11.1 C
București
marți, octombrie 13, 2020

Cuplu torturat cu electroșocuri: Polițiștii au scris „trădător” pe fruntea soțului

Un cuplu a fost torturat de către poliția turcă cu electroșocuri  în timpul detenției lor de 14 zile, potrivit femeii, relatează Stockholm Center for Freedome

Müberra Boșcu a vorbit într-un interviu pentru site-ul de știri TR724 că ea și soțul ei, Murat, au fost reținuți la 17 octombrie 2016, în urma unui raid al poliției. 

Cuplul locuia în districtul Dinar din provincia Afyon din vestul Turciei împreună cu cei trei copii ai lor. Müberra era casnică, iar soțul ei lucra la un cămin universitar privat. 

Tortura a început din propria locuință, urmând 14 zile în detenție în care au fost supuși electroșocurilor, bătăilor și altor  tratamente inumane. 

„Părul soțului meu era lung, l-au ținut de păr și au început să-l bată. L-au aruncat de perete, l-au lovit cu pumnii în stomac și l-au lovit cu capul pe chiuvetă.” a povestit femeia. 

Lui Müberra i s-a spus să-și schimbe hainele, dar un ofițer  nu a lăsat-o singură în dormitorul lor. 

„Am vrut doar să mă înghesuiesc și să mor de jenă”, a amintit acesta.

La sosirea lor la centrul de detenție al poliției, Müberra l-a văzut pe un bărbat îngenuncheat pe coridor și lovit. A fost obligată să se dezbrace și să se ghemuiască  goală în fața ofițerilor de poliție. 

Ea a împărțit o mică celulă de detenție cu alte două femei și toate au trebuit să doarmă într-un pat. 

„Am fost supravegheați de camere cu program non-stop, chiar și în toalete. Am fost obligați să facem duș în apă rece, iar celula noastră miroasea a apă uzată, care continua să curgă ”, a spus Müberra.

“Ochiul lui era plin de sânge și el era aproape inconștient. “

Totuși, Müberra spune că a aflat mai târziu că soțul ei trebuia să treacă printr-o încercare mult mai rea. L-a văzut într-o noapte în timpul unei vizite de rutină la spital. 

„L-am recunoscut după voce și m-am dus și de cealaltă parte a cortinei să-l văd. Doctorul l-a întrebat dacă a fost bătut. El a spus NU. Dar ochiul lui era plin de sânge și aproape inconștient. Poliția s-a enervat pe mine și mi-a spus: <<Dacă spune că nu, atunci este un nu>>” a spus Müberra.

Polițiștii au scris „trădător” pe fruntea soțului 

Ulterior, Murat i-a spus că a fost torturat pentru a-l obliga să semneze o mărturisire care fusese întocmită în prealabil. Urmând apoi să fie complet dezbrăcat, udat cu apă și a primit șocuri electrice în brațe, picioare, mâini și zona inghinală.

„Soțul meu mi-a spus mai târziu că s-ar putea să nu mai poată fi fertil. Atunci am înțeles amploarea torturii.Polițiștii au scris <<trădător>> pe fruntea soțului ei cu un marcaj și i-au arătat celorlalți ofițeri să-l umilească. Mai târziu a fost pus să bea un lichid. Apoi l-au făcut să semneze un document în timp ce era amețit și sub influența băuturii”, a spus Müberra.

Torționarii protejați printr-un decret dat de  Erdogan 

Povestea familiei Boșcu dezvăluie caracteristicile torturii răspândite și sistematice efectuate de poliția turcă în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016,  care a marcat începutul unei ere, în care practici precum tortura, dispariția forțată și detenția pe motive politice sunt prezente în mod frecvemt.

Torționarii au fost protejați printr-un decret guvernamental emis de președintele Erdoğan, care a oferit imunitate generală oficialilor implicați în investigații asupra tentativei de lovitură de stat. 

Decretul-lege nr. 667, emis de guvern la 23 iulie 2016, a acordat o protecție pentru ofițerii care ar aplica legiea , pentru a preveni victimele să depună plângeri de tortură, rele tratamente sau abuzuri împotriva oficialilor. 

Müberra Boșcu a fost condamnată la opt ani și o lună de închisoare,ea a fost  eliberată în așteptarea unei decizii a Curții Supreme de Apel. Murat Boșcu a fost condamnat la opt ani, nouă luni și rămâne în închisoare sub acuzația de apartenență la Mișcarea Gulen. 

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Biden îi cere lui Erdogan să schimbe decizia asupra Hagia Sophia

Biden i-a cerut lui Erdogan să revoce decizia asupra Hagia Sophia și să o schimbe în muzeu,  relatează Duvar English.

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Turcia cumpără 1,5 milioane de vaccinuri antigripale. Farmaciștii se tem că nu este de ajuns

Farmaciștii se tem că vor rămâne fără vaccinuri antigripale, deși Turcia se așteaptă la o aprovizionare de 1,5 milioane de vaccinuri împotriva gripei până pe 15 octombrie.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

“Lovitură majoră pentru guvern”:Facebook nu se supune cerințelor Turciei

Facebook a respins noua măsură impusă de guvernul turc de a numi un reprezentant în țara, relatează Duvar English.