Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină mai ieftină cu câțiva kuruși înainte să se scumpească. Toate astea fiind înțelese de la sine, însă turcii stând la cozi imense în fața băncilor pentru a-și face credite, ne-a făcut curioși.
Mai multe imagini cu turci de la cei mai tineri până la cei bătrâni, care stau la cozi imense în fața băncilor de la prima oră a zilei, au fost publicate pe rețele de socializare.
Banca oferă 7.500 de lire cadou
La întrebarea „De ce stau turcii la cozi în fața băncilor, în mijlocul unei crize economice?” răspunsul scurt este următorul „Să primească până la 7.500 de lire pe an din partea băncii.”
„Am venit ieri dimineață. M-am întors iar azi. Am ajuns la 08:00. Se dau aici 7.500 de lire. De aceea am venit, încerc să fac o tranzacție.”, susține Edip Özyancak, în vârstă de 69 de ani, din provincia vestică, Bolu.
„Este un lucru bun. Sper că va veni rândul tuturor. Aşteptăm de la 09:00, dar erau oameni care aşteptau de la 07:00”, adaugă Cafer Bozan, un alt pensionar, conform IHA.com
Însă, situația este mult mai complexă. Băncile din Turcia au pornit campanii cu promoții pentru salariați, dar și pentru pensionari.
Pentru majoritatea promoțiilor turcii trebuie să-și mute venitul la acea bancă și să-l mențină în cadrul instituției cel puțin doi ani pentru a beneficia de suma cadou. În unele cazuri banca oferă 1.000 de lire, dar se poate ajunge și până la 7.5000 de lire pe an.
Profitul băncilor a crescut cu 400 la sută
Concurența mare între bănci a dus la campaniile uriașe în care banca oferă bani doar pentru că alegi să lucrezi cu ei. Turcii loviți de criza economică caută să fără rost de bani prin orice intermediu, iar băncile își cresc profitul în urma acestor campanii.
Statisticile arată că profitul net al sectorului bancar a crescut cu 400 la sută în ianuarie-iunie comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent și a ajuns la 169,15 miliarde de lire, conform Dunya.
Potrivit datelor din iunie ale Agenției de Reglementare și Supraveghere Bancară (BDDK), profitul net al băncilor publice a crescut cu 466 la sută, în timp ce băncile private autohtone au crescut cu 438 la sută și băncile străine cu 322 la sută.
Comparativ cu sfârșitul anului 2021, mărimea activelor sectorului a crescut cu 27,1%, până la 11,7 trilioane de lire, în timp ce depozitele au crescut cu 28,1%, până la 6,8 trilioane de lire în aceeași perioadă.
Situația economică din Turcia, nu ne face decât să ne întrebam la ce cozi mai urmează să mai stea turcii de la prima oră a zilei…