vineri, martie 29, 2024

Cum vrea Turcia să influenţeze agenda militară a Statelor Unite. Discordie turco-americană referitor la ofensiva turcă

Ministrul turc de externe, Mevlüt Cavusoglu, a chemat sâmbătă Statele Unite ale Americii să-şi retragă ‘imediat’ militarii desfăşuraţi la Minbej, oraş din nordul Siriei controlat de miliţia kurdă YPG, împotriva căreia armata turcă a lansat o ofensivă, transmite AFP.

2
Recep Tayyip Erdogan, vizitează zona frontalieră Hatay, 25 ianuarie 2018

‘Trebuie ca (SUA) să se retragă imediat din Minbej’, a declarat Mevlüt Cavusoglu în faţa presei, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ameninţat vineri că va extinde la acest oraş, iar apoi şi mai spre est, până la graniţa cu Irak, ofensiva pe care Ankara o întreprinde în nord-vestul Siriei împotriva miliţiei kurde YPG.

Erdogan promite că va continua ofensiva împotriva kurzilor.

Câteva sute de militari americani sunt desfăşuraţi la Minbej, oraş controlat de YPG, miliţie considerată ‘teroristă’ de Ankara, dar aliată a Washingtonului în lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Potrivit ministrului Cavusoglu, ‘trebuie ca Statele Unite să rupă total cu YPG, să recupereze armele’ pe care le-au furnizat acestei miliţii pentru a lupta contra jihadiştilor şi despre care Ankara afirmă că sunt utilizate acum împotriva forţelor turce.

Ofensiva turcilor împotriva kurzilor. Parisul cere sfârşirea luptelor prin vocea Ministrului Armatei, doamna Florence Parly

Reamintim faptul că întrunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU s-a realizat la cererea expresă a lui Jean-Yves Le Drian,ministrul francez al Afacerilor Externe care se pare că speră să obţină ceva pe calea dialogolului diplomatic cu omologul turc.

3
Combatanţii rebeli sunt susţinuţi de armata turcă

Conform preşedinţiei turce, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, H.R. McMaster i-a reiterat purtătorului de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, într-o convorbire telefonică purtată vineri seară, că Washingtonul nu va mai furniza arme YPG. ‘Dincolo de vorbe, vrem să vedem acum acţiuni concrete’, a comentat Cavusoglu.

 

 

http://www.liberation.fr/planete/2018/01/25/syrie-erdogan-promet-de-poursuivre-l-offensive-contre-les-kurdes_1625168

http://www.leparisien.fr/international/syrie-l-armee-turque-est-entree-dans-l-enclave-kurde-d-afrine-21-01-2018-7513854.php

 

 

 

 

 

 

 

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.