sâmbătă, septembrie 30, 2023

Cheltuielile pacienților celiaci s-au dublat: Pastele costă 40 lire, ajutorul de la stat 160 de lire

Cheltuielile pacienților celiaci care trebuie să consume produse fără gluten s-au dublat odată cu inflația din Turcia, conform portalului turcesc, Evresel.net

Özgül Taşar, al cărui soţ are boală celiacă, a punctat spre creşterea preţurilor la alimente.

„Produsele fără gluten erau deja scumpe, acum sunt mult mai scumpe. Această boală este boala celor bogați. Săracii sunt zdrobiți de cheltuieli, din cauza sănătății lor”, susține aceasta.

„La început, am avut multe dificultăți pentru că boala soțului mele nu a putut fi diagnosticată. S-a îmbolnăvit din cauza alimentelor pe care le mânca la locurile în care lucra și a fost nevoit să meargă tot timpul la spital. Am fost diagnosticat cu boala celiac acum 10 ani. Produsele folosite de pacienții celiaci erau deja mai scumpe decât în ​​mod normal și au crescut odată cu creșterea prețurilor. De asemenea, nu găsești produse fără gluten în fiecare piață, eu merg la piață și încerc să găsesc unde există, care este mai ieftin.”, povestește femeia. 

20 de lire pentru jumătate de kilogram de făină

Familia Taşar are trei copii, dintre care unul studiază la universitate. Özgül Taşar a declarat că datoria creditară a casei în care locuiesc, cheltuielile de cămin ale copiilor ei care studiază la universitate, precum şi majorările facturilor şi bunurilor de consum de bază le îngreunează viaţa.

„Trebuie să fac pâine în fiecare zi. Pe vremuri era scump, acum este mult mai scump. Știi, se spune, mănâncă asta, mănâncă asta. Cum să mâncăm? Ne este greu să cumpărăm chiar și lucrurile care ar trebui consumate pentru sănătatea lui. Noi, săracii, suntem hrăniți cu produse de patiserie și carbohidrați ca să ne umplem stomacul. Lucrurile sănătoase sunt întotdeauna scumpe.”, spune femeia.

Ajutorul de la stat nu le ajunge nici de pâine

În timp ce costurile pacienților celiaci au crescut exponențial, ajutorul de 100 lire pe care l-au primit de la stat a crescut la 160 lire până în 2022. 

 „Acești bani nu acoperă nici măcar cheltuielile lunare cu pâinea. Ce putem cumpăra de pe ce piață cu 160 lire? Societatea pentru celiaci și primăriile trimit uneori pachete cu alimente, dar desigur, nu este suficient. Prin urmare, ajutorul acordat de stat ar trebui majorat cât mai curând posibil. Copiii născuți cu această boală nu pot crește și să se dezvolte. Pentru familii ca a noastră, care trăiesc la limitată, trebuie găsită o cale”, susține femeia.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.