vineri, aprilie 19, 2024

Corelarea cercetării ştiinţifice cu necesităţile industriei actuale

Noul ministru al Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, a declarat , că îşi doreşte deblocarea concursurilor de obţinere a granturilor de cercetare destinate tinerilor şi reluarea conexiunilor între cercetarea ştiinţifică şi industrie.

„Sunt programe speciale care, din păcate, s-au derulat la intervale foarte mari şi accesul e foarte limitat. Este o problemă de resursă umană. Noi avem o problemă de resursă umană. În centrele şi instituţiile de cercetare personalul este îmbătrânit, tocmai pentru că în trecut partea de cercetare, partea universitară nu a fost foarte atractivă din punct de vedere financiar, din punct de vedere al infrastructurii. În momentul de faţă, lucrurile s-au corectat din punct de vedere al salariilor din cercetare şi învăţământ”, a afirmat Hurduc. El a spus că infrastructura în domeniu a fost îmbunătăţită în ultimii ani cu ajutorul banilor europeni.

foto 2 ministrul hurduc
Noul ministru al Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, a declarat , că îşi doreşte deblocarea concursurilor de obţinere a granturilor de cercetare destinate tinerilor şi reluarea conexiunilor între cercetarea ştiinţifică şi industrie.

„Institutul de Chimie Macromoleculară ‘Petru Poni’ din Iaşi, dacă îl vizitaţi, veţi vedea că este mai bine dotat decât institutele mari din lume cu aparatură şi echipamente care au fost achiziţionate în ultimii doi-trei ani. Există infrastructură, partea de salarizare s-a corectat, rămân aceste aspecte tehnice care nu îi dau posibilitatea să participe la concursuri de promovare”, a explicat noul ministru.

El a adăugat că doreşte corelarea cercetării ştiinţifice cu necesităţile industriei actuale.

„Nu există o foarte bună conexiune, în momentul de faţă, între cercetarea ştiinţifică şi companii. Există companii multinaţionale care au bani, dar nu le convine să îşi dezvolte propriile institute de cercetare pentru că le costă prea mult. Este mult mai simplu să plăteşti pentru rezolvarea unei probleme de cercetare dintr-o întreprindere mare cum este Renault, Ford sau Michelin sau Continental şi să o pasezi la institute de cercetare. Dar nu e o legătură foarte bună. S-au pierdut conexiunile între mediul de cercetare şi mediul universitar şi mediul privat”, a precizat Nicolae Hurduc.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.