duminică, aprilie 10, 2022

De ce nu publică Turcia raportul comisiei parlamentare în cazul Mișcării Gulen ?

Turcia s-a abținut de la publicarea concluziilor unei comisii parlamentare în cazul Mișcării Gulen, pe motiv că ar fi în favoarea acesteia, conform Turkish Minutes.

Selçuk Özdağ, vicepreședintele comisiei parlamentare care a anchetat tentativa de stat eșuat din 15 iulie 2016, a declarat într-o emisiune de la Halk TV că autoritățile turce nu vor să facă public raportul în urma unui aviz juridic care avertiza că raportul ar putea ajuta membrii Mișcării Gülen, în viitoarele cereri legale de despăgubire.

În iulie 2017, comisia de anchetă parlamentară condusă de deputații partidului de guvernământ Reșat Petek și Özdağ și-a prezentat concluziile președintelui parlamentului de atunci, İsmail Kahraman. Site-ul oficial al Parlamentului recunoaște înființarea comisiei de anchetă, însă spune că comisia nu și-a prezentat raportul.

„Chiar înainte de publicarea programată a raportului, experți juridici proeminenți vizitează înalți oficiali AKP. Ei [experții] le spun că  afirmațiile, faptele și evenimentele documentate de acest raport ar provoca multe probleme în viitor. Un raport oficial al parlamentului turc ar putea întări mâna Mișcării Gulen. Ar putea pune Turcia într-un loc strâns pe arena internațională și ar putea duce ca guvernul să plătească despăgubiri Există informații [de la cei care știu] care sugerează că raportul nu a fost publicat din cauza acestor [îngrijorări]”, a spus Pehlivan.

Raportul INTCEN a concluzionat că lovitura de stat a fost organizată de o serie de oponenți față de Erdoğan și al partidului său.

„Informația europeană contrazice afirmația guvernului turc conform căreia Fethullah Gülen, un cleric exilat, se afla în spatele complotului pentru răsturnarea guvernului turc”, se arată în raport.

De asemenea, raportul a menționat că adepții Gülen erau slabi în armata turcă.

„Este puțin probabil ca Gülen să aibă într-adevăr abilitățile și capacitățile de a lua astfel de pași. Nu există dovezi că armata, [care] se consideră gardianul Turciei ca stat laic, și güleniștii erau dispuși să coopereze între ei pentru a-l elimina pe Erdoğan. Mișcarea Gülen este foarte deconectată și oarecum îndepărtată de opoziția laică și armata turcă ”, conform raportului.

În noaptea puciul eșuat din 15 iulie 2015, președintele Recep Tayyip Erdoğan a dat vina imediat mișcării Gülen, iar Erdoğan a intensificat represiunea împotriva mișcării. 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii