marți, martie 26, 2024

Cea mai mare expoziţie cu exponate realizate după desenele genialului Leonardo Da Vinci

Mașinăriile gândite de Leonardo Da Vinci, aduse la viață în cadrul unei expoziții de la Bruges.

expozitieMașinăria zburătoare care arată ca o pasăre și podul portabil ale lui Leonardo da Vinci au fost aduse la viață în cadrul unei noi expoziții inaugurate joi în orașul belgian Bruges, relatează Reuters. O sută de mașinării inventate sau îmbunătățite de geniul creator al Renașterii au fost realizate, utilizând chiar planurile desenate de italian. Ele vor fi expuse la Bruges timp de șase luni, iar apoi vor pleca într-un turneu mondial care va dura zece ani.

Unele dintre invențiile vechi de 500 de ani, precum aeroplanul care seamănă cu o pasăre, au fost realizate în mărime naturală. Altele sunt modele la scară din lemn sau alte materiale ale epocii.

Deși nu sunt primii care au transformat desenele pictorului Giocondei în modele tridimensionale, organizatorii susțin că este cea mai mare expoziție de acest tip realizată vreodată.

„Principala atracție a acestei expoziții este cantitatea lucrărilor prezentate, acoperind o mare varietate de instrumente, mașini, mașinării de război și alte obiecte”, a declarat designerul tehnic Vincent Damseaux.

„Vezi tehnica pe care a conceput-o în acea perioadă și nu poți să nu găsești o corelație cu ceea ce avem astăzi. Transmisia-ceva ce găsiți astăzi pe motociclete — era deja inventată pe atunci”, a adăugat el.

Desenele lui Leonardo Da Vinci au fost variate și au introdus concepte de pionierat. Deși nu a fost primul care a gândit fiecare mecanism, el a realizat îmbunătățiri la multe dintre ele.

Expoziția arată faptul că armele reprezentau o temă comună în munca sa, Da Vinci imaginând mașinării de război oribile, concepute pentru a face cât mai multe victime. De asemenea, el a imaginat un tanc, un elicopter, un avion, un submarin și un pod mobil. Vizitatorii la XPO Center pot chiar activa unele dintre mașinării pentru a vedea cum funcționează. De asemenea, vor fi expuse scrierile sale din codex și o copie a Mona Lisa, care în prezent se află la muzeul Luvru din Paris, precum și lucrări ale unor contemporani ca Michelangelo și Rafael Sanzio.

După ce va petrece șase luni la Bruges, expoziția va ajunge la Istanbul, la Dubai, iar apoi în Asia și SUA.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.