vineri, martie 29, 2024

Constanța: Consulul Turciei a dat-o jos de pe scenă pe o diplomată americană

Adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Abigail Rupp, nu i s-a permis să își țină discursul, consulul Turciei i-a cerut să coboare pe motiv că nu figurează în programul evenimentului de luni, dedicat nașterii profetului Mohamed.

La evenimentul de la Constanța organizat de Muftiatul Cultului Musulman din România şi de autoritatea religioasă din Turcia (Diyanet), dedicat comunității muslumane, Abigail Rupp a fost anunțată pe scenă că va ține un discurs după Muftiul Iusuf Muurat.

Imediat, ce Abigail a salutat, consulul Turciei la Constanța, Sulhi Turan s-a dus la baza scenei și i-a spus că discursul ei nu face parte din eveniment.

“Ne pare rău, dar discursul nu este în program”, a spus consulul turc.

Într-o filmare surprinsă de Dobrogea TV, atașatul afacerilor religoase Yunus Akaya din București a intervenit, vorbind în turcă în spatele consulului Turciei.  “Ăsta e programul nostru. Nu! Mulțumim!”, a spus el. 

Vizibil încurcată, adjuncta șefului misiunii SUA la București coboară de pe scenă fără să-și mai țină discursul.

”Mulțumesc pentru ospitalitate”,  a spus adjuncta în limba română, înainte să coboare de pe scenă.

Reacții Ambasadei SUA

Reprezentanții ambasadei SUA au declarat că „este regretabil faptul că reprezentanții Guvernului turc au obiectat în mod public față de rolul unui înalt reprezentant al SUA”

Consulatul Turciei din Constața s-a apărat spunând că reprezentatului american i s-a explicat politicos și că aceasta nu era în program.

Reacțiile muftiului

Iusuf Muurat, șeful Cultului Musulman din România, contrazice vehement Consulatul Turciei la Constanța și susține că lista de invitați și discursuri a fost făcute de ambele instituții.

”Noi ne-am cerut scuze, dumneaei era pe lista vorbitorilor, evenimentul era organizat de Muftiat, ne pare rău de atitudinea pe care au avut-o reprezentanții statului turc, respectiv consulul și cei doi atașați pe servicii religioase. Ne-am cerut scuze și față de Ambasada SUA, ne cerem scuze și public pentru incident”, a declarat Iusuf Muurat.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=1313591018819317

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.