sâmbătă, aprilie 9, 2022

Cuplu torturat cu electroșocuri: Polițiștii au scris „trădător” pe fruntea soțului

Un cuplu a fost torturat de către poliția turcă cu electroșocuri  în timpul detenției lor de 14 zile, potrivit femeii, relatează Stockholm Center for Freedome

Müberra Boșcu a vorbit într-un interviu pentru site-ul de știri TR724 că ea și soțul ei, Murat, au fost reținuți la 17 octombrie 2016, în urma unui raid al poliției. 

Cuplul locuia în districtul Dinar din provincia Afyon din vestul Turciei împreună cu cei trei copii ai lor. Müberra era casnică, iar soțul ei lucra la un cămin universitar privat. 

Tortura a început din propria locuință, urmând 14 zile în detenție în care au fost supuși electroșocurilor, bătăilor și altor  tratamente inumane. 

„Părul soțului meu era lung, l-au ținut de păr și au început să-l bată. L-au aruncat de perete, l-au lovit cu pumnii în stomac și l-au lovit cu capul pe chiuvetă.” a povestit femeia. 

Lui Müberra i s-a spus să-și schimbe hainele, dar un ofițer  nu a lăsat-o singură în dormitorul lor. 

„Am vrut doar să mă înghesuiesc și să mor de jenă”, a amintit acesta.

La sosirea lor la centrul de detenție al poliției, Müberra l-a văzut pe un bărbat îngenuncheat pe coridor și lovit. A fost obligată să se dezbrace și să se ghemuiască  goală în fața ofițerilor de poliție. 

Ea a împărțit o mică celulă de detenție cu alte două femei și toate au trebuit să doarmă într-un pat. 

„Am fost supravegheați de camere cu program non-stop, chiar și în toalete. Am fost obligați să facem duș în apă rece, iar celula noastră miroasea a apă uzată, care continua să curgă ”, a spus Müberra.

“Ochiul lui era plin de sânge și el era aproape inconștient. “

Totuși, Müberra spune că a aflat mai târziu că soțul ei trebuia să treacă printr-o încercare mult mai rea. L-a văzut într-o noapte în timpul unei vizite de rutină la spital. 

„L-am recunoscut după voce și m-am dus și de cealaltă parte a cortinei să-l văd. Doctorul l-a întrebat dacă a fost bătut. El a spus NU. Dar ochiul lui era plin de sânge și aproape inconștient. Poliția s-a enervat pe mine și mi-a spus: <<Dacă spune că nu, atunci este un nu>>” a spus Müberra.

Polițiștii au scris „trădător” pe fruntea soțului 

Ulterior, Murat i-a spus că a fost torturat pentru a-l obliga să semneze o mărturisire care fusese întocmită în prealabil. Urmând apoi să fie complet dezbrăcat, udat cu apă și a primit șocuri electrice în brațe, picioare, mâini și zona inghinală.

„Soțul meu mi-a spus mai târziu că s-ar putea să nu mai poată fi fertil. Atunci am înțeles amploarea torturii.Polițiștii au scris <<trădător>> pe fruntea soțului ei cu un marcaj și i-au arătat celorlalți ofițeri să-l umilească. Mai târziu a fost pus să bea un lichid. Apoi l-au făcut să semneze un document în timp ce era amețit și sub influența băuturii”, a spus Müberra.

Torționarii protejați printr-un decret dat de  Erdogan 

Povestea familiei Boșcu dezvăluie caracteristicile torturii răspândite și sistematice efectuate de poliția turcă în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016,  care a marcat începutul unei ere, în care practici precum tortura, dispariția forțată și detenția pe motive politice sunt prezente în mod frecvemt.

Torționarii au fost protejați printr-un decret guvernamental emis de președintele Erdoğan, care a oferit imunitate generală oficialilor implicați în investigații asupra tentativei de lovitură de stat. 

Decretul-lege nr. 667, emis de guvern la 23 iulie 2016, a acordat o protecție pentru ofițerii care ar aplica legiea , pentru a preveni victimele să depună plângeri de tortură, rele tratamente sau abuzuri împotriva oficialilor. 

Müberra Boșcu a fost condamnată la opt ani și o lună de închisoare,ea a fost  eliberată în așteptarea unei decizii a Curții Supreme de Apel. Murat Boșcu a fost condamnat la opt ani, nouă luni și rămâne în închisoare sub acuzația de apartenență la Mișcarea Gulen. 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.