duminică, noiembrie 15, 2020

COMPETENŢĂ MEDICALĂ ROMÂNEASCĂ, RECUNOSCUTĂ LA NIVEL MONDIAL

Medicul Vicenţiu Săceleanu, şeful Secţiei Clinice Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu, a primit un nou premiu, la Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT de la Cluj-Napoca, pentru descoperirea unui nou material de osteosinteză, creat pentru pacienţii care necesită repararea defectelor cutiei craniene.

„Rezultatele muncii în echipă au dus la descoperirea unui material special, mai exact un nou tip de material de osteosinteză care a fost creat pentru pacienţii care necesită repararea defectelor cutiei craniene. Cu această invenţie intitulată „implant cranian cu structuri de osteointegrare şi acoperiri funcţionale”, echipa menţionată a obţinut toate premiile acordate, după cum urmează: marele premiu al Universităţii Tehnice din Cluj Napoca; diploma de excelenţă şi medalia de aur cu menţiune specială; diploma de excelenţă a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ‘Regele Mihai I al Românei’ din Timişoara; premiul special şi diplomă în semn de onoare, recunoaştere şi apreciere a creativităţii ştiinţifice şi originalităţii”, se arată în comunicatul SCJU

Medicul sibian a făcut parte dintr-o echipă de inventatori coordonată de Iulian Antoniac, prodecanul Facultăţii SIM, Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Cu aceeaşi invenţie, echipa din care a făcut parte Dr. Vicenţiu Săceleanu a obţinut medalia de aur şi la Târgul Internaţional de Invenţii de la Bangkok, Thailanda – IPITEx 2018, care a avut loc în perioada 1-7 februarie.

„Implantul cranian cu structuri de osteointegrare şi acoperiri funcţionale este o structură de tip plasă, realizată din titan sau aliaje de titan biocompatibile, formată din celule bazale conectate în punţi rigide, respectiv flexibile, într-o geometrie tip pânză de păianjen, adaptată suprafeţei cutiei craniene, având acoperiri funcţionale pe bază de nanoparticule de seleniu şi/sau hidroxiapatită cu rol de osteointegrare. Implantul este destinat acoperirii defectului osos cranian şi asigură o închidere etanşă a acestuia, este biocompatibil, nu generează artefacte la investigaţiile de tip Computer Tomograf şi Rezonanţă Magnetică Nucleară, este rezistent la variatele solicitări biomecanice şi la unele solicitări funcţionale şi este uşor de manevrat şi aplicat. În plus, sistemul de alternare a punţilor rigide cu cele flexibile permite adaptarea implantului la anatomia pacientului, păstrând caracteristicile mecanice de rezistenţă”, a mai spus Săceleanu.

foto 3
Şi Doctorul Alin Demetrian și echipa sa au fost premiați la nivel internațional pentru invenţia unui instrument medical – esotraheoscop. Medicii au fost premiați la Salonul Internaţional de invenţii IPITEX 2018 din Thailanda.

Şi alte invenţii au fost premiate .Esotraheoscopul este un instrument care ajută medicii în realizarea la înalte standarde a intervențiilor chirurgicale minim invazive. „Se pot face gesturi chirurgicale simultane și coordonate în cele două organe vecine, traheea și esofagul. Aveam de mult ideea în minte, dar a fost nevoie de colaborarea cu domnul profesor de la Universitatea Politehnică să o putem pune în practică. Am lucrat câteva luni la acest proiect. Acum așteptăm să primim brevetul și să începem să punem în practică invenția“, a explicat medicul specialist în chirurgie toracică.

În proiect, alături de dr. Demetrian, s-au aflat și cadrele didactice de la Universitatea Politehnica: Augustin Semenescu, Oana Chivu, Mihnea Costoiu, Camelia Demetrian ( medic specialist Pneumologie la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babes Craiova), Ileana Mateș, Silviu Dumitrescu care au constituit echipa de  dezvoltare a invenției.

Sursa foto: (c) Vicentiu Saceleanu / Facebook

http://www.gds.ro/Sanatate/2018-03-01/chirurgul-alin-demetrian,-premiu-pentru-inventie-in-medicina/

 

 

Primul ministru albanez a plantat copaci pentru Erdoğan

Premierul Edi Rama a plantat copaci în lacul Farka dın apropiere capitalei Tirana, ca parte a inițiativei Turciei de a planta 1.000...

Rochia cu imprimeu reprezentând un pește, interzisă în penitenciar: “Cum poate deveni peștele un instrument de propagandă?”

O rochie cu un imprimeu reprezentând un pește a fost interzisă în penitenciar pe motiv că ar fi fost “riscantă”, relatează Duvar English.

Drame umane: Deținuții infectați cu COVID-19 în închisorile din Turcia: ”Am fost lăsați aici să murim”

Un deținut a trimis o scrisoare către oficialii turci și către presă, în care a descris condițiile în care trăiesc, raportând  tortura...

Turcia interzice fumatul în locuri publice pentru a preveni răspândirea COVID-19

Ministerul de interne al Turciei a interzis fumatul în locurile publice din întreaga țară pentru a opri răspândirea COVID-19, relatează cotidianul britanic,...