sâmbătă, aprilie 20, 2024

Chișinău: Fostul director al securității riscă 6 ani de închisoare în cazul profesorilor turci expulzați

Fostul șef al serviciului de informații (SIS), Vasile Botnari este dat în judecată cu soliticare de șase ani de închisoare, în urma expulzării celor șapte profesori turci, a raportat Balkan Insight.

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglu l-a acuzat pe fostul șef de abuz în serviciu în cazul expulzării profesorilor turci.

„Întreaga operațiune a fost aranjată, coordonată și dirijată direct de acuzat, care la acel moment deținea funcția de director al SIS”, a declarat Stoianoglu.

Procurorul general, care provine din minoritatea etnică de găgăuzi, s-a adresat profesorilor expulzați și familiilor lor în limba turcă.

 „Îmi pare rău că Moldova nu a putut apăra drepturile fundamentale ale profesorilor turci și sper că va fi o lecție pentru toți”, a transmis procurorul șef.


Ce solicită procurorii?

Mai mult, procuratura municipiului Chişinău a finalizat urmărirea penală și a expediat dosarul de învinuire a acestuia în judecată.

 În cazul, în care fostul director va fi găsit vinovat, acesta riscă până la șase ani de închisoare și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 10 ani, a raportat agenția de stat, Moldopres. 

De asemenea, procuratura a mai solicitat încasarea de la fostul conducător SIS a prejudiciilor dictate de CtEDO în cazul a cinci din cei şapte profesori îndepărtaţi de pe teritoriul R. Moldova.

Botnari, ex-directorul SIS pentru ca a colaborat cu ancheta, va fi cercetat în stare de libertate.

Republica Moldova condamnată de CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, CEDO, a decis pe 11 iunie 2019 că Moldova a încălcat drepturile cetățenilor turci și a ordonat statului să plătească 25.000 fiecăruia în compensație.

Cei șapte angajați ai liceului ”Orizont” au fost reținuți de SIS, la 6 septembrie 2018, urcați forțat într-un microbuz și două mașini și duși într-o direcție necunoscută. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că șapte cetățeni străini, ”suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat RFI.


Botnari a fost șeful SIS în perioada 3 mai 2018 și 8 iunie 2019. A fost fost ministru al Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în guvernul condus de Partidul Democrat care a fost eliminat în 2019, conform Balkan Insight.


Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.