Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a plasat, marţi, Turcia pe o listă de monitorizare, declarându-se îngrijorată de înăbuşirea opoziţiei şi încălcarea drepturilor omului sub mandatul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în contextul concentrării puterii în mâinile acestuia, relatează marţi Reuters.
În timp ce Austria a solicitat încetarea oficială a tratativelor privind aderarea Turciei la UE, alte state membre sunt mult mai precaute, temându-se de o înstrăinare a unui aliat NATO de care Uniunea Europeană depinde în privinţa menţinerii sub control a migraţiei. Turcia are cel mai mare număr de cazuri înregistrate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului dintre toţii membri Consiliului Europei, cu o majoritate clară de decizii care au constatat încălcări în acest domeniu. Ministerul de Externe turc a condamnat marţi ‘decizia nedreaptă’ a APCE privind plasarea Turciei pe o listă de monitorizare, adăugând că Ankara nu are de ales decât să-şi reevalueze relaţia cu organismul paneuropean, conform Agerpres.
”Decizia de a redeschide procedura de monitorizare a Turciei … sub îndrumarea unor cercuri răuvoitoare de la APCE este o ruşine pentru acest organism, care se pretinde a fi leagănul democraţiei”, a menţionat diplomaţia turcă într-un comunicat, adăugând că xenofobia şi islamofobia se ”răspândesc cu violenţă” în Europa.