miercuri, aprilie 24, 2024

De ce cumpărăm în România pâine congelată?

Producătorii români de pâine trebuie să vină pe piață cu sortimente deosebite, pentru ca românii să nu mai cumpere produse de panificație congelate, aduse din import, a declarat Elena Tatomir, director general al Direcției Generale Politici Agricole și Industrie Alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR),răspunzând unei întrebări privind prezența masivă în magazine a produselor de panificație congelate.

 „Am discutat acest subiect cu colegii din morărit și panificație. Avem foarte multe supermarketuri și probabil piața dorește să consume astfel de produse. Cei care lucrează în acest sector ar trebui să se concentreze ca aceste produse să fie oferite de producția internă și să nu mai vină din import. Mai ales că avem producții foarte bune în domeniul cerealelor și industria de morărit și panificație ar trebui să se concentreze și să-și pună întrebări legate de acest segment”, a spus directorul  în cadrul conferinței „Agro-Business pe profit”.

Autoritățile nu pot interveni în a stabili nici regulile pieței și nici cerinţele  cumpărătorilor.

„Vorbim de cerere și ofertă. Cred că cei din sectorul de morărit și panificație trebuie să își reconsidere abordarea față de piață și gama sortimentară, pentru a oferi cumpărătorilor produse deosebite și să satisfacă cerințele acestora”, . , Daniel Constantin, membru în Comisia de agricultură din Camera Deputaților și fost ministru al Agriculturii, a arătat că, până acum, fermierii români din acest domeniu nu s-au preocupat să producă valoare adăugată, mulțumindu-se să găsească cumpărători pentru grâu:. „Motivul (pentru care există cantități mari de pâine congelată pe piață — n.r.) este simplu: exportăm prea multă materie primă. Și fermierii sunt de înțeles aici. Au fost ani de zile în care nu au câștigat nimic, nu au fost pe profit. După anul 2007, au fost tentați să obțină venituri imediate, din vânzarea directă, acesta a fost businessul pe care l-au creat. Dar acum, după pașii făcuți pe zona de dezvoltare și de creștere a producției, încep să se gândească la o valoare adăugată mai mare, la un câștig mai mare”.

În România intră zilnic 25 de tiruri cu pâine congelată din import, ceea ce înseamnă o cantitate de 875.000 de tone pe an.

Un Ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) care intră în vigoare joi prevede faptul că operatorii economici care comercializează către populație pâine, produse de panificație și produse de patiserie obținute din produse congelate, precum și unitățile care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligația de a informa consumatorii prin afișare la loc vizibil, lizibil, ușor de înțeles, într-o formă care să nu permită ștergerea, după caz, pe un afiș, pe etichetă, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însoțesc produsul, cu mențiunea „produs/din produs decongelat”.

Sursă : conferința „Agro-Business pe profit”,conferinţă organizată de Ziarul Bursa.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.