joi, noiembrie 14, 2024

Criza economică din Turcia. Ministrul Finanțelor: „Avem nevoie de răbdare și timp.”

În timp ce Turcia se confruntă cu o criză în creștere a costului vieții, marcată de o inflație ridicată și o depreciere a monedei, guvernul le cere cetățenilor să rămână răbdători în timp ce își intensifică eforturile de a atrage investiții străine pentru a stabiliza economia, conform Turkish Minutes.

Ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Mehmet Șimşek, a recunoscut frustrarea tot mai mare a publicului față de creșterea prețurilor în timpul unui interviu televizat la CNN Türk.

„Cetăţenii noştri au dreptate să se plângă, avem o problemă de cost al vieții. Avem nevoie de răbdare și timp.”, afirmă Șimșek.

„Vom reduce inflația la o singură cifră.”

Şimşek a subliniat „foaia de parcurs” economică a guvernului, susţinând că Turcia „a lăsat în urmă cea mai dificilă perioadă” şi subliniind eforturile de reducere a vulnerabilităţilor externe ale ţării.

„Prin gestionarea riscurilor financiare, am depășit un obstacol semnificativ. Pentru a obține o prosperitate de durată, vom reduce inflația la o singură cifră.”

Rata anuală a inflației din Turcia a rămas ridicată. Inflația a scăzut sub 52 la sută în august, după un vârf de 75 la sută în mai.

Şimşek a asigurat publicul că se iau măsuri pentru abordarea problemei, dar a avertizat că „nu există scurtături” pentru a rezolva problemele economice profund înrădăcinate.

„În a doua jumătate a anului 2025, ușurarea se va simți foarte semnificativ”, afirmă acesta.

Erdogan vrea investiții din SUA

Erdogan încearcă să atragă investitorii din New York în Turcia și își intensifică eforturile pentru a atrage investiții străine.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan și înalți oficiali economici urmează să participe la cea de-a 15-a Conferință de investiții în Turcia de la New York din 23 septembrie.

Erdogan este programat să se întâlnească cu lideri de afaceri americani și directori din companiile Fortune 500 cu scopul de a stimula relațiile comerciale și investiționale cu Statele Unite.

La conferința de anul trecut, Erdoğan a anunțat obiectivul de a atinge un volum comercial de 100 de miliarde de dolari între cele două țări.

Deficitul bugetar al Turciei a atins un record de 1,97 trilioane de lire turcești (aproximativ 58 de miliarde de dolari) în august, potrivit Ministerului Trezoreriei și Finanțelor. Aceasta marchează o creștere semnificativă față de excedentul raportat în aceeași perioadă a anului trecut.

Criticii subliniază cheltuielile guvernamentale, indemnizațiile ascunse (fonduri secrete folosite de președinție care nu au transparență) și închirierea de vehicule și avioane de către oficialii guvernamentali ca factori care contribuie la deficit. Numai în august, cheltuielile pentru închirierea aeronavelor au atins un record de 1,2 miliarde de lire (aproximativ 44 de milioane de dolari).

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

SUA. 3 milioane de dolari daună într-un proces de defăimare din cauza presupusei asocieri cu o „organizație teroristă”

SUA obligă plata a 3 milioane de dolari drept despăgubiri unui antreprenor turco-american care a fost acuzat în mod fals de terorism din cauza unei presupuse asocieri cu o „organizație teroristă”,

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.