joi, mai 13, 2021

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Potrivit declarației instanței europene de pe 13 aprilie, dreptul lui Altan la libertate, securitate și libertatea de exprimare au fost încălcate.

“Nicio acțiune a lui Ahmet Altan nu are scop de a răsturna sistemul constituțional al Turciei și nicio suspiciune rezolnabilă nu există pentru Ahmet Altan” conform deciziei CEDO, citat Euronews.

Mai mult, instanța a mai ordonat Turciei să plătească lui Altan 16.000 de euro daune morale.

De asemenea, avocata lui Altan, Figen Calikusu a reacționat la decizia CEDO, pe contul său de Twitter.

„Decizia de astâzi a dovedit că sistemul juridic instalat după 15 iulie a jefuit dreptul de stat al Turciei.” a exprimat avocata.

Altan a petrecut trei ani jumate în penitenciarului Silivri înainte să fie eliberat. Inițial, scriitorul  a fost arestat pe 2016 împreună cu fratele său, jurnalistul Mehmet Altan, pentru acuzațiile de răspândire a „mesajelor subliminale care anunță o lovitură militară” într-o emisiune televizată. 

Pe 4 noiembrie 2019, Ahmet Altan a fost eliberat, însă după o săptămână fost arestat pentru a doua oară pe motiv că ar putea părăsi țara, deși avea interdicție de a face acest lucru.

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.

Povestea nesfârșită a Turciei cu Uniunea Europeană

Republica Turcia este un stat de aproximativ 100 de ani. A fost fondată în condiții dificile, a suferit de foamete în primii 30 de ani, a fost afectată de cel de-al doilea război mondial. A trecut la sistemul multipartid în 1950, dar experiența democrației a fost întreruptă în medie la fiecare zece ani.

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.