luni, decembrie 5, 2022

Decizie care a zguduit Turcia! Erdogan a concediat trei membri ai Băncii Naționale

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a concediat  trei membri ai Băncii Naționale, miercuri seara, pe fondul lirei care a scăzut la nivel record, conform Bloomerg.com

Concedierea adjunctului guvernatorilor Semih Tumen și Ugur Namik Kucuk, alături de membrul Comitetului de politică monetară, Abdullah Yavas, a urmat după o întâlnire între președintele turc și șeful băncii, Sahap Kavcioglu.

Cei doi au discutat despre modificările aduse comitetului și politica economică, conform specialiștilor.

Kucuk a fost singurul membru al comitetului care a votat împotriva reducerii ratei de surpriză a lui Kavcioglu luna trecută, cerând să nu fie identificați, invocând sensibilitatea problemei. Yavas nu a votat pentru că a contractat Covid-19 în SUA, unde locuiește.

Lira a scăzut, joi, cu 1,1% , la un nou record. A fost cu 0,7% mai slab, ajungând la 9.1550 pe dolar la 9:42.

Concedierile au fost probabil „motivate de un Erdogan iritat de faptul că ratele dobânzilor nu scad suficient de repede”, a declarat Henrik Gullberg, Coex Partners.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.