sâmbătă, octombrie 12, 2024

COMPETENŢĂ MEDICALĂ ROMÂNEASCĂ, RECUNOSCUTĂ LA NIVEL MONDIAL

Medicul Vicenţiu Săceleanu, şeful Secţiei Clinice Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu, a primit un nou premiu, la Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT de la Cluj-Napoca, pentru descoperirea unui nou material de osteosinteză, creat pentru pacienţii care necesită repararea defectelor cutiei craniene.

„Rezultatele muncii în echipă au dus la descoperirea unui material special, mai exact un nou tip de material de osteosinteză care a fost creat pentru pacienţii care necesită repararea defectelor cutiei craniene. Cu această invenţie intitulată „implant cranian cu structuri de osteointegrare şi acoperiri funcţionale”, echipa menţionată a obţinut toate premiile acordate, după cum urmează: marele premiu al Universităţii Tehnice din Cluj Napoca; diploma de excelenţă şi medalia de aur cu menţiune specială; diploma de excelenţă a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ‘Regele Mihai I al Românei’ din Timişoara; premiul special şi diplomă în semn de onoare, recunoaştere şi apreciere a creativităţii ştiinţifice şi originalităţii”, se arată în comunicatul SCJU

Medicul sibian a făcut parte dintr-o echipă de inventatori coordonată de Iulian Antoniac, prodecanul Facultăţii SIM, Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Cu aceeaşi invenţie, echipa din care a făcut parte Dr. Vicenţiu Săceleanu a obţinut medalia de aur şi la Târgul Internaţional de Invenţii de la Bangkok, Thailanda – IPITEx 2018, care a avut loc în perioada 1-7 februarie.

„Implantul cranian cu structuri de osteointegrare şi acoperiri funcţionale este o structură de tip plasă, realizată din titan sau aliaje de titan biocompatibile, formată din celule bazale conectate în punţi rigide, respectiv flexibile, într-o geometrie tip pânză de păianjen, adaptată suprafeţei cutiei craniene, având acoperiri funcţionale pe bază de nanoparticule de seleniu şi/sau hidroxiapatită cu rol de osteointegrare. Implantul este destinat acoperirii defectului osos cranian şi asigură o închidere etanşă a acestuia, este biocompatibil, nu generează artefacte la investigaţiile de tip Computer Tomograf şi Rezonanţă Magnetică Nucleară, este rezistent la variatele solicitări biomecanice şi la unele solicitări funcţionale şi este uşor de manevrat şi aplicat. În plus, sistemul de alternare a punţilor rigide cu cele flexibile permite adaptarea implantului la anatomia pacientului, păstrând caracteristicile mecanice de rezistenţă”, a mai spus Săceleanu.

foto 3
Şi Doctorul Alin Demetrian și echipa sa au fost premiați la nivel internațional pentru invenţia unui instrument medical – esotraheoscop. Medicii au fost premiați la Salonul Internaţional de invenţii IPITEX 2018 din Thailanda.

Şi alte invenţii au fost premiate .Esotraheoscopul este un instrument care ajută medicii în realizarea la înalte standarde a intervențiilor chirurgicale minim invazive. „Se pot face gesturi chirurgicale simultane și coordonate în cele două organe vecine, traheea și esofagul. Aveam de mult ideea în minte, dar a fost nevoie de colaborarea cu domnul profesor de la Universitatea Politehnică să o putem pune în practică. Am lucrat câteva luni la acest proiect. Acum așteptăm să primim brevetul și să începem să punem în practică invenția“, a explicat medicul specialist în chirurgie toracică.

În proiect, alături de dr. Demetrian, s-au aflat și cadrele didactice de la Universitatea Politehnica: Augustin Semenescu, Oana Chivu, Mihnea Costoiu, Camelia Demetrian ( medic specialist Pneumologie la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babes Craiova), Ileana Mateș, Silviu Dumitrescu care au constituit echipa de  dezvoltare a invenției.

Sursa foto: (c) Vicentiu Saceleanu / Facebook

http://www.gds.ro/Sanatate/2018-03-01/chirurgul-alin-demetrian,-premiu-pentru-inventie-in-medicina/

 

 

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide.