vineri, martie 29, 2024

COMISIA DE LA LAUSANNE PUNE CONDIŢII

Unui cuplu de musulmani, care solicitase să i se acorde naţionalitate elveţiană, i s-a refuzat cetăţenia de către o comisie de la Lausanne după ce a refuzat să strângă mâna şi să răspundă întrebărilor unor persoane de sex opus, relatează sâmbătă Europe 1.

„Am considerat că problema integrării nu este acceptată”, a explicat Gregoire Junod, primarul oraşului situat pe malul lacului Leman. „Când vrei să primeşti naţionalitatea unei ţări, trebuie totuşi să te înscrii în respectarea legislaţiei sale şi să respecţi egalitatea bărbaţilor cu femeile”, a adăugat el.

Audierea cuplului, a cărui naţionalitate nu a fost dezvăluită, a avut loc în primăvară, dar decizia nu a fost făcută publică decât vineri. Potrivit membrilor comisiei de acordare a cetăţeniei, bărbatul şi soţia lui au refuzat să strângă mâna unor persoane de sex opus şi au avut de asemenea multe reticenţe în a răspunde întrebărilor puse de un bărbat sau de o femeie, după caz.

2
„Îmi asum în întregime propunerea de a refuza naturalizarea. Constituţia şi egalitatea între bărbaţi şi femei duc la depăşirea bigotismului”,

Viceprimarul Pierre-Antoine Hildbrand, care era unul din cei trei membri ai comisiei prezenţi la audiere, a confirmat că este „foarte satisfăcut de această decizie”. „Îmi asum în întregime propunerea de a refuza naturalizarea. Constituţia şi egalitatea între bărbaţi şi femei duc la depăşirea bigotismului”, a adăugat el. Cuplul are la dispoziţie 30 de zile pentru a face recurs, a explicat primarul.

Nu este pentru prima oară când refuzul de a strânge mâna unei persoane de sex opus suscită controverse în Elveţia. În 2016, un colegiu scutise doi elevi musulmani de obiceiul de a strânge mâna profesoarelor lor, practică totuşi curentă în şcolile elveţiene. Cazul a avut un ecou puternic în ţară şi scutirea a fost în cele din urmă anulată în luna mai. O lună mai târziu, un tată de familie musulman fusese condamnat la o amendă de 3.600 de euro pentru că a refuzat să-şi trimită fiicele la lecţii de nataţie cu şcoala.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).