vineri, martie 29, 2024

Circa 40 de militari turci din cadrul NATO au solicitat azil în Germania

Circa 40 de militari turci angajați în cadrul NATO au depus o cerere de azil în Germania, ca urmare a valului de epurări lansat de autoritățile turce după tentativa de lovitură de stat din iulie anul trecut, au relatat sâmbătă mass-media germane, relatează AFP.

„Circa 40 de militari turci, majoritatea de rang înalt și care sunt staționați la baze ale NATO, au solicitat azil în Germania”, au scris revista Spiegel și canalul de televiziune ARD într-un articol comun.

„Dacă mă întorc în Turcia, risc să fiu închis și poate chiar torturat”, a declarat pentru sursele citate unul dintre ofițerii turci, dând asigurări că nu are nicio legătură cu puciul eșuat și că „nu are niciun fel de simpatie pentru puciști”.

Ministerul de Interne german și Oficiul pentru migranți și refugiați au afirmat că aceste solicitări sunt studiate la fel ca orice altă cerere de azil, au precizat sursele citate.

Aceste informații au fost dezvăluite cu câteva zile înainte vizita cancelarului german Angela Merkel în Turcia, pe 2 februarie, în contextul tensiunilor între Ankara și Berlin.

După puciul eșuat din 15 iulie din Turcia, guvernul de la Ankara a lansat un val de epurări pentru a-i înlătura pe toți presupușii simpatizanți ai lui Fethullah Gülen, acuzat de autoritățile turce de orchestrarea tentativei de lovitură de stat. Sectoare precum media, magistratură, poliție, mediul penitenciar, armata și educația au fost vizate de aceste epurări de o amploare fără precedent și care au fost criticate de Occident. AGERPRES/(AS — editor: Mihaela Moise, editor online: Irina Giurgiu)

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.