sâmbătă, aprilie 20, 2024

Un ziarist turc a protestat public în Piața Constituției pentru a atrage atenția asupra situației deținuților politici din Turcia

Ziaristul turc, Necdet Celik, a protestat duminică în Piața Constituției pentru a atrage atenția asupra situației deținuților politici din Turcia.

Pe un scaun alb, de plastic, ziaristul turc a stat în poziția în care a fost găsit mort în celula sa Mustafa Kabakçıoğlu, fost comisar de poliție, ținut în izolare, în așteptarea testului COVID-19.

Gestul a fost un semn de revoltă împotriva încălcărilor drepturilor omului în penitenciarele turcești și un apel la solidaritate pentru eliberarea  miilor de deținuți politici din Turcia.

Ziaristul Necdet Celik  a povestit pe scurt  parcursul vieții ofițerului turc, după puciul eșuat din 15 iulie 2016.

“Eu sunt Mustafa Kabakçıoğlu. Am fost comisar de poliție în Turcia. Acum 4 ani am fost arestat şi închis într-un penitenciar din Turcia. Eu sunt bolnav de astm. Pe 20 august 2020, am început să tușesc. Prin urmare, m-au pus într-o cameră de izolare, ca să aștept rezultatul  testului pentru COVID-19. Timp de nouă zile am stat singur în această cameră, deși starea mea de sănătate s-a înrăutățit. Am făcut cereri, am cerut ajutor. Dar nimeni nu m-a ascultat. Pe 29 august, spre dimineață, am fost găsit mort pe un scaun de plastic. Am lăsat în urmă mai mulți deținuți bolnavi, mii de deținuți politici, femei, profesori, copii însoțiți de mame după gratii. Vă implor pe toți să faceți ceva pentru eliberarea lor. Vă mulțumesc.’’

Fotografiile lansate de Bold Medya dezvăluie condițiile din celula de carantină a fostul șef adjunct al poliției, Mustafa Kabakçıoğlu, unde masa de care se servea deținutul  Kabakçıoğlu este vizibil așezată pe un coș de gunoi, cu sticle de apă și suluri de hârtie igienică împrăștiate pe podea.

Mai multe rapoarte internaționale indică faptul că incidentele de tortură și de tratamente rele au fost în creștere după lovitura de stat eșuată din 2016, în centrele de detenție turcești. Peste 70 de persoane au murit în spatele gratii în ultimii patru ani, potrivit presei turce, dar autoritățile nu au furnizat datele oficiale despre acest fapt.

Aproximativ 650.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 se află după gratii.

De asemenea, peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați după puciul eșuat din 2016, majoritatea fiind funcționari publici din sistemul educațional sau juridic.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.