vineri, martie 29, 2024

Criza politică din Spania s-a încheiat. Socialistul Pedro Sánchez devine noul premier

foto 2 Rajoi pierde (1)
Liderul conservator Mariano Rajoy şi-a luat la revedere de la deputaţi, a spus că, după şase ani şi jumătate în fruntea guvernului, lasă în urmă o ţară mai bună decât era atunci când a preluat conducerea executivului.

Liderul Partidului Socialist Muncitoresc din Spania (PSOE), Pedro Sánchez, a devenit vineri şeful guvernului spaniol după ce a obţinut majoritatea  în Camera Deputaţilor.

Pedro Sánchez, născut la Madrid, în 1972, a câştigat moţiunea de cenzură cu 180 de voturi pentru, 169 împotrivă şi o abţinere împotriva conservatorului Mariano Rajoy, la guvernare din decembrie 2011, dar afectat de un scandal de corupţie în interiorul partidului său, şi devine al şaptelea şef al guvernului de la revenirea la democraţie în Spania, la sfârşitul anilor 1970, după dictatura lui Francisco Franco.

Pedro Sánchez a fost ales lider al PSOE în 2014, însă a renunţat la conducerea partidului şi la mandatul său de parlamentar în 2016, după ce a refuzat să voteze în favoarea învestirii lui Rajoy, în condiţiile în care partidul său decisese contrariul. Totuşi, Sánchez a revenit la conducerea PSOE un an mai târziu, după ce a câştigat alegerile interne din partid.

foto 3 madrid (1)Înaintea votului moţiunii de cenzură, Pedro Sánchez, s-a angajat „să se ocupe de urgenţele sociale amânate”, de combaterea sărăciei şi a inegalităţii, asumându-şi totodată angajamentele europene de stabilitate bugetară. „Avem o sarcină foarte importantă în ceea ce priveşte coeziunea socială, este nevoie să ne stabilizăm ţara din punct de vedere social”, a spus Sánchez înaintea votului.

Tot înaintea votării moţiunii de cenzură, liderul conservator Mariano Rajoy şi-a luat la revedere de la deputaţi, printr-o scurtă alocuţiune în care a spus că, după şase ani şi jumătate în fruntea guvernului, lasă în urmă o ţară mai bună decât era atunci când a preluat conducerea executivului.

„A fost o onoare să las o Spanie mai bună decât era când am preluat-o”, a spus Rajoy, care a anunţat că vrea să fie primul care-l felicită pe succesorul său şi a subliniat că acceptă „ca un bun democrat” rezultatul moţiunii de cenzură, deşi nu este de acord „cu modul în care s-a procedat” EFE, Reuters şi AFP.

Sentinţa pronunţată de instanţă împotriva apropiaţilor premierului conservator  a fost decisivă.Analiştii apreciază că poziţia noului premier este foarte fragilă, el dispune totuşi de o mică susţinere.Săptămâna trecută Sanchez a votat împotriva   bugetului,ulterior şi-a schimbat poziţia pentru a beneficia de voturile partidului bascilor, favorizaţi de configuraţia actualului proiectului de buget. Rajoy a pierdut în fapt în urma unei „ furii „ populare îndreptate împotriva apropiaţilor săi.

https://www.theguardian.com/world/2018/jun/01/pedro-sanchez-from-economics-professor-political-trailblazer

 


 

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.