sâmbătă, ianuarie 23, 2021

Cuplu torturat cu electroșocuri: Polițiștii au scris „trădător” pe fruntea soțului

Un cuplu a fost torturat de către poliția turcă cu electroșocuri  în timpul detenției lor de 14 zile, potrivit femeii, relatează Stockholm Center for Freedome

Müberra Boșcu a vorbit într-un interviu pentru site-ul de știri TR724 că ea și soțul ei, Murat, au fost reținuți la 17 octombrie 2016, în urma unui raid al poliției. 

Cuplul locuia în districtul Dinar din provincia Afyon din vestul Turciei împreună cu cei trei copii ai lor. Müberra era casnică, iar soțul ei lucra la un cămin universitar privat. 

Tortura a început din propria locuință, urmând 14 zile în detenție în care au fost supuși electroșocurilor, bătăilor și altor  tratamente inumane. 

„Părul soțului meu era lung, l-au ținut de păr și au început să-l bată. L-au aruncat de perete, l-au lovit cu pumnii în stomac și l-au lovit cu capul pe chiuvetă.” a povestit femeia. 

Lui Müberra i s-a spus să-și schimbe hainele, dar un ofițer  nu a lăsat-o singură în dormitorul lor. 

„Am vrut doar să mă înghesuiesc și să mor de jenă”, a amintit acesta.

La sosirea lor la centrul de detenție al poliției, Müberra l-a văzut pe un bărbat îngenuncheat pe coridor și lovit. A fost obligată să se dezbrace și să se ghemuiască  goală în fața ofițerilor de poliție. 

Ea a împărțit o mică celulă de detenție cu alte două femei și toate au trebuit să doarmă într-un pat. 

„Am fost supravegheați de camere cu program non-stop, chiar și în toalete. Am fost obligați să facem duș în apă rece, iar celula noastră miroasea a apă uzată, care continua să curgă ”, a spus Müberra.

“Ochiul lui era plin de sânge și el era aproape inconștient. “

Totuși, Müberra spune că a aflat mai târziu că soțul ei trebuia să treacă printr-o încercare mult mai rea. L-a văzut într-o noapte în timpul unei vizite de rutină la spital. 

„L-am recunoscut după voce și m-am dus și de cealaltă parte a cortinei să-l văd. Doctorul l-a întrebat dacă a fost bătut. El a spus NU. Dar ochiul lui era plin de sânge și aproape inconștient. Poliția s-a enervat pe mine și mi-a spus: <<Dacă spune că nu, atunci este un nu>>” a spus Müberra.

Polițiștii au scris „trădător” pe fruntea soțului 

Ulterior, Murat i-a spus că a fost torturat pentru a-l obliga să semneze o mărturisire care fusese întocmită în prealabil. Urmând apoi să fie complet dezbrăcat, udat cu apă și a primit șocuri electrice în brațe, picioare, mâini și zona inghinală.

„Soțul meu mi-a spus mai târziu că s-ar putea să nu mai poată fi fertil. Atunci am înțeles amploarea torturii.Polițiștii au scris <<trădător>> pe fruntea soțului ei cu un marcaj și i-au arătat celorlalți ofițeri să-l umilească. Mai târziu a fost pus să bea un lichid. Apoi l-au făcut să semneze un document în timp ce era amețit și sub influența băuturii”, a spus Müberra.

Torționarii protejați printr-un decret dat de  Erdogan 

Povestea familiei Boșcu dezvăluie caracteristicile torturii răspândite și sistematice efectuate de poliția turcă în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016,  care a marcat începutul unei ere, în care practici precum tortura, dispariția forțată și detenția pe motive politice sunt prezente în mod frecvemt.

Torționarii au fost protejați printr-un decret guvernamental emis de președintele Erdoğan, care a oferit imunitate generală oficialilor implicați în investigații asupra tentativei de lovitură de stat. 

Decretul-lege nr. 667, emis de guvern la 23 iulie 2016, a acordat o protecție pentru ofițerii care ar aplica legiea , pentru a preveni victimele să depună plângeri de tortură, rele tratamente sau abuzuri împotriva oficialilor. 

Müberra Boșcu a fost condamnată la opt ani și o lună de închisoare,ea a fost  eliberată în așteptarea unei decizii a Curții Supreme de Apel. Murat Boșcu a fost condamnat la opt ani, nouă luni și rămâne în închisoare sub acuzația de apartenență la Mișcarea Gulen. 

Un turc a stârnit critici după ce a făcut un grătar într-o biserică abandonată

Un  bucătar turc a stârnit un val de revoltă pe Twitter după ce a inișiat organizarea  unui grătar în interiorul unei biserici...

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.

Premieră în lume: Instanța de judecată înființate în aeroportul din Istanbul

Ministerul Justiției din Turcia a înființat un tribunal la Aeroportul din Istanbul ca parte a reformelor sale judiciare planificate,

Turcia: Fructul care costă 1.000 de lire kilogramul

Un fruct obișnuit în Turcia au observat o creștere scandaloasă a prețurilor în acest sezon, vânzătorii raportând că un kilogram ar fi ajuns la 1.000 de lire turcești (aproximativ 135 de dolari), conform Turkish Minutes.

Turcii renunță la WhatsApp: Telegram, Signal sau BiP sunt noile aplicații de comunicare  

Renunțarea la WhatsApp a fost cauzată în principal de zvonurilor conform cărora mesajele de pe acesta ar fi împărtășite autorităților turcești în cadrul unor noi setări de confidențialitate.

Turcia a încălcat mai multe legi în 6 ani decât orice altă țară din lume

Potrivit lui Nate Schenkkan, expulzările ilegale „nu se vor sfârși niciodată, atât timp cât Erdogan este la putere. Aceasta este o prioritate atât de mare pentru ei, încât vor sacrifica alte obiective de politică externă. ”

Cele mai bune voci din România: 15 tineri talentați în finala Golden Voices

15 tineri talentați au ajuns în finala concursului Golden Voices, competiția care premiază cele mai bune voci din România.

Geantă pierdută în Anglia, găsită după 14 luni în Turcia

O englezoaică care și-a pierdut poșeta în Marea Britanie a fost șocat după ce a primit un mesaj de la un turc care anunța găsirea genții, după mai bine de un an, relatează Daily Mail.