joi, aprilie 7, 2022

Covasna: Centrul de Transfuzie Sanguină

Directorul Centrului, dr. Andy Rosin, a declarat, luni, că numărul donatorilor a scăzut foarte mult pe timpul verii, iar România se confruntă cu o mare lipsă de sânge.

‘Vom introduce din 9 octombrie programul de donare de sânge și după-amiaza. În fiecare săptămână, două zile, respectiv luni și joi, vom avea program de la 17 la 20. (…) Introducem programul de după-amiază pentru că legiuitorul a făcut o lege incompletă, (…) în sensul în care se acordă o zi liberă pentru donare, dar nu zice nimeni că e și plătită. Și atunci, omul ca să nu piardă ziua de lucru — pentru că patronul zice: nu ai muncit, nu te plătesc, și pe bună dreptate, din ce să te plătesc dacă nu ai produs — preferă să nu vină la donare. Pe când așa, de la serviciu merge acasă, se odihnește puțin, se spală, mănâncă ceva și vine să doneze sânge’, a declarat dr. Andy Rosin.

El a ținut să sublinieze că și persoanele care vor dona după-amiaza vor beneficia de analize medicale gratuite, de tichete de masă, precum și de o gustare după donare.

‘Interesant e că Legea 282 republicată, a transfuziei sanguine, prevede obligativitatea acordării, în afara tichetelor, și a unei gustări după donare. Noi suntem singurii din țară care acordăm această gustare, câte un cârnat fierbinte, mulțumită sprijinului acordat de doi oameni de afaceri din județ care ne sponsorizează cu cârnați și pâine’, a mai spus Andy Rosin.

Acesta a amintit că programul de după-amiază a mai funcționat pentru scurt timp în acest an, dar a fost suspendat din cauza lucrărilor de reparații făcute la sediul Centrului.

Rosin a menționat, totodată, că intenționează să solicite Institutului Național de Transfuzie Sanguină să aloce județului Covasna unul dintre cele cinci autobuze de donare aflate în dotare, pentru a putea face campanii ample de donare de sânge atât în județ, cât și în afara acestuia.

‘Vom cere un autobuz, pentru început pentru o perioadă limitată, ca să vedem cum decurge activitatea. (…) Dacă ne vine autobuzul, atunci vom cere sprijinul colegilor din Harghita și Brașov pentru a face aceste acțiuni (…) care se deosebesc de colecta mobilă clasică prin faptul că ne oprim din sat în sat, iar cine dorește donează. (…) Spre exemplu, dacă mergem la Întorsura Buzăului ne oprim și la Lunca Câlnicului, în județul Brașov (…), iar dacă mergem spre Baraolt, ajungem și până la Tușnad, în județul Harghita. De când există sistemul informatic național, oricine poate dona sânge acolo unde dorește, nu mai este legat de adresa de domiciliu. (…) În acest fel, încercăm să facem ce fac și colegii noștri din alte țări cu o infrastructură și mijloace mai bune, cum ar fi Germania, care merg în localități unde oamenii au acces mai greu la un centru de transfuzie sanguină’, a mai spus dr. Andy Rosin

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.