marți, aprilie 16, 2024

De drag de poezie. Copiii şi cartea.

De curând, la Biblioteca Judeţeană George Coşbuc Bistriţa Năsăud a avut loc  Concursul Regional literar şi artistic „Scrisori de mai”, organizat de Palatul Copiilor Bistriţa, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean BN, cu Biblioteca şi cu Revista Mişcarea literară.  Proiectul a fost cuprins între „Ziua Mondială a Cărţii pentru Copii”, când a fost lansat la Casa Memorială Andrei Mureşanu, prin grija bibliotecarei Angela Costin, şi evenimentul „Porţi deschise la Bibliotecă”, fiind coordonat şi de profesoarele Iulia Istrate, Diana Morar şi Ionela-Silvia Nuşfelan.

Directorul Bibliotecii, poetul Ioan Pintea, şi-a exprimat satisfacţia pentru parteneriatul de succes cu Palatul şi bucuria de a-l avea oaspete pe poetul clujean Vasile Igna. Scriitorul invitat a fost prezentat de Olimpiu Nuşfelean, directorul Revistei „Mişcarea literară”, care a dezvăluit aspecte esenţiale ale personalităţii literare şi diplomatice a Scriitorului.

a2_0Om de litere de o profunzime şi delicateţe aparte, poetul Vasile Igna a impresionat auditoriu prin gingăşia de a se apropia şi de lumea copilăriei. Ioana Părăuan, clasa a II-a, una dintre micile actriţe creative ale Palatului, i-a oferit, cu multă afecţiune, pisoiaşul ei de pluş, Spirtuleţ, de dragul lui Spirt, motanul scriitorului. Ea l-a sensibilizat în mod deosebit pe Vasile Igna, primind, din partea acestuia, un mare premiu – cartea lui de vizită. Invitatul a oferit şi autografe, pe fotografii cu Spirt cel real, care încă trăieşte, pe cărţi personale pentru copii şi pe diplome.

Prezenţa poetului Vasile Igna, onorantă pentru eveniment, a fost determinată suplimentar de faptul că, în concursul „Scrisori de mai”, elevii gimnaziştii erau invitaţi să le scrie motanilor Spirt sau/ şi lui… Arpagic. Cei mai mici actori de la Palat – Alex Rus, Ioana Părăuan, Bogdan Tabără, Patric Rus, Teodora Burje, Matei Flonta şi Călin Tudurachi, costumaţi în pisici, au interpretat poezia „Spirt”. Participanţii au beneficiat şi de lectura publică a autorului, printr-un amplu poem din cartea „5 pisoi mai mari, 5 pisici mai mici şi un castel cu 5 pitici”, semnată de Vasile Igna şi apărută la Editura Limes, Cluj-Napoca, în 2009. Şi Ana Blandiana a fost cu gândul şi inima alături, miercuri, 31 mai a. c, între orele 15-17, transmiţând Micilor Blandieni Bistriţeni şi colaboratorilor preţuirea sa. igna 1Şi Arpagic a fost recunoscut la scenă deschisă prin recitarea aproape în cor a poeziei „Într-o zi pe când lucram”, la tonul aceleiaşi Ioana Părăuan, una dintre asistentele moderatoarelor. Prezent a fost şi Nichita Stănescu, prin „Leoaica tânără…”, lecturată de elevul Emilian Horea, un promiţător poet al Colegiului Naţional Liviu Rebreanu şi al Palatului, el însuşi laureat în această competiţie cu premiul al II-lea. Alexandra Andrecuț a citit din volumul „Locuri pustii” de Vasile Igna.

Juriul, format din poetele Mirela Orban, Andreea Gal şi din artistul plastic Paul Târziu, avându-l ca preşedinte şi sfătuitor pe poetul Vasile Igna, cu profesionalism, meticulozitate şi imparţialitate, a desemnat câştigătorii. Prezentă la eveniment, poeta Mirela Orban a făcut o sinteză a celor mai importante aspecte sesizate în evaluarea scrisorilor, citind, de dragul creaţilor adolescentine, o poezie proprie, de dragoste, scrisă pe când era în liceu.Menut Maximinian

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.