miercuri, octombrie 14, 2020

Concesii ale operatorului european de sateliţi Eutelsat, la cererea Turciei

 Eutelsat a suspendat un canal kurd la cererea Ankarei

Operatorul european de sateliți Eutelsat a indicat miercuri că a suspendat difuzarea unui canal de televiziune kurd la cererea distribuitorului turc de audiovizual, decizie denunțată de Federația Europeană a Jurnaliștilor, potrivit AFP.

„Suntem prezenți în Turcia și în acest cadru am tratat cu autoritățile turce și în special cu CSA (autoritatea audiovizualului) turc, care se numește RTaoeK”, a explicat directorul general al Eutelsat Rodolohe Belmer în fața Comisiei afacerilor economice a Senatului francez.

 ‘RtaoeK ne-a notificat cerându-ne să suspendăm un canal kurd despre care estimează că încalcă legile turcești și aceasta am și făcut, în așteptarea deciziei care va fi luată de trei distribuitori din trei țări europene de unde emite acest canal’, a adăugat el, precizând că se referă la distribuitori belgian, norvegian și suedez.

‘RtaoeK este, repet, membru al Consiliului Europei și membru asociat al organelor de reglementare ale audiovizualului european’, a subliniat Belmer. ‘Nu facem decât să aplicăm legile țării noastre și ale Europei.’

 Decizia Eutelsat a fost denunțată de salariații canalului și de Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ).

 

 ‘Potrivit surselor FEJ, Eutelsat SA a fost supus unor presiuni din partea RtaoeK (Consiliul suprem al radio-televiziunii turce) pentru a suprima semnalul canalului Med-Nuce TV considerat drept canal de televiziune pro-PKK de către autoritățile turce’, a scris FEJ într-un comunicat.

Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK) este considerat ‘terorist’ de Ankara.

‘Cererea este urmare a interzicerii de către operatorul Turksat, la cerererea guvernului turc, a circa 20 de canale de televiziune și posturi de radio ale opoziției în virtutea stării de urgență’, a adăugat FEJ.

Eutelsat SA a fost supus unor presiuni din partea RtaoeK (Consiliul suprem al radio-televiziunii turce) pentru a suprima semnalul canalului Med-Nuce TV considerat drept canal de televiziune pro-PKK de către autoritățile turce’,

 

 ‘Sistarea difuzării Med-Nuce este înainte de toate o rușine pentru Europa, dar și un semnal periculos care poate fi considerat ca un sprijin acordat politicii represive în Turcia’, au scris la rândul lor angajații canalului într-un comunicat, anunțând demararea unei acțiuni în justiție și o manifestație.

Guvernul turc a decis luni să prelungească cu trei luni starea de urgență instaurată după tentativa de lovitură de stat eșuată din 15 iulie, în pofida avertismentelor opoziției care acuză puterea că profită de aceasta pentru a-și reduce la tăcere contestatarii. AGERPRES,Cine.Tv.

Turcia: Mamă a 3 copii bătută cu lanțuri timp de 5 zile

Un bărbat și-a torturat soția timp de cinci zile, bătând-o cu un lanțuri de fier în apartamentul în care locuia cu copiii.

Cuplu torturat cu electroșocuri: Polițiștii au scris „trădător” pe fruntea soțului

Un cuplu a fost torturat de către poliția turcă cu electroșocuri în timpul detenției lor de 14 zile, potrivit femeii.

Turcia cumpără 1,5 milioane de vaccinuri antigripale. Farmaciștii se tem că nu este de ajuns

Farmaciștii se tem că vor rămâne fără vaccinuri antigripale, deși Turcia se așteaptă la o aprovizionare de 1,5 milioane de vaccinuri împotriva gripei până pe 15 octombrie.

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

COVID-19 a ajuns în Turcia cu o lună înainte ca guvernul să raporteze primele cazuri

Partidul Republican Popular (CHP) a acuzat guvernul turc că nu a raportat cazuri suspecte de COVID-19 în februarie, cu o lună înainte...

Cum are reușit un sat să nu aibă niciun caz de COVID19: Știrile citite de la minaretul moscheei

Un sat cu cu 85 de locuințe a reușit să nu aibă niciun caz de COVID-19, după mai mult de jumătate de an de la izbucnirea focarului de coronavirus,

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,