marți, decembrie 6, 2022

Consulatele Statului Turc încalcă dreptul internațional

[ABDULLAH BOZKURT]

Regimul Erdogan a început să se conducă după exemplul conducerii Baas din Siria și a regimului clerical din Iran: persecutând proprii cetățeni și aplicând o diferenţiere între cetățenii pro-Erdogan și cetățenii anti-Erdogan.

Regimul Erdogan a început să încalce o conveţie pe care a semnat-o, cea a dreptului internațional.

Consulatele statului turc au început să nu mai ofere serviciile normale, cetăţeneşti precum acordarea de paşapoarte noi, reînnoirea celor vechi, emiterea de certificate de naştere sau elaborarea de acte notariale persoanelor pe care regimul le consideră potrivnice.

Persoanelor etichetate drept ,,Cetățean pro-Erdogan, acceptat” li se acordă toate serviciile legale. Acest lucru nu înseamnă numai încălcarea Legilor și a Constituției statului Turc, ci și încălcarea înțelegerilor internaționale.

În acest sens plângerile care tot vin din alte state nu se mai termină.

Fiecare ambasadă sau consulat al statului turc interpreteză în diferite feluri această recomandare.

Oamenii se plâng că nu pot avea acces la unele servicii cetăţeneşti obligatorii mai cu seamă legate de starea lor civilă, de emiterea de paşapoarte sau de anularea sau prelungirea lor, de obţinerea unor acte notariale şi de înregistrarea nou născuţilor .

De teamă că la un moment dat când lucrurile se vor schimnba şi eventual aceste discriminări nu vor mai exista ,ar putea fi daţi în judecată, funcţionarii consulatelor invocă probleme tehnice: ,,s-a stricat serverul sau calculatorul”, ,,nu se poate face legătură”. Există şi unii care spun deschis că „cetăţenilor opozanţi nu li se oferă servicii consulare .

Oricare ar fi motivul, toată lumea ştie că în spatele acestor abuzuri funcţionăreşti se află decizia confidenţială de la Ankara ca cetăţenii opozanţi să nu poată beneficia de drepturile lor cetăţeneşti.

Convenţiile internaţionale sunt încălcate la vedere

Evident este faptul că, consulatele și ambasadele statului turc printr-o serie de abuzuri şi discriminări încalcă articolul 5 din Convenția de la Viena(1963) cu privire la relațiile consulare, îndatoririle și responsabilitățile definite. În literele ,,d, e, f ” din același articol, se menționează faptul că funcționarii consulatelor și ambasadelor, sunt obligați să furnizeze servicii notariale, evidenţa pașapoartelor și documentelor de călătorie cetățenilor, persoanelor fizice și juridice.

Pe de altă parte , Turcia, încalcă unele articole din Convenția a ONU din 1990, ,,Convenția Internațională pentru protejarea persoanelor și familiilor a migranților muncitori”.

Această Convenție a fost aprobată de Consiliul Parlamentar și a devenit o parte din Constituția statului turc aducând obligații suplimentare pentru serviciile oferite cetățenilor care locuiesc în străinătate.

Se ştie faptul că este în vigoare o montorizarea și raportarea continuă realizată prin mecanismele ONU, în privința modului de aplicare a tuturor acestor importante convenţii de către autorităţile de la Ankarei.

Modul de aplicare, încălcrea prevederilor și plângerile sunt monitorizate direct de către Comisia Muncitorilor Migranți(CMW) care se află sub coordonarea Comisiei ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva.

Comitetul ONU a sesizat încălcările la care procedează autorităţile turce

In privinţa Turciei în raportul emis pe data de 31 Mai 2016, s-a pus accent pe problema unui număr de lipsuri și de încălcări ale prevederilor legale.

Înainte de publicarea acestui raport, pe data de 8 Aprilie, Turcia a răspuns la întrebările trimise în felul următor ,, Indiferent de statutul cetățenilor care trăiesc în străinătate, muncitori/ angajatori, refugiați, azilanţi , cetățenii care doresc să obțină acte de stare civilă, pașaport și tot felul de servicii notariale le pot obţine prin serviciile asigurate de consulatele Ambasadelor”.

Aşadar pe de o parte Turcia declară că respectă regulile dreptului internaţional şi că oferă toate serviciile cetățenilor din afara țării fără să facă diferențe, pe de altă parte vrea să muşamalizeze încălcarile de lege și discriminările practicate.

În pofida răspunsurilor scrise ale statului turc, pe data de 15 Aprilie ,Comitetul ONU s-a reunit sub conducerea fostului secretat de stat Jose S. Brillantes al Ministerului de Externe din Filipine, pentru a-l audia pe Ambasadorul Turciei în Filipine, Ferden Çarıkçı.

Reprezentantul permanent al Turciei la Geneva, a încercat în luările sale de cuvânt, să apere poziţia guvernului turc și să tempereze îngrijorările experţilor Comitetuluiâ ONU menționănd că guvernul turc se ocupă și monitorizează îndeaproape problemele cetățenilor din afara Turciei.

După acestă întrevedere în raportul final făcut public, membrii comitetului ONU au declarat că nu sunt satisfăcuţi de răspunsuri și au cerut Turciei mai multe informații în legătură cu ambasadele și consulatele Turciei.

Sunt în vizorul oficialilor ONU o serie de exemple concrete. Din ele reiese că consulatele au responsabilități mari față de cetățeni iar aceştia care sunt discriminați și nedreptăţiţi.

Indicaţia care este acordat nedreptăţiţilor şi nemulţumiţilor din situaţii concrete ivite în activitatea de zi cu zi este aceea de a descrie pur şi simplu situaţia concretă care reiese dintr-o nedreptate sau discriminare şi de a trimite sesizarea comitetului CMW sau Comisariatului ONU pentru Drepturile Omului. Acest lucru se poate face și a sediul central ONU de la Geneva sau prin reprezentanții ONU în ţările respective.

Din pricina acestor practici abuzive și discriminatorii aplicate cetățenilor turci,( femei, copii, persoane cu dizabilități etc,) Turcia poate ajunge să fie acuzată şi că încalcă şi alte acorduri tor acorduri internaționale. Ca de exemplu ,,Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminarea împotriva femeilor, (CEDAW)”, ,,Convenția Protecția Drepturilor Copilului ONU”

In aceste condiţii e tot mai posibil ca Turcia să nu mai poată fi considerată o „democratică„ mai ales în condiţiile încălcării convenţiilor internaţionale.

Următoarea etapă a autoritoţilor turce se referă la eliminarea cetăţeniei

Poate din aceste motive în ultimul Decret-Lege emis Erdogan ia decizia de a speria opozanții dar găseşte şi modalitatea de a scăpa de probleme prin introducerea unei prevederi de eliminare a cetăţeniei .

Din punct de vedere al Dreptului Internațional, eliminarea cetățeniei este o situaţie extraordinară.

Aceasta poate aduce complicați majore pentru Turcia însăşi.

Atâta vreme cât principiile democratice sunt ignorate Turcia va fi supusă unor presiuni mari.

După părerea mea personală, cei care nu sunt deloc deranjaţi de acest lucru sunt fie cei care sunt orbiţi -din punct de vedere ideologic – fie bigoţii.

De altfel, concedierea a peste 500 de funcţionari din ambasade şi consulate, arestarea unor ambasadori (unii din ei foşti consilieri prezdenţiali) sunt de natură să intimideze masiv lumea diplomatică turcească.

Actualii funcționari aleg să tacă, nu-și pot manifesta curajul protestului sau al demisiei. Este şi o etapă a unui test prin care se pare, trec acesti oameni. Din păcate, așa cum reușitele Turciei s-au terminat atât de repede, la fel de repede se va termina şi cariera acestor diplomaţi.

 

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.