joi, decembrie 31, 2020

Consiliul European și Human Rights Watch condamnă Turcia pentru arestarea politicienilor pro-kurz

Consiliul Europei (CoE) și Human Rights Watch (HRW) condamnă guvernul lui Erdogan pentru activitățile de epurare împotriva politicienilor din Partidul Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurd, relatează Turkish Minutes.

Președintele Congresului autorităților locale și regionale al Consiliului Europei, Anders Knape a făcut joi, după ce ultimul primar pro-kurd  și alți 16 membri ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) au fost arestați preventiv sub acuzația de terorism.

„Sunt profund îngrijorat de continuarea arestărilor, din ultimele zile, a reprezentanților aleși democratic din opoziția din Turcia, în special a dlui Ayhan BILGEN, co-primar al orașului Kars din sud-estul țării, care este membru al Congresului nostru. În această dimineață, au sosit știri despre detenții suplimentare, inclusiv despre co-primar, dna Șevin ALACA ”, a susținut președintele.

În urma comentariilor lui Knape, HRW a emis, vineri, o declarație prin care condamnă această mișcare.

„Detenția politicienilor dintr-un partid care a câștigat aproape 12% din voturi la alegerile generale din 2018 face parte din politica guvernului turc de incriminare a opoziției politice.”Ultimii câțiva ani oferă dovezi ample că instanțele din Turcia sunt prea repede pentru a îndeplini cererea guvernului și acesta este ultimul exemplu”,  a declarat Tom Porteous, director adjunct al programului la Human Rights Watch.

Ce s-a întâmplat?

Primarul provinciei estice Kars, Ayhan Bilgen și alți 16 membri ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) au fost arestați preventiv sub acuzații de terorism. Pe 25 septembrie, autoritățile turce au emis mandate de arestare pentru 82 de persoane, inclusiv un primar și mai mulți foști parlamentari de la HDP, care sunt acuzați de implicare în protestele de la începutul lunii octombrie 2014, legat de asediul ISIS din Kobani, din nordul Siriei, zonă populată de kurzi.

Rugăciunea de vineri a stârnit critici

La conducerea primăriei Kars a fost numit guvernatorul, Turker Oksuz, începând de vineri. Guvernatorul Kars Türker Öksüz, noul administrator, a atras critici după ce au circulat pe rețelele de socializare fotografii cu el făcând rugăciunea de vineri în fața clădirii municipale.

„Primul act al primarul numit de stat, practicarea rugăciunii de vineri în fața clădirii municipiului. Când otomanii au cucerit și au ocupat noi zone, primul lucru pe care l-au făcut a fost să practice Rugăciunea de Vineri ”, a scris pe Twitter un utilizator, comparând actul Öksüz numit de guvern cu practica otomană după cucerirea teritoriului inamic.

După demiterea lui Bilgen, partidul HDP nu deține nicio primărie a orașelor mari, în ciuda faptului că 65 de primari au fost aleși de către cetățeni la alegerile din martie 2019. După un an, doar 11 orașe mai mici încă sunt conduse de către primarii pro-kurzi.

Guvernul turc a acuzat HDP de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în afara legii. Un raport din 2018 a arătat că aproape o treime din membrii HDP au fost reținuți de când s-a prăbușit un proces de pace între Turcia și PKK în 2015. Grupurile pentru drepturile omului afirmă că guvernul folosește acuzații vagi și false de terorism pentru a îndepărta sau închide primarii HDP aleși democratic.

TRT folosită ca marioneta guvernului turc pentru a impune cenzura pe Youtube

TRT, unul dintre cei mai mari furnizori de conținut pe YouTube, din Turcia este folosită de către guvernul turc pentru a cenzura canalele de Youtube critice asupra oficialilor turci, informează Turkish Minutes.

Turcia: 70% din tinerii kurzi se simt discriminați

Șaptezeci la sută dintre tinerii kurzi din Turcia se confruntă cu discriminare în viața cotidiană, potrivit cercetărilor realizate de Rawest Research Center, citat de Stockholm Center for Freedome.

Scandal: Un diplomat turc prins cu 100 de kg de heroină este acoperit de guvernului turc

Un fost diplomat a fost prins cu 100 de kg de heroină la granița cu Bulgaria și este acoperit de oficialii turci aflați la conducere, conform Ahval News.

Jurnalistă scoasă de Ministrul Sănătății de pe grupul de informare din cauza întrebărilor critice la adresa lui Erdogan

Jurnalista Özge Uyanık, de la Yol TV a fost eliminată din grupul de comunicare WhatsApp al Ministerului Sănătății, după ce a adresat o întrebare critică președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan vrea legături mai bune cu Israelul:”Politica Palestinei este linia noastră roșie.”

Președintele Tayyip Erdogan a vorbit cu reporterii, după rugăciunea de vineri, despre evenimentele din Israel. De asemenea, a criticat apropierile recente intermediate de SUA între Israel și patru țări musulmane.

Turcia:3 femei ucise brutal în 24 de ore. Apartament incendiat pentru a acoperi fapta

3 cazuri de ucidere brutală au fost raportate în Turcia în doar 24 de ore, printre victime este și o profesoară din Istanbul care a fost arsă de vie de iubitul ei, conform presei turcești.

Turcia a găzduit peste 14 milioane de vizitatori străini în 2020

Ministerul Turciei pentru Cultură și Turism a făcut publice, vineri, datele din 2020 care arată că Turcia a găzduit 14.486.632 de vizitatori străini, conform Shafaq.com

Vești pentru turiști. Testul PCR obligatoriu pentru intrarea în Turcia

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a publicat, vineri, conform căreia călătorii trebui să prezinte un rezultat negativ al testului PCR efectuat cu cel mult 72 de ore pentru a urca în zboruri internaționale cu direcția Turcie.