luni, aprilie 18, 2022

Cheltuielile pacienților celiaci s-au dublat: Pastele costă 40 lire, ajutorul de la stat 160 de lire

Cheltuielile pacienților celiaci care trebuie să consume produse fără gluten s-au dublat odată cu inflația din Turcia, conform portalului turcesc, Evresel.net

Özgül Taşar, al cărui soţ are boală celiacă, a punctat spre creşterea preţurilor la alimente.

„Produsele fără gluten erau deja scumpe, acum sunt mult mai scumpe. Această boală este boala celor bogați. Săracii sunt zdrobiți de cheltuieli, din cauza sănătății lor”, susține aceasta.

„La început, am avut multe dificultăți pentru că boala soțului mele nu a putut fi diagnosticată. S-a îmbolnăvit din cauza alimentelor pe care le mânca la locurile în care lucra și a fost nevoit să meargă tot timpul la spital. Am fost diagnosticat cu boala celiac acum 10 ani. Produsele folosite de pacienții celiaci erau deja mai scumpe decât în ​​mod normal și au crescut odată cu creșterea prețurilor. De asemenea, nu găsești produse fără gluten în fiecare piață, eu merg la piață și încerc să găsesc unde există, care este mai ieftin.”, povestește femeia. 

20 de lire pentru jumătate de kilogram de făină

Familia Taşar are trei copii, dintre care unul studiază la universitate. Özgül Taşar a declarat că datoria creditară a casei în care locuiesc, cheltuielile de cămin ale copiilor ei care studiază la universitate, precum şi majorările facturilor şi bunurilor de consum de bază le îngreunează viaţa.

„Trebuie să fac pâine în fiecare zi. Pe vremuri era scump, acum este mult mai scump. Știi, se spune, mănâncă asta, mănâncă asta. Cum să mâncăm? Ne este greu să cumpărăm chiar și lucrurile care ar trebui consumate pentru sănătatea lui. Noi, săracii, suntem hrăniți cu produse de patiserie și carbohidrați ca să ne umplem stomacul. Lucrurile sănătoase sunt întotdeauna scumpe.”, spune femeia.

Ajutorul de la stat nu le ajunge nici de pâine

În timp ce costurile pacienților celiaci au crescut exponențial, ajutorul de 100 lire pe care l-au primit de la stat a crescut la 160 lire până în 2022. 

 „Acești bani nu acoperă nici măcar cheltuielile lunare cu pâinea. Ce putem cumpăra de pe ce piață cu 160 lire? Societatea pentru celiaci și primăriile trimit uneori pachete cu alimente, dar desigur, nu este suficient. Prin urmare, ajutorul acordat de stat ar trebui majorat cât mai curând posibil. Copiii născuți cu această boală nu pot crește și să se dezvolte. Pentru familii ca a noastră, care trăiesc la limitată, trebuie găsită o cale”, susține femeia.

Statistici: Cum fac față turcii la creșterea prețurilor. 31 sută susțin că uneori rămân flămânzi

MetroPoll Research Company, în cadrul unei cercetări, i-a întrebat pe cetățeni ce fac pentru a „se descurca” în fața deteriorării condițiilor economice.

Turcia: Aproape 75% dintre tinerii vor în Uniunea Europeană

71 la sută din comentarii au spus că ar vota „da” dacă ar exista un referendum cu privire la aderarea Turciei la UE, în timp ce rata a fost de 75 la sută în rândul tinerilor, o creștere față de 69 la sută anul trecut.

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 

Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

Cheltuielile pacienților celiaci s-au dublat: Pastele costă 40 lire, ajutorul de la stat 160 de lire

Cheltuielile  pacienților celiaci care trebuie să consume produse fără gluten s-au dublat odată cu inflația din Turcia

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Noi măsuri: Turcia cere cel puțin 400.000 de dolari pentru cetățenie

Străinii trebuie să investească cel puțin 400.000 dolari pentru o imobil, în loc de 250.000 de dolari, pentru a fi eligibili pentru cetățenie cu condiția deținerii proprietății timp de trei ani.