16.9 C
București
miercuri, septembrie 30, 2020

Chișinău: Fostul director al securității riscă 6 ani de închisoare în cazul profesorilor turci expulzați

Fostul șef al serviciului de informații (SIS), Vasile Botnari este dat în judecată cu soliticare de șase ani de închisoare, în urma expulzării celor șapte profesori turci, a raportat Balkan Insight.

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglu l-a acuzat pe fostul șef de abuz în serviciu în cazul expulzării profesorilor turci.

„Întreaga operațiune a fost aranjată, coordonată și dirijată direct de acuzat, care la acel moment deținea funcția de director al SIS”, a declarat Stoianoglu.

Procurorul general, care provine din minoritatea etnică de găgăuzi, s-a adresat profesorilor expulzați și familiilor lor în limba turcă.

 „Îmi pare rău că Moldova nu a putut apăra drepturile fundamentale ale profesorilor turci și sper că va fi o lecție pentru toți”, a transmis procurorul șef.


Ce solicită procurorii?

Mai mult, procuratura municipiului Chişinău a finalizat urmărirea penală și a expediat dosarul de învinuire a acestuia în judecată.

 În cazul, în care fostul director va fi găsit vinovat, acesta riscă până la șase ani de închisoare și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 10 ani, a raportat agenția de stat, Moldopres. 

De asemenea, procuratura a mai solicitat încasarea de la fostul conducător SIS a prejudiciilor dictate de CtEDO în cazul a cinci din cei şapte profesori îndepărtaţi de pe teritoriul R. Moldova.

Botnari, ex-directorul SIS pentru ca a colaborat cu ancheta, va fi cercetat în stare de libertate.

Republica Moldova condamnată de CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, CEDO, a decis pe 11 iunie 2019 că Moldova a încălcat drepturile cetățenilor turci și a ordonat statului să plătească 25.000 fiecăruia în compensație.

Cei șapte angajați ai liceului ”Orizont” au fost reținuți de SIS, la 6 septembrie 2018, urcați forțat într-un microbuz și două mașini și duși într-o direcție necunoscută. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că șapte cetățeni străini, ”suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat RFI.


Botnari a fost șeful SIS în perioada 3 mai 2018 și 8 iunie 2019. A fost fost ministru al Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în guvernul condus de Partidul Democrat care a fost eliminat în 2019, conform Balkan Insight.


Primarii europeni câștigători la alegerilor locale. De la Timișoara până la București

Două dintre orașele din România vor fi conduse în următorii patru ani de către primari europeni, respectiv Timișoara și sectorul 1 din București.

Constanța: PSD a pierdut după 20 de ani de conducere. Cine a câștigat primăria cu un avans de doar 4.000 de voturi

Vergil Chiţac este câştigător al Primăriei Constanţa cu doar 4.000 de voturi distanță de contracandidatul Stelian Ion de la USR PLUS, conform datelor provizorii transmise de BEC după numărarea a 94,48% din voturile.

Jurnalist turc, autoexilat în Suedia a fost atacat:” Au început să mă lovească cu pumnii în față și în cap ”

Un jurnalist turc a fost atacat, ieri, lângă casa sa din Suedia, urmând să fie internat cu răni grave,

Armenii, sirienii și grecii în lista grupurilor vizate de discursuri de ură în presa din Turcia

Armenii, refugiații sirieni și grecii se află în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură de către mass-media turcă în 2019, conform „Raportului Hate Speech and Discriminatory Discourse in Media 2019”, publicat de Hrant Dink Foundation, citat de Stockholm Center for Freedome.

Un copil a murit de cancer fără să-și ia rămas bun de la tatăl său, închis sub acuzații false de terorism

Un copil în vârstă de șapte ani a murit sâmbătă, după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier, înainte să-și poată lua rămas bun de la tată, un profesor închis pentru acuzații de terorism false.

Turcia: Membrele Fancy Women Bike Ride s-au plimbat separat din cauza pandemiei COVID-19

Fancy Women Bike Ride, care a fost organizat din 2013 pentru a încuraja mersul cu bicicletele, a fost sărbătorită anul acesta prin ...

Constanța: S-a dat startul la votul pentru alegerile locale. Cursa strânsă între Făgădău și Chițac

Duminică dimineață s-a dat startul la votul pentru alegerea primarului și a consilierului local din România. În Constanța, 17...

Dezinfectantele din spitalele turcești sunt false, afirmă șeful unei companii farmaceutice

Șeful unei companii farmaceutice i-a semnalizat ministrului Sănătății, Fahrettin Koca, că majoritatea produselor de igienizare utilizate în spitalele turcești sunt false,