joi, aprilie 25, 2024

CAZUL SKRİPAL: ERDOGAN SPUNE CĂ NU VA ACŢİONA ÎMPOTRİVA MOSCOVEİ ‘PE BAZA UNEİ ACUZAŢİİ’

Turcia nu va lua măsuri împotriva Rusiei, căreia Marea Britanie îi atribuie responsabilitatea pentru otrăvirea pe teritoriul său a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, ‘pe baza unei acuzaţii’, a declarat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, citat miercuri de presa turcă, informează AFP.

Aceste declaraţii intervin în timp ce SUA, numeroase ţări membre ale UE, precum şi NATO, organizaţie din care Turcia face parte din 1952, au decis săptămâna aceasta expulzări de diplomaţi ruşi într-o manieră coordonată.

‘Noi nu avem în vedere măsuri similare doar pentru că unele ţări au luat măsuri pe baza unei acuzaţii’, a afirmat Erdogan, conform unor declaraţii citate miercuri de cotidienele Hürriyet şi Yeni Safak.

‘Nu se pune problema ca noi să acţionăm la fel ca ei’, a adăugat preşedintele turc, întrebat de jurnalişti la întoarcerea din Bulgaria, unde s-a întâlnit luni cu şefii Consiliului European, Donald Tusk, şi Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Turcia, care are cea de-a doua armată din cadrul NATO, a rămas relativ tăcută în cazul Skripal, care a determinat Londra şi aliaţii săi să facă un front unic – într-un mod spectaculos – împotriva Moscovei, care neagă orice implicare.

Serghei Skripal, fost agent dublu rus care locuia în Marea Britanie, şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu o substanţă neurotoxică la 4 martie la Salisbury, în sud-vestul Angliei.

Ministerul de Externe turc a ‘condamnat’ luni atacul, fără a menţiona Moscova. La scurt timp după aceasta, purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, a declarat că Ankara ‘nu intenţionează să ia nicio decizie împotriva Rusiei’.

Erdogan are relaţii călduroase cu preşedintele rus Vladimir Putin, în timp ce legăturile Turciei s-au deteriorat cu majoritatea ţărilor occidentale de un an şi jumătate.

Putin este de altfel aşteptat în Turcia la începutul lunii aprilie, împreună cu omologul său iranian Hassan Rohani, pentru un summit consacrat Siriei, dosar în care Ankara şi Moscova şi-au consolidat cooperarea în ultimele luni. (AGERPRES)

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.