vineri, aprilie 8, 2022

Consulatele Statului Turc încalcă dreptul internațional

[ABDULLAH BOZKURT]

Regimul Erdogan a început să se conducă după exemplul conducerii Baas din Siria și a regimului clerical din Iran: persecutând proprii cetățeni și aplicând o diferenţiere între cetățenii pro-Erdogan și cetățenii anti-Erdogan.

Regimul Erdogan a început să încalce o conveţie pe care a semnat-o, cea a dreptului internațional.

Consulatele statului turc au început să nu mai ofere serviciile normale, cetăţeneşti precum acordarea de paşapoarte noi, reînnoirea celor vechi, emiterea de certificate de naştere sau elaborarea de acte notariale persoanelor pe care regimul le consideră potrivnice.

Persoanelor etichetate drept ,,Cetățean pro-Erdogan, acceptat” li se acordă toate serviciile legale. Acest lucru nu înseamnă numai încălcarea Legilor și a Constituției statului Turc, ci și încălcarea înțelegerilor internaționale.

În acest sens plângerile care tot vin din alte state nu se mai termină.

Fiecare ambasadă sau consulat al statului turc interpreteză în diferite feluri această recomandare.

Oamenii se plâng că nu pot avea acces la unele servicii cetăţeneşti obligatorii mai cu seamă legate de starea lor civilă, de emiterea de paşapoarte sau de anularea sau prelungirea lor, de obţinerea unor acte notariale şi de înregistrarea nou născuţilor .

De teamă că la un moment dat când lucrurile se vor schimnba şi eventual aceste discriminări nu vor mai exista ,ar putea fi daţi în judecată, funcţionarii consulatelor invocă probleme tehnice: ,,s-a stricat serverul sau calculatorul”, ,,nu se poate face legătură”. Există şi unii care spun deschis că „cetăţenilor opozanţi nu li se oferă servicii consulare .

Oricare ar fi motivul, toată lumea ştie că în spatele acestor abuzuri funcţionăreşti se află decizia confidenţială de la Ankara ca cetăţenii opozanţi să nu poată beneficia de drepturile lor cetăţeneşti.

Convenţiile internaţionale sunt încălcate la vedere

Evident este faptul că, consulatele și ambasadele statului turc printr-o serie de abuzuri şi discriminări încalcă articolul 5 din Convenția de la Viena(1963) cu privire la relațiile consulare, îndatoririle și responsabilitățile definite. În literele ,,d, e, f ” din același articol, se menționează faptul că funcționarii consulatelor și ambasadelor, sunt obligați să furnizeze servicii notariale, evidenţa pașapoartelor și documentelor de călătorie cetățenilor, persoanelor fizice și juridice.

Pe de altă parte , Turcia, încalcă unele articole din Convenția a ONU din 1990, ,,Convenția Internațională pentru protejarea persoanelor și familiilor a migranților muncitori”.

Această Convenție a fost aprobată de Consiliul Parlamentar și a devenit o parte din Constituția statului turc aducând obligații suplimentare pentru serviciile oferite cetățenilor care locuiesc în străinătate.

Se ştie faptul că este în vigoare o montorizarea și raportarea continuă realizată prin mecanismele ONU, în privința modului de aplicare a tuturor acestor importante convenţii de către autorităţile de la Ankarei.

Modul de aplicare, încălcrea prevederilor și plângerile sunt monitorizate direct de către Comisia Muncitorilor Migranți(CMW) care se află sub coordonarea Comisiei ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva.

Comitetul ONU a sesizat încălcările la care procedează autorităţile turce

In privinţa Turciei în raportul emis pe data de 31 Mai 2016, s-a pus accent pe problema unui număr de lipsuri și de încălcări ale prevederilor legale.

Înainte de publicarea acestui raport, pe data de 8 Aprilie, Turcia a răspuns la întrebările trimise în felul următor ,, Indiferent de statutul cetățenilor care trăiesc în străinătate, muncitori/ angajatori, refugiați, azilanţi , cetățenii care doresc să obțină acte de stare civilă, pașaport și tot felul de servicii notariale le pot obţine prin serviciile asigurate de consulatele Ambasadelor”.

Aşadar pe de o parte Turcia declară că respectă regulile dreptului internaţional şi că oferă toate serviciile cetățenilor din afara țării fără să facă diferențe, pe de altă parte vrea să muşamalizeze încălcarile de lege și discriminările practicate.

În pofida răspunsurilor scrise ale statului turc, pe data de 15 Aprilie ,Comitetul ONU s-a reunit sub conducerea fostului secretat de stat Jose S. Brillantes al Ministerului de Externe din Filipine, pentru a-l audia pe Ambasadorul Turciei în Filipine, Ferden Çarıkçı.

Reprezentantul permanent al Turciei la Geneva, a încercat în luările sale de cuvânt, să apere poziţia guvernului turc și să tempereze îngrijorările experţilor Comitetuluiâ ONU menționănd că guvernul turc se ocupă și monitorizează îndeaproape problemele cetățenilor din afara Turciei.

După acestă întrevedere în raportul final făcut public, membrii comitetului ONU au declarat că nu sunt satisfăcuţi de răspunsuri și au cerut Turciei mai multe informații în legătură cu ambasadele și consulatele Turciei.

Sunt în vizorul oficialilor ONU o serie de exemple concrete. Din ele reiese că consulatele au responsabilități mari față de cetățeni iar aceştia care sunt discriminați și nedreptăţiţi.

Indicaţia care este acordat nedreptăţiţilor şi nemulţumiţilor din situaţii concrete ivite în activitatea de zi cu zi este aceea de a descrie pur şi simplu situaţia concretă care reiese dintr-o nedreptate sau discriminare şi de a trimite sesizarea comitetului CMW sau Comisariatului ONU pentru Drepturile Omului. Acest lucru se poate face și a sediul central ONU de la Geneva sau prin reprezentanții ONU în ţările respective.

Din pricina acestor practici abuzive și discriminatorii aplicate cetățenilor turci,( femei, copii, persoane cu dizabilități etc,) Turcia poate ajunge să fie acuzată şi că încalcă şi alte acorduri tor acorduri internaționale. Ca de exemplu ,,Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminarea împotriva femeilor, (CEDAW)”, ,,Convenția Protecția Drepturilor Copilului ONU”

In aceste condiţii e tot mai posibil ca Turcia să nu mai poată fi considerată o „democratică„ mai ales în condiţiile încălcării convenţiilor internaţionale.

Următoarea etapă a autoritoţilor turce se referă la eliminarea cetăţeniei

Poate din aceste motive în ultimul Decret-Lege emis Erdogan ia decizia de a speria opozanții dar găseşte şi modalitatea de a scăpa de probleme prin introducerea unei prevederi de eliminare a cetăţeniei .

Din punct de vedere al Dreptului Internațional, eliminarea cetățeniei este o situaţie extraordinară.

Aceasta poate aduce complicați majore pentru Turcia însăşi.

Atâta vreme cât principiile democratice sunt ignorate Turcia va fi supusă unor presiuni mari.

După părerea mea personală, cei care nu sunt deloc deranjaţi de acest lucru sunt fie cei care sunt orbiţi -din punct de vedere ideologic – fie bigoţii.

De altfel, concedierea a peste 500 de funcţionari din ambasade şi consulate, arestarea unor ambasadori (unii din ei foşti consilieri prezdenţiali) sunt de natură să intimideze masiv lumea diplomatică turcească.

Actualii funcționari aleg să tacă, nu-și pot manifesta curajul protestului sau al demisiei. Este şi o etapă a unui test prin care se pare, trec acesti oameni. Din păcate, așa cum reușitele Turciei s-au terminat atât de repede, la fel de repede se va termina şi cariera acestor diplomaţi.

 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.