miercuri, mai 1, 2024

Cheltuielile pacienților celiaci s-au dublat: Pastele costă 40 lire, ajutorul de la stat 160 de lire

Cheltuielile pacienților celiaci care trebuie să consume produse fără gluten s-au dublat odată cu inflația din Turcia, conform portalului turcesc, Evresel.net

Özgül Taşar, al cărui soţ are boală celiacă, a punctat spre creşterea preţurilor la alimente.

„Produsele fără gluten erau deja scumpe, acum sunt mult mai scumpe. Această boală este boala celor bogați. Săracii sunt zdrobiți de cheltuieli, din cauza sănătății lor”, susține aceasta.

„La început, am avut multe dificultăți pentru că boala soțului mele nu a putut fi diagnosticată. S-a îmbolnăvit din cauza alimentelor pe care le mânca la locurile în care lucra și a fost nevoit să meargă tot timpul la spital. Am fost diagnosticat cu boala celiac acum 10 ani. Produsele folosite de pacienții celiaci erau deja mai scumpe decât în ​​mod normal și au crescut odată cu creșterea prețurilor. De asemenea, nu găsești produse fără gluten în fiecare piață, eu merg la piață și încerc să găsesc unde există, care este mai ieftin.”, povestește femeia. 

20 de lire pentru jumătate de kilogram de făină

Familia Taşar are trei copii, dintre care unul studiază la universitate. Özgül Taşar a declarat că datoria creditară a casei în care locuiesc, cheltuielile de cămin ale copiilor ei care studiază la universitate, precum şi majorările facturilor şi bunurilor de consum de bază le îngreunează viaţa.

„Trebuie să fac pâine în fiecare zi. Pe vremuri era scump, acum este mult mai scump. Știi, se spune, mănâncă asta, mănâncă asta. Cum să mâncăm? Ne este greu să cumpărăm chiar și lucrurile care ar trebui consumate pentru sănătatea lui. Noi, săracii, suntem hrăniți cu produse de patiserie și carbohidrați ca să ne umplem stomacul. Lucrurile sănătoase sunt întotdeauna scumpe.”, spune femeia.

Ajutorul de la stat nu le ajunge nici de pâine

În timp ce costurile pacienților celiaci au crescut exponențial, ajutorul de 100 lire pe care l-au primit de la stat a crescut la 160 lire până în 2022. 

 „Acești bani nu acoperă nici măcar cheltuielile lunare cu pâinea. Ce putem cumpăra de pe ce piață cu 160 lire? Societatea pentru celiaci și primăriile trimit uneori pachete cu alimente, dar desigur, nu este suficient. Prin urmare, ajutorul acordat de stat ar trebui majorat cât mai curând posibil. Copiii născuți cu această boală nu pot crește și să se dezvolte. Pentru familii ca a noastră, care trăiesc la limitată, trebuie găsită o cale”, susține femeia.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.