duminică, iunie 23, 2024

Cheltuielile pacienților celiaci s-au dublat: Pastele costă 40 lire, ajutorul de la stat 160 de lire

Cheltuielile pacienților celiaci care trebuie să consume produse fără gluten s-au dublat odată cu inflația din Turcia, conform portalului turcesc, Evresel.net

Özgül Taşar, al cărui soţ are boală celiacă, a punctat spre creşterea preţurilor la alimente.

„Produsele fără gluten erau deja scumpe, acum sunt mult mai scumpe. Această boală este boala celor bogați. Săracii sunt zdrobiți de cheltuieli, din cauza sănătății lor”, susține aceasta.

„La început, am avut multe dificultăți pentru că boala soțului mele nu a putut fi diagnosticată. S-a îmbolnăvit din cauza alimentelor pe care le mânca la locurile în care lucra și a fost nevoit să meargă tot timpul la spital. Am fost diagnosticat cu boala celiac acum 10 ani. Produsele folosite de pacienții celiaci erau deja mai scumpe decât în ​​mod normal și au crescut odată cu creșterea prețurilor. De asemenea, nu găsești produse fără gluten în fiecare piață, eu merg la piață și încerc să găsesc unde există, care este mai ieftin.”, povestește femeia. 

20 de lire pentru jumătate de kilogram de făină

Familia Taşar are trei copii, dintre care unul studiază la universitate. Özgül Taşar a declarat că datoria creditară a casei în care locuiesc, cheltuielile de cămin ale copiilor ei care studiază la universitate, precum şi majorările facturilor şi bunurilor de consum de bază le îngreunează viaţa.

„Trebuie să fac pâine în fiecare zi. Pe vremuri era scump, acum este mult mai scump. Știi, se spune, mănâncă asta, mănâncă asta. Cum să mâncăm? Ne este greu să cumpărăm chiar și lucrurile care ar trebui consumate pentru sănătatea lui. Noi, săracii, suntem hrăniți cu produse de patiserie și carbohidrați ca să ne umplem stomacul. Lucrurile sănătoase sunt întotdeauna scumpe.”, spune femeia.

Ajutorul de la stat nu le ajunge nici de pâine

În timp ce costurile pacienților celiaci au crescut exponențial, ajutorul de 100 lire pe care l-au primit de la stat a crescut la 160 lire până în 2022. 

 „Acești bani nu acoperă nici măcar cheltuielile lunare cu pâinea. Ce putem cumpăra de pe ce piață cu 160 lire? Societatea pentru celiaci și primăriile trimit uneori pachete cu alimente, dar desigur, nu este suficient. Prin urmare, ajutorul acordat de stat ar trebui majorat cât mai curând posibil. Copiii născuți cu această boală nu pot crește și să se dezvolte. Pentru familii ca a noastră, care trăiesc la limitată, trebuie găsită o cale”, susține femeia.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.