vineri, noiembrie 15, 2024

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).

Potrivit sondajului, costul lunar pentru un student care sta într-un cămin privat a crescut cu 57,17% într-un an, ajungând la 22.920 de lire. (607 euro).

Pentru studenții care împart un apartament de trei persoane, costul lunar a crescut cu 49,59 la sută, urcând de la 12.535 de lire (331 euro) la 18.750 de lire (497 euro), depășind salariul minim de 17.002 lire turcești (450 euro).

Ce spun tinerii?

Derin, un student care a vorbit cu DW, a spus: „Nu aș putea supraviețui economic fără ajutorul rudelor mele, inclusiv al unchiului și bunica mea”.

Un alt student, Barış, a adăugat că devine „din ce în ce mai dificil să gătești lucruri precum carnea de pui.

Cazările cea mai mare cheltuială

Locuința rămâne cea mai mare cheltuială pentru studenții din marile orașe, dar raportul notează că inflația a făcut ca multe alte necesități pentru studenții universitari să fie mai costisitoare.

Sondajul a folosit date despre cheltuielile obișnuite ale studenților, inclusiv cazare, alimente, mese, utilități, cultură, arte, papetărie, îngrijire personală și transport, pentru a calcula costul total al studenților în Istanbul.

Criza economică și sănătatea mintală

Presiunea financiară a satisfacerii nevoilor de bază, cum ar fi hrana și locuința, îi forțează adesea pe studenți să jongleze cu mai multe locuri de muncă alături de studii, lăsând puțin timp pentru odihnă sau activități sociale.

Experții au avertizat că creșterea costurilor afectează sănătatea mintală și fizică a studenților. Această tensiune financiară a fost legată de creșterea anxietății, depresiei și sentimentelor de izolare în rândul studenților.

Presa turcă a raportat în ultimele luni o creștere a sinuciderilor în rândul studenților.

Raportul a identificat cea mai mare creștere a fost legată de activitățile artistice și culturale și a cheltuielilor cu papetărie, cum ar fi pixurile și caietele, în timp ce cea mai scăzută a fost observată în transport și tehnologie.

Un cost al vieții uimitor de ridicat a devenit noua normalitate în Turcia, unde creșterile recente ale prețurilor la alimente și la utilități împing inflația, paralizând și mai mult puterea de cumpărare a cetățenilor.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.