Peste o sută de istorici, academicieni şi cercetători ştiinţifici din România, Ucraina şi Republica Moldova vor conferenţia, în perioada 26 – 28 octombrie, la Constanţa, în cadrul evenimentului cultural „Marea Unire de la Marea Neagră” ce se va desfăşura până pe 14 noiembrie, fiind susţinut de Asociaţia Eurocult în colaborare cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, au informat organizatorii.
Potrivit sursei citate, „Marea Unire de la Marea Neagră” este un proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în cadrul Sesiunii de selecţie pentru manifestări dedicate aniversării Centenarului României şi urmăreşte reliefarea evenimentului din perspectiva a trei dimensiuni: istorică, socială şi artistică.
„Timp de trei zile, în perioada 26-28 octombrie, peste 100 de istorici, academicieni, cercetători ştiinţifici, muzeografi şi profesori, din România, Ucraina şi Republica Moldova se reunesc sub auspiciile celebrării Centenarului, prezentând, din perspectivă istorică şi ştiinţifică, importanţa valorilor naţionale de bază, la care ne raportăm cu toţii şi datorită cărora ne putem identifica astăzi ca naţie. Evenimentul se deschide vineri, 26 octombrie 2018, la ora 11.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa cu un moment artistic-surpriză şi tot aici va avea loc deschiderea expoziţiei ‘IA – Zbor Centenar’ ce va prezenta peste 50 de ii cu valoare patrimonială, o colecţie de fotografii de la sfârşitul veacului al XIX-lea – început de secol XX, precum şi albume de fotografie, cusături şi alte piese ţărăneşti din perioadă”.
Evenimentul se va finaliza în data de 14 noiembrie când vor fi celebraţi 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România. Cu acest prilej va fi lansat un volum omagial cu titlul „Marea Unire de la Marea Neagră” şi va fi proiectat un film documentar realizat de regizorul Toma Enache, inspirat din viaţa etniilor dobrogene în acea perioadă. (Asociația Eurocult)