duminică, noiembrie 17, 2024

CE SE VA ÎNTÂMPLA CU POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ?

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluţie în care denunţă tăierile de fonduri din politica agricolă comună (PAC) şi politica de coeziune, propuse de Comisia Europeană în proiectul de buget multianual pentru perioada 2021-2027, transmite AFP.

‘Parlamentul European deplânge faptul că această propunere induce în mod indirect o diminuare a nivelului PAC şi al politicii de coeziune’, se spune în rezoluţie, adoptată cu 409 voturi pentru şi 213 împotrivă.

PAC in România
PAC in România

Eurodeputaţii ‘se opun în special oricărei tăieri drastice cu efecte negative asupra naturii şi obiectivelor acestor politici, precum reducerile propuse pentru Fondul de Coeziune’, care vine în ajutorul ţărilor membre mai sărace.

Aceste propuneri de tăieri de fonduri pentru două politici emblematice ale Uniunii Europene, care concentrează aproape două treimi din bugetul UE, au provocat deja reacţii puternice din partea statelor membre.

Eurodeputaţii le consideră cu atât mai problematice cu cât ei au constatat ‘divergenţe’ cu Comisia ‘în modul de prezentare şi de comunicare’ a cifrelor care permit compararea viitorului buget cu cel precedent, din exerciţiul financiar multianual 2014-2020.

foto 4 Isabelle_Thomas_(Martin_Rulsch)_2
Potrivit eurodeputatei socialiste Isabelle Thomas, co-raportoare pentru această rezoluţie, ‘textul condamnă logica de austeritate şi de supunere faţă de guvernele naţionale, care a ghidat Comisia’. ‘Nu poate fi vorba despre a sacrifica politicile de solidaritate în beneficiul unui buget de austeritate care dă prioritate apărării şi securităţii’, a adăugat ea.

‘Creşterile din mai multe programe ale Uniunii sunt, în realitate, mult mai mici şi tăierile operate în alte programe considerabil mai importante decât cele prezentate iniţial de Comisie’, se mai spune în rezoluţie.

Aceasta subliniază că Parlamentul European şi Consiliul European, pentru care va începe oficial ‘o perioadă de negocieri intense’, ‘trebuie să se pună de acord asupra unei metode clare în ce priveşte cifrele’.

foto 3 pac a europei
PAC a Europei

Comisia Europeană a propus la începutul lunii mai reduceri de 5% pentru PAC şi de 7% pentru politica de coeziune.

Parlamentul European, a cărui metodă de calcul este diferită şi ţine cont mai ales de inflaţie, consideră însă că reducerea ar fi, de fapt, de peste 15% pentru agricultură şi de 10% pentru politica de coeziune.

Ieşirea Marii Britanii din UE, programată în martie 2019, înseamnă pentru Uniune pierderea unuia din principalii contributori, într-o perioadă în care apar noi necesităţi mai ales în materie de apărare.

În aceste condiţii, se profilează negocieri tensionate asupra bugetelor post-Brexit între statele membre, care trebuie să ajungă la o decizie unanimă pe baza propunerilor Comisiei Europene

 

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.