17.3 C
București
joi, septembrie 17, 2020

Covasna: Centrul de Transfuzie Sanguină

Directorul Centrului, dr. Andy Rosin, a declarat, luni, că numărul donatorilor a scăzut foarte mult pe timpul verii, iar România se confruntă cu o mare lipsă de sânge.

‘Vom introduce din 9 octombrie programul de donare de sânge și după-amiaza. În fiecare săptămână, două zile, respectiv luni și joi, vom avea program de la 17 la 20. (…) Introducem programul de după-amiază pentru că legiuitorul a făcut o lege incompletă, (…) în sensul în care se acordă o zi liberă pentru donare, dar nu zice nimeni că e și plătită. Și atunci, omul ca să nu piardă ziua de lucru — pentru că patronul zice: nu ai muncit, nu te plătesc, și pe bună dreptate, din ce să te plătesc dacă nu ai produs — preferă să nu vină la donare. Pe când așa, de la serviciu merge acasă, se odihnește puțin, se spală, mănâncă ceva și vine să doneze sânge’, a declarat dr. Andy Rosin.

El a ținut să sublinieze că și persoanele care vor dona după-amiaza vor beneficia de analize medicale gratuite, de tichete de masă, precum și de o gustare după donare.

‘Interesant e că Legea 282 republicată, a transfuziei sanguine, prevede obligativitatea acordării, în afara tichetelor, și a unei gustări după donare. Noi suntem singurii din țară care acordăm această gustare, câte un cârnat fierbinte, mulțumită sprijinului acordat de doi oameni de afaceri din județ care ne sponsorizează cu cârnați și pâine’, a mai spus Andy Rosin.

Acesta a amintit că programul de după-amiază a mai funcționat pentru scurt timp în acest an, dar a fost suspendat din cauza lucrărilor de reparații făcute la sediul Centrului.

Rosin a menționat, totodată, că intenționează să solicite Institutului Național de Transfuzie Sanguină să aloce județului Covasna unul dintre cele cinci autobuze de donare aflate în dotare, pentru a putea face campanii ample de donare de sânge atât în județ, cât și în afara acestuia.

‘Vom cere un autobuz, pentru început pentru o perioadă limitată, ca să vedem cum decurge activitatea. (…) Dacă ne vine autobuzul, atunci vom cere sprijinul colegilor din Harghita și Brașov pentru a face aceste acțiuni (…) care se deosebesc de colecta mobilă clasică prin faptul că ne oprim din sat în sat, iar cine dorește donează. (…) Spre exemplu, dacă mergem la Întorsura Buzăului ne oprim și la Lunca Câlnicului, în județul Brașov (…), iar dacă mergem spre Baraolt, ajungem și până la Tușnad, în județul Harghita. De când există sistemul informatic național, oricine poate dona sânge acolo unde dorește, nu mai este legat de adresa de domiciliu. (…) În acest fel, încercăm să facem ce fac și colegii noștri din alte țări cu o infrastructură și mijloace mai bune, cum ar fi Germania, care merg în localități unde oamenii au acces mai greu la un centru de transfuzie sanguină’, a mai spus dr. Andy Rosin

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Jurnalistul turc reținut că a „insultat” un sultan într-o postare de pe Twitter

Poliția din orașul estic Van a arestat un jurnalist independent pentru că ar fi insultat un sultan printr-o postare pe Twitter, relatează Commitee to Protect Journalists.

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.