duminică, aprilie 10, 2022

Consiliul European și Human Rights Watch condamnă Turcia pentru arestarea politicienilor pro-kurz

Consiliul Europei (CoE) și Human Rights Watch (HRW) condamnă guvernul lui Erdogan pentru activitățile de epurare împotriva politicienilor din Partidul Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurd, relatează Turkish Minutes.

Președintele Congresului autorităților locale și regionale al Consiliului Europei, Anders Knape a făcut joi, după ce ultimul primar pro-kurd  și alți 16 membri ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) au fost arestați preventiv sub acuzația de terorism.

„Sunt profund îngrijorat de continuarea arestărilor, din ultimele zile, a reprezentanților aleși democratic din opoziția din Turcia, în special a dlui Ayhan BILGEN, co-primar al orașului Kars din sud-estul țării, care este membru al Congresului nostru. În această dimineață, au sosit știri despre detenții suplimentare, inclusiv despre co-primar, dna Șevin ALACA ”, a susținut președintele.

În urma comentariilor lui Knape, HRW a emis, vineri, o declarație prin care condamnă această mișcare.

„Detenția politicienilor dintr-un partid care a câștigat aproape 12% din voturi la alegerile generale din 2018 face parte din politica guvernului turc de incriminare a opoziției politice.”Ultimii câțiva ani oferă dovezi ample că instanțele din Turcia sunt prea repede pentru a îndeplini cererea guvernului și acesta este ultimul exemplu”,  a declarat Tom Porteous, director adjunct al programului la Human Rights Watch.

Ce s-a întâmplat?

Primarul provinciei estice Kars, Ayhan Bilgen și alți 16 membri ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) au fost arestați preventiv sub acuzații de terorism. Pe 25 septembrie, autoritățile turce au emis mandate de arestare pentru 82 de persoane, inclusiv un primar și mai mulți foști parlamentari de la HDP, care sunt acuzați de implicare în protestele de la începutul lunii octombrie 2014, legat de asediul ISIS din Kobani, din nordul Siriei, zonă populată de kurzi.

Rugăciunea de vineri a stârnit critici

La conducerea primăriei Kars a fost numit guvernatorul, Turker Oksuz, începând de vineri. Guvernatorul Kars Türker Öksüz, noul administrator, a atras critici după ce au circulat pe rețelele de socializare fotografii cu el făcând rugăciunea de vineri în fața clădirii municipale.

„Primul act al primarul numit de stat, practicarea rugăciunii de vineri în fața clădirii municipiului. Când otomanii au cucerit și au ocupat noi zone, primul lucru pe care l-au făcut a fost să practice Rugăciunea de Vineri ”, a scris pe Twitter un utilizator, comparând actul Öksüz numit de guvern cu practica otomană după cucerirea teritoriului inamic.

După demiterea lui Bilgen, partidul HDP nu deține nicio primărie a orașelor mari, în ciuda faptului că 65 de primari au fost aleși de către cetățeni la alegerile din martie 2019. După un an, doar 11 orașe mai mici încă sunt conduse de către primarii pro-kurzi.

Guvernul turc a acuzat HDP de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în afara legii. Un raport din 2018 a arătat că aproape o treime din membrii HDP au fost reținuți de când s-a prăbușit un proces de pace între Turcia și PKK în 2015. Grupurile pentru drepturile omului afirmă că guvernul folosește acuzații vagi și false de terorism pentru a îndepărta sau închide primarii HDP aleși democratic.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.