joi, martie 28, 2024

Consultări la Cotroceni. Cine va fi viitorul premier al României?

Potrivit Administrației Prezidențiale, luni, la ora 15,00, vor veni la consultări reprezentanții PSD și ALDE, la ora 16,00 au fost invitați cei ai PNL, iar la ora 17,00 — USR. La ora 17,30, delegația PMP va veni la Cotroceni pentru consultări, la ora 18,00 sunt așteptați reprezentanții UDMR, iar la ora 18,30 — grupul parlamentar al minorităților naționale.

Fiecare delegație poate fi formată din maximum 5 persoane.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că viitorul premier trebuie să fie „o persoană integră, fără probleme penale” și care să aibă „o majoritate parlamentară în spate”.

PSD și ALDE vor merge împreună la consultări și vor propune un singur nume pentru funcția de premier. Candidatul va fi stabilit în ședințele conducerii celor două partide care vor avea loc în prima parte a zilei de luni.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că, de această dată, vor fi mai multe propuneri pentru funcția de premier, iar Comitetul Executiv Național și mai apoi grupurile parlamentare vor fi cele ce vor decide cine va fi nominalizatul.

„Am discutat cu câțiva colegi și sunt câteva variante pe care o să le propun Comitetului Executiv Național, nu va fi doar una. Voi propune mai multe variante”, a menționat Dragnea, adăugând că are patru variante, printre care și femei.

Tot luni se va reuni și conducerea PNL pentru a stabili delegația și mandatul cu care aceasta va merge la Cotroceni.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii vor purta discuții exploratorii cu orice formațiune în afară de PSD pentru crearea unei majorități parlamentare.

„Vom purta discuții exploratorii cu orice partener în afară de cei care și-au bătut joc de România. (…) E extrem de dificil de construit o majoritate stabilă și solidă. Vor trebui îndeplinite foarte multe condiții și va trebui o armonizare a punctelor de vedere față de un program de guvernare. Nu putem totuși să ignorăm această eventualitate și să nu încercăm să deschidem discuții pentru prefigurarea unei astfel de majorități”, a declarat Orban.

USR ar fi de acord să susțină un guvern de coaliție al Opoziției, dar va prezenta direct președintelui Klaus Iohannis propunerile, fără să aibă negocieri cu alte partide, a precizat săptămâna trecută senatorul acestui partid Vlad Alexandrescu.

„Pentru responsabilitate am fi, eventual, de acord să susținem un guvern de coaliție al Opoziției, cu condiția ca el să fie condus de un prim-ministru responsabil, integru, nu neapărat de culoare politică, cu o echipă profesionistă, cu o reformă a legilor electorale cu alegerea primarilor în două tururi. (…) Noi am constituit o delegație care se va prezenta și va propune președintelui Iohannis formula noastră. Noi nu vom avea negocieri cu alte partide în momentul de față. Noi mergem la Cotroceni să spunem punctul de vedere al nostru direct președintelui și nu ar putea fi vorba de o alianță cu alte partide, ci este vorba de o susținere a unui guvern de coaliție”, a explicat Alexandrescu la Parlament.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.