duminică, octombrie 13, 2024

Un ziarist turc a protestat public în Piața Constituției pentru a atrage atenția asupra situației deținuților politici din Turcia

Ziaristul turc, Necdet Celik, a protestat duminică în Piața Constituției pentru a atrage atenția asupra situației deținuților politici din Turcia.

Pe un scaun alb, de plastic, ziaristul turc a stat în poziția în care a fost găsit mort în celula sa Mustafa Kabakçıoğlu, fost comisar de poliție, ținut în izolare, în așteptarea testului COVID-19.

Gestul a fost un semn de revoltă împotriva încălcărilor drepturilor omului în penitenciarele turcești și un apel la solidaritate pentru eliberarea  miilor de deținuți politici din Turcia.

Ziaristul Necdet Celik  a povestit pe scurt  parcursul vieții ofițerului turc, după puciul eșuat din 15 iulie 2016.

“Eu sunt Mustafa Kabakçıoğlu. Am fost comisar de poliție în Turcia. Acum 4 ani am fost arestat şi închis într-un penitenciar din Turcia. Eu sunt bolnav de astm. Pe 20 august 2020, am început să tușesc. Prin urmare, m-au pus într-o cameră de izolare, ca să aștept rezultatul  testului pentru COVID-19. Timp de nouă zile am stat singur în această cameră, deși starea mea de sănătate s-a înrăutățit. Am făcut cereri, am cerut ajutor. Dar nimeni nu m-a ascultat. Pe 29 august, spre dimineață, am fost găsit mort pe un scaun de plastic. Am lăsat în urmă mai mulți deținuți bolnavi, mii de deținuți politici, femei, profesori, copii însoțiți de mame după gratii. Vă implor pe toți să faceți ceva pentru eliberarea lor. Vă mulțumesc.’’

Fotografiile lansate de Bold Medya dezvăluie condițiile din celula de carantină a fostul șef adjunct al poliției, Mustafa Kabakçıoğlu, unde masa de care se servea deținutul  Kabakçıoğlu este vizibil așezată pe un coș de gunoi, cu sticle de apă și suluri de hârtie igienică împrăștiate pe podea.

Mai multe rapoarte internaționale indică faptul că incidentele de tortură și de tratamente rele au fost în creștere după lovitura de stat eșuată din 2016, în centrele de detenție turcești. Peste 70 de persoane au murit în spatele gratii în ultimii patru ani, potrivit presei turce, dar autoritățile nu au furnizat datele oficiale despre acest fapt.

Aproximativ 650.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 se află după gratii.

De asemenea, peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați după puciul eșuat din 2016, majoritatea fiind funcționari publici din sistemul educațional sau juridic.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.