sâmbătă, septembrie 25, 2021

Ameninţarea Turcă.. Președintele Turciei avertizează cu reluarea operațiunii „Scutul Eufratului” în nordul Siriei

În timp ce lumea internaţională face scut comun şi solidar împotriva terorismului şi deplânge atentatele de la Londra, preşedintele turc ameninţă din nou kurzii.

„Nu vom discuta problema cu nimeni, ci vom lua propria decizie și vom lua problema în propriile mâini”, a declarat președintele Erdogan în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri la Istanbul.

El a invocat eventuala reluare a așa-numitei operațiuni „Euphrates Shield” („Scutul Eufratului”) în nordul Siriei în cazul lansării unui atac asupra teritoriului turc de către Partidul Uniunii Democrate (PYD) și aripa sa militară, Unitățile de protecție a poporului kurd (YPG).

Ankara califică cele două grupări ca susținătoare ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia și considerat organizație teroristă și de Statele Unite și de Uniunea Europeana, iar liderul partidului, Abdullah Ocalan, este în închisoare din 1999.

Armata turca a încheiat operațiunea „Euphrates Shield”, lansată în luna august a anului trecut, la sfârșitul lunii martie a.c..

Erdogan a spus că a vorbit despre aceasta chestiune—reluarea operațiunilor militare în nordul Siriei — atât cu oficialii ruși, cât și cu cei din SUA.

Mass-media turce au relatat sâmbătă că SUA au reaprovizionat cu echipament militar militanți PKK și PYD în nordul Siriei, într-un demers căruia Turcia i se opune.

Președintele american Donald Trump a aprobat luna trecută livrarea de sprijin militar pentru combatanții kurzi din Siria, întrucât lor le este atribuit un rol important în ofensiva asupra orașului Raqqa, centru de rezistență al Statului Islamic în Siria.

AGERPRES

 

 

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire