joi, octombrie 29, 2020

Consiliul European și Human Rights Watch condamnă Turcia pentru arestarea politicienilor pro-kurz

Consiliul Europei (CoE) și Human Rights Watch (HRW) condamnă guvernul lui Erdogan pentru activitățile de epurare împotriva politicienilor din Partidul Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurd, relatează Turkish Minutes.

Președintele Congresului autorităților locale și regionale al Consiliului Europei, Anders Knape a făcut joi, după ce ultimul primar pro-kurd  și alți 16 membri ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) au fost arestați preventiv sub acuzația de terorism.

„Sunt profund îngrijorat de continuarea arestărilor, din ultimele zile, a reprezentanților aleși democratic din opoziția din Turcia, în special a dlui Ayhan BILGEN, co-primar al orașului Kars din sud-estul țării, care este membru al Congresului nostru. În această dimineață, au sosit știri despre detenții suplimentare, inclusiv despre co-primar, dna Șevin ALACA ”, a susținut președintele.

În urma comentariilor lui Knape, HRW a emis, vineri, o declarație prin care condamnă această mișcare.

„Detenția politicienilor dintr-un partid care a câștigat aproape 12% din voturi la alegerile generale din 2018 face parte din politica guvernului turc de incriminare a opoziției politice.”Ultimii câțiva ani oferă dovezi ample că instanțele din Turcia sunt prea repede pentru a îndeplini cererea guvernului și acesta este ultimul exemplu”,  a declarat Tom Porteous, director adjunct al programului la Human Rights Watch.

Ce s-a întâmplat?

Primarul provinciei estice Kars, Ayhan Bilgen și alți 16 membri ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) au fost arestați preventiv sub acuzații de terorism. Pe 25 septembrie, autoritățile turce au emis mandate de arestare pentru 82 de persoane, inclusiv un primar și mai mulți foști parlamentari de la HDP, care sunt acuzați de implicare în protestele de la începutul lunii octombrie 2014, legat de asediul ISIS din Kobani, din nordul Siriei, zonă populată de kurzi.

Rugăciunea de vineri a stârnit critici

La conducerea primăriei Kars a fost numit guvernatorul, Turker Oksuz, începând de vineri. Guvernatorul Kars Türker Öksüz, noul administrator, a atras critici după ce au circulat pe rețelele de socializare fotografii cu el făcând rugăciunea de vineri în fața clădirii municipale.

„Primul act al primarul numit de stat, practicarea rugăciunii de vineri în fața clădirii municipiului. Când otomanii au cucerit și au ocupat noi zone, primul lucru pe care l-au făcut a fost să practice Rugăciunea de Vineri ”, a scris pe Twitter un utilizator, comparând actul Öksüz numit de guvern cu practica otomană după cucerirea teritoriului inamic.

După demiterea lui Bilgen, partidul HDP nu deține nicio primărie a orașelor mari, în ciuda faptului că 65 de primari au fost aleși de către cetățeni la alegerile din martie 2019. După un an, doar 11 orașe mai mici încă sunt conduse de către primarii pro-kurzi.

Guvernul turc a acuzat HDP de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în afara legii. Un raport din 2018 a arătat că aproape o treime din membrii HDP au fost reținuți de când s-a prăbușit un proces de pace între Turcia și PKK în 2015. Grupurile pentru drepturile omului afirmă că guvernul folosește acuzații vagi și false de terorism pentru a îndepărta sau închide primarii HDP aleși democratic.

București: Oficialii de la Ambasada Turciei au dat afară un jurnalist turc de la înmormântarea istoricului Mustafa Ali Mehmed

Oficialii de la Ambasada Turciei din București au dat afară un jurnalist turc de la înmormântarea istoricului Mustafa Ali Mehmed.

O nouă creștere drastică a cazurilor de COVID-19. Erdogan ia în considerare măsurile preventive

Cazurile de COVID-19 au înregistrat o creștere drastică iar autoritățile turce au luat în vedere implementarea măsurilor preventive, relatează Duvar English.

Istanbul: Șoferii de taxi trebuie să învețe engleză. Turiștii pot plăti cu Istanbulkart

Șoferii de taxi din Istanbul vor fi nevoiți să învețe limba engleză, iar călătorii vor putea plătii cu ajutorulstanbulkart ca partea a unui proiect condus de primăria, informează Hurriyet Daily News.

IFCL: Festivalul de Muzică online despre viața și importanța iubirii aproapelui

Festivalul Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), la 19 a ediție, prezintă online un spectacol de muzică despre viața și importanța iubirii aproapelui.

Un ziarist turc a protestat public în Piața Constituției pentru a atrage atenția asupra situației deținuților politici din Turcia

Ziaristul turc, Necdet Celik, a protestat duminică în Piața Constituției pentru a atrage atenția asupra situației deținuților politici din Turcia.

Povestea celui mai tânăr olimpic la Informatică: A luat aurul pentru România

Cel mai tânăr elev român care a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Informatică, cel mai important concurs internațional de...

Matei Martin:“De câți Altani e nevoie pentru a schimba regimul Erdogan?”

Matei Martin de la Dilema Veche a abordat în utlima s-a cronică cazul scriitorului Ahmet Altan, închis după gratii , dar și destinul Turciei după puciul eșuat din 15 iulie 2016, sub regimul lui Erdogan.

Turcia critică Reuters pentru știrea legată de carantină care ar fi planificate de autoritățile turce

Turcia a declarat, miercuri, că știrile referitoare la planurile guvernului pentru noi restricții pentru limitarea răspândirii COVID-19 sunt nefondate, relatează Ahval News.