miercuri, aprilie 24, 2024

Cum este Istanbulul în vremea pandemiei Covid19?

Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, este în centrul eforturilor țării de a controla răspândirea COVID-19. Autoritățile cresc restricțiile deoarece numărul infecțiilor crește.

Marți, ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a anunțat cele mai recente cifre ale pandemiei, cu un total de 7.402 de infecții, iar 108 şi-au pierdut viața.

Cu o populație de peste 16 milioane de oameni, Istanbul reprezintă o cincime din populația Turciei. Este văzut ca un indicator pentru capacitatea întregii țări de a câștiga sau de a pierde în lupta sa împotriva COVID-19.

În fiecare noapte în Istanbul, ca în alte orașe și localități  turcești, oamenii se înveselesc și fluieră de la balcoanele sau geamurile lor în sprijinul lucrătorilor medicali din țară.

Orașul învață să trăiască în spatele ușilor închise, inclusiv copiii săi, care s-au trezit luni dimineața cu școlile închise în ultimul efort al guvernului pentru a câștiga lupta cu Covid19.

Școlile au fost închise timp de două săptămâni, dar mulți cred că aceasta rămâne o țintă optimistă, având în vedere că epidemia este încă la început.

COVID-19 a ajuns târziu în Turcia. Prima infecție oficială a fost raportată în urmă cu două săptămâni.

Printre primii pași făcuți de Ankara pentru a lupta împotriva virusului a fost închiderea cinematografelor, teatrelor și restaurantelor.

Prin cultura sa de restaurante de stradă, Istanbul este un oraș care iubește să trăiască afară. 

Acum, străzile sunt tăcute și goale, lipsite de mesele pline de clienți care se bucură de celebrele plăceri culinare ale orașului.

Istanbulul gol și tăcut

Districtul Kadikoy din Istanbul, un nod pentru restaurantele celebre ale orașului este acum gol și tăcut, deoarece toate restaurantele țării sunt închise ca parte a luptei pentru a înfrâna epidemia. (VOA / Dorian Jones)

Chiar și rugăciunile la moschei sunt suspendate, posibil  pentru prima dată în lungă istorie a orașului.

În ciuda măsurilor severe, locuitorii Istanbulului sunt din ce în ce mai conștienți de pericolele virusului.

„Imediat trebuie luate măsuri de precauție. Nu avem nici o îndoială că oamenii de știință și lucrătorii din sănătate fac tot posibilul.” a spus Muhammet, un student. 

Criticile aduse guvernului

În ciuda eforturilor guvernului, cetățenii sunt nemulțumuți de acțiunile oficialilor.

„Au ascuns virusul. Nepotul meu lucrează la un spital. Există șase sau șapte victime la un moment dat, când au spus că nu există virus. Cine glumește?” a spus o femeie pensionată care a refuzat să-i dea numele.

 „Cum de nu există? De ce au negat acest lucru? De ce nu au luat măsuri de precauție, cum ar fi de pildă oprirea avioanele care veneau la Istanbul?”

Ankara neagă astfel de critici, insistând că reacționează cu viteză și transparență.

Spitale private pe prima linie

Numeroase și bine dotate spitale private din Istanbul sunt puse în  prima linie pentru a lupta împotriva virusului.

„Guvernul a declarat toate spitalele private<< spitale pandemice >>, ceea ce îi dă autoritatea să-i forțeze să accepte pacienții cu corona și să lase deoparte facilitățile pentru a-i trata”, a spus analistul Atilla Yesilada de la Global Source Partners.

„Rezidenții medicali au fost încadrați în sarcină activă”, a adăugat acesta. 

Administrația încearcă să calmeze îngrijorarea publicului cu privire la o criza de sănătate  asigurând  că personalul, facilitățile, medicamentele și seturile de teste sunt adecvate pentru scenarii chiar grave.

Furnizarea echipamentului necesar

Duminică, ministrul de interne, Suleyman Soylu, a anunțat că autoritățile au luat în asalt depozitele aparținând furnizorilor medicale suspectate de acapararea echipamentelor vitale, inclusiv măști pentru față.

Asociația Medicală Turcă a avertizat, duminică, că reglementările inadecvate însemnau că toți profesioniștii din domeniul sănătății sunt în pericol de a fi infectați. De asemenea, a adăugat că Turcia trebuie să instaleze imediat noi unități de terapie intensivă. Ministerul Sănătății a respins astfel de critici ca nefondate.

Ministerul de Interne a introdus o măsură la nivel național care controlează numărul de persoane care folosesc magazine alimentare pentru a se asigura împotriva supraaglomerării.

Mai mult, persoanelor peste 65 de ani li s-a interzis să plece de acasă.

Autoritățile municipale din Istanbul au început chiar să scoată băncile pentru a descuraja oamenii să stea și să discute.

Mașinile de poliție vizitează zonele populare de pe malul mării din Istanbul, spunându-le oamenilor să meargă acasă. Deocamdată, Ankara s-a abținut să introducă măsuri obligatorii de blocare pentru majoritatea populației.

Dar în Istanbul, o mare parte din populație urmărește deja apelurile guvernamentale să rămână acasă și să lucreze numai dacă este esențial.

Transportul public 

Utilizarea transportului public al orașului s-a prăbușit în două săptămâni. Potrivit cifrelor publicate duminică de Autoritatea Municipală din Istanbul duminică, 800.000 de persoane au utilizat rețeaua de transport, în scădere de la 4,8 milioane de utilizatori cu două săptămâni înainte – o scădere de 68%.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu al Partidului Poporului Republican (CHP) din partidul de opoziție, solicită orașului să rămână puternic.

„Împreună, vom trece. Țara noastră, orașul nostru, poate fi un exemplu pentru întreaga lume cu privire la modul de menținere a cazurilor de coronavirus și a deceselor scăzute”, a spus Imamoglu la o conferință de presă recentă. 

„Cetățenii mei din Istanbul, avem zile dificile înaintea noastră, dar totul va fi frumos. Nu vă pierdeți speranța”, i-a încurajat primarul.

În istoria sa de 3.000 de ani, Istanbul s-a confruntat cu ciumă și invazii. Acum se pregătește pentru această ultimă provocare.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.