luni, octombrie 2, 2023

China a organizat reeducarea prin detenția în masă a musulmanilor, invocând “virusul” de gândire

Studenții musulmani din China s-au întors acasă ca să afle că familiile lor au fost plasate în campusuri de “instruire” din cauza “gândurilor nesănătoase”, a dezvăluit The New York Times, după ce au primit 400 de pagini cu documente ale oficialilor chinezi.

„Indiferent de vârstă, oricine a fost infectat de extremismul religios trebuie reeducat”. Aceasta este obligația înscrisă într-un ghid redactat după modelul întrebare-răspuns. Oficialii locali sunt obligați să răspundă astfel la întrebările adresate de studenții îngrijorați.

Oficialii locali au fost instruiți să se întâlnească cu studenții la sosire pentru a le explica că rudele lor sunt suspecte de extremism islamic și că au fost reținuți „pentru binele lor”, se arată în documente.

„Eliberarea lor este posibilă numai atunci când „virusul ”din gândirea lor este eradicat”

Conform ghidului, oficialii chinezi trebuie să informeze elevii că familiile lor „se află într-o școală de instruire înființată de guvern pentru a urma o pregătire sistematică colectivă”.

Se estimează că în jur de un milion de persoane din minorități etnice din China au fost reținute și trimise  în tabere pentru reeducare, deși se vehiculează că cifra totală ar putea fi mult mai mare.

Tinerii sunt sfătuiți să nu mai insiste, deoarece famiile lor sunt pe mâini buni, chiar dacă aceștia nu își pot părăsi „școlile” și nu pot fi vizitați.

„Pregătirea pentru perioada lor de studiu este gratuită, la fel și costurile alimentare și de viață”, au fost înștiințați tineri.

Cu toate acestea, dacă un student  este insistent, răspunsurile la întrebările pe care le pune  devin dure, a explicat The New York Times. Mulți tineri muslumani din Xinjiang merg la universitatea din afara regiunii, unde s-a creat o comunitate de musulmani.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.