luni, noiembrie 23, 2020

Covasna: Centrul de Transfuzie Sanguină

Directorul Centrului, dr. Andy Rosin, a declarat, luni, că numărul donatorilor a scăzut foarte mult pe timpul verii, iar România se confruntă cu o mare lipsă de sânge.

‘Vom introduce din 9 octombrie programul de donare de sânge și după-amiaza. În fiecare săptămână, două zile, respectiv luni și joi, vom avea program de la 17 la 20. (…) Introducem programul de după-amiază pentru că legiuitorul a făcut o lege incompletă, (…) în sensul în care se acordă o zi liberă pentru donare, dar nu zice nimeni că e și plătită. Și atunci, omul ca să nu piardă ziua de lucru — pentru că patronul zice: nu ai muncit, nu te plătesc, și pe bună dreptate, din ce să te plătesc dacă nu ai produs — preferă să nu vină la donare. Pe când așa, de la serviciu merge acasă, se odihnește puțin, se spală, mănâncă ceva și vine să doneze sânge’, a declarat dr. Andy Rosin.

El a ținut să sublinieze că și persoanele care vor dona după-amiaza vor beneficia de analize medicale gratuite, de tichete de masă, precum și de o gustare după donare.

‘Interesant e că Legea 282 republicată, a transfuziei sanguine, prevede obligativitatea acordării, în afara tichetelor, și a unei gustări după donare. Noi suntem singurii din țară care acordăm această gustare, câte un cârnat fierbinte, mulțumită sprijinului acordat de doi oameni de afaceri din județ care ne sponsorizează cu cârnați și pâine’, a mai spus Andy Rosin.

Acesta a amintit că programul de după-amiază a mai funcționat pentru scurt timp în acest an, dar a fost suspendat din cauza lucrărilor de reparații făcute la sediul Centrului.

Rosin a menționat, totodată, că intenționează să solicite Institutului Național de Transfuzie Sanguină să aloce județului Covasna unul dintre cele cinci autobuze de donare aflate în dotare, pentru a putea face campanii ample de donare de sânge atât în județ, cât și în afara acestuia.

‘Vom cere un autobuz, pentru început pentru o perioadă limitată, ca să vedem cum decurge activitatea. (…) Dacă ne vine autobuzul, atunci vom cere sprijinul colegilor din Harghita și Brașov pentru a face aceste acțiuni (…) care se deosebesc de colecta mobilă clasică prin faptul că ne oprim din sat în sat, iar cine dorește donează. (…) Spre exemplu, dacă mergem la Întorsura Buzăului ne oprim și la Lunca Câlnicului, în județul Brașov (…), iar dacă mergem spre Baraolt, ajungem și până la Tușnad, în județul Harghita. De când există sistemul informatic național, oricine poate dona sânge acolo unde dorește, nu mai este legat de adresa de domiciliu. (…) În acest fel, încercăm să facem ce fac și colegii noștri din alte țări cu o infrastructură și mijloace mai bune, cum ar fi Germania, care merg în localități unde oamenii au acces mai greu la un centru de transfuzie sanguină’, a mai spus dr. Andy Rosin

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea președintelui începând cu 2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,