sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Cosmonautul Prunariu – un om pentru istoria românilor

Dumitru Prunariu a devenit Membru Eminent al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, cea mai înaltă distincție acordată astronauților

Cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu a fost decorat vineri cu cea mai înaltă distincție a Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), cea de Membru Eminent (Distinguished Member), și cu insigna de aur acordată membrilor ASE.

De-a lungul anilor, doar 10 astronauți și cosmonauți din lume au mai primit această distincție, care se acordă rar și doar pentru merite excepționale.

Omul de știință român a primit aceste distincții la Toulouse, în Franța, în cadrul ceremoniei de închidere a celui de-al 30-lea Congres Mondial al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, din care fac parte peste 400 de astronauți și cosmonauți din 36 de state.

I-au fost recunoscute astfel meritele deosebite în promovarea asociației și a obiectivelor sale, în promovarea activităților acesteia în cadrul Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), pentru activitățile desfășurate în calitate de membru în comitetul executiv al asociației în câteva mandate, în calitate de președinte al asociației (2011-2014) și președinte al filialei europene a acesteia (2010-2016), cât și ca unul dintre membrii fondatori ai ASE (1985) și singurul participant la toate cele 30 de congrese anuale ale acesteia desfășurate până acum.

Dumitru-Dorin Prunariu, acum în vârstă de 65 de ani, a devenit, la 28 de ani, primul și singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, într-o misiune ce a durat aproximativ 8 zile.

De-a lungul activității sale a fost distins cu numeroase premii și decorații. În aprilie 2017, Uniunea Astronomică Internațională a anunțat faptul că Asteroidul 10707 a primit numele ”Prunariu”, în onoarea primului și singurului cosmonaut român.

Dumitru-Dorin Prunariu, acum în vârstă de 65 de ani, a devenit, la 28 de ani, primul și singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, într-o misiune ce a durat aproximativ 8 zile.

Ediția din acest a Congresului Mondial al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, care este organizat anual, s-a desfășurat în perioada 16 — 21 octombrie.

La încheierea evenimentului, Comitetul executiv al ASE a acordat distincțiile anuale ale asociației. Cu sediul în Statele Unite, Asociația Exploratorilor Spațiului Cosmic are patru filiale regionale (Statele Unite, Rusia, Europa, Asia).

 

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.