dobânzilor nu scad suficient de repede”, a declarat Henrik Gullberg, Coex Partners.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.