vineri, noiembrie 15, 2024

Cum serbează Bayram-ul comunitatea de musulmani din România în plină pandemiei

Sărbătoarea de Ramazan – momentul care marchează sfârșitul lunii Sfinte din islam – începe astăzi pentru întreaga comunitate musulmană. Pe lângă importanța postului, această lună este importantă și datorită faptului că primele versete din Coran au fost relevate de către Allah (Dumnezeu) profetului Muhammad, în această perioadă.

După o lună de post negru – de la răsărit până la apus-, turcii din Dobrogea obișnuiesc să se bucure împreună cu familia și prietenii de „Iftar Bayramı” sau „Sărbătoarea Ruperii Postului“.

În mod tradițional, dis-de-dimineață, bărbații merg la moschee, unde imamii oficializează începerea Sărbătorii prin rostirea versetelor din Coran. Între timp, femeile pregătesc mese pline cu diferite preparate tradiționale, urmând ca la finalul ceremoniei, toată familia să se strângă în jurul maselor bogate.

„Puțin mai sărac în simțirea socială”

Anul acesta se pare că lucrurile se vor desfășura cu totul și cu totul altfel. Motivul este unul cât se poate de normal, datorat măsurilor de distanțare socială impuse pentru a opri răspândirea virusului Corona.

Enoriaşiiau petrecut luna sfântă Ramazan în intimitatea caselor lor, alături de cei mai apropiați, postind și rugându-se pentru sănătatea tuturor.

„Comparativ cu anul trecut, Ramazanul a fost puțin mai sărac în simțirea socială. Din păcate, anul acesta nu am putut fi alături de semenii noștri așa cum am fost în anii precedenți. De obicei, cu ocazia lunii sfinte Ramazan, comunitatea musulmană din România se aduna în geamie. Ziua, femeile veneau la recitarea din Coran, seara se adunau cu toții la rugăciunea specifică lunii sfinte Ramadan, iar seara, cunoscuții se strângeau la masa tradițională de Iftar”, ne-a explicat Refi Ergun, Consilier de cult al Muftiatul Cultului Musulman din România .

Musulumanii s-au adaptat regulilor de prevenție și protecție contra virusului 

Cu toate că moscheile au fost deschise, iar credincioșii au putut participa la rugăciune în dimineața de Bayram, aceaștia au fost responsabili și precauți față de sănătatea lor, dar și a celor din jur. 

Musulmanii din Constanța și-au dezinfectat mâinile la intrare în moscheea Carol I
și au purtat măscă în timpul rugăciunii

La intrarea în curtea lăcașului, enoriașilor constănțeni li s-a luat temperatura, urmând să-și dezinfecteze mâinile, pe rând. Astfel, musulmanii au purtat mască de protecție, au păstrat distanța recomandată de către autorități, apoi s-au așezat pe propriul Sajadah (covorul pentru rugăciune), realizând ritualul rugăciunii.

În mod normal, Bayramul este prilejul prin care musulmanii își vizitează toți membrii familiei, dar nu uită nici de cei care au trecut în neființă.

Însă, de această dată, din iubire față de ceilalți, aceștia au rămas în proximitatea caselor,  rugându-se pentru restul familiei, iar la cimitir au mers în grupuri restrânse, pentru a citi versete din Coran pentru sufletele celor adormiți.

„Anul acesta am avut un examen din partea lui Allah. La început, ni s-au închis ușile lăcașurilor. Acum ni s-au întredeschis. Important este să ne căim. Căindu-ne, El ne va deschide larg ușile Sale și ne va primi în casa Sa. Fie ca Sărbătoarea de Ramazan să fie sărbătorită de musulmani cu responsabilitate, cu respect față de sănătatea noastră a tuturor. Fie ca această Sărbătoare să aducă liniște, sănătate și pace, întregii omeniri,” a urat Ergun, Consilierul Cultului Musulman din România.

Redacția Zaman România le urează musulumaniilor din România un Bayram armonios și har divin.

SUHEİLA İSMAİL

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.