duminică, noiembrie 3, 2024

*Ce s-a întâmplat în Consiliul de Securitate cu cele două rezoluţii referitoare la conflictul sirian

Moment foarte tensionat şi într-un anume fel fără precedent, în Consiliul de Securitate al ONU.Confruntare franco-rusă la scenă deschisă.

Pe problema cea mai actuală şi mai acută a planetei în clipa de faţă, războiul din Siria, înfruntarea de la masa tratativelor este de o duritate fără precedent.

 Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin

Ea depăşeşte linia oarecum „ rece” , aşa zis diplomatică a confruntărilor şi înfruntărilor, iar  propunerea franceză exprimată de Ministrul de Externe Jean- Marc Ayrault a fost respinsă practic cu un veto, de Rusia.

Acest moment aminteşte clipele de tristă amintire din timpul „războiului rece” în care lumea era împărţită într-un fel” bipolar”( termenul  nu are legătură cu maladia, sau poate, cine ştie…) în lumea liberă şi lagărul comunist.

Dar ce s-a întâmplat de fapt ?

Într-un fel, e iarăşi destul de rar ca două propuneri referitoare la aceeaşi realitate imediată să fie prezentate în acelaşi timp. La fel de rar ca acuza exprimată în clar de Rusia, cum că propunerea franceză ar fi „une mise en scene”, adică o …înscenare, limbaj care evident a fost blamat de oficialul francez.

 Staffan de Mistura ( Special Envoy for Syria, on the situation in the Syrian Arab Republic) Trimis Special pentru situaţia din Siria
Staffan de Mistura ( Special Envoy for Syria, on the situation in the Syrian Arab Republic) Trimis Special pentru situaţia din Siria

 

 „În favoarea proiectului de rezoluție al Rusiei au fost doar patru voturi; nouă membri ai Consiliului de Securitate au fost împotrivă, iar două state s-au abținut, așa că nu a fost necesar un veto”(expică Reuters) şi Pentru cincea oară, Rusia se opune unui text supus votului Naţiunilor Unite , de la începerea confluctului în Siria” anunţă repetitiv France 24.

Aşadar Rusia şi-a exercitat  dreptul la veto( în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU ), sâmbăta trecută, referitor la versiunea propusă de Franţa care  făcea apel la un armistițiu imediat în Siria,  încetarea loviturilor aeriene și a zborurilor militare la Alep.Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, avertizase încă de vineri că nu vor vota  rezoluția propusă de Franța.

Versiunea rusă  solicita tuturor părților să permită accesul ajutoarelor umanitare dar nu menționa explicit operațiunile aeriene.Aparent propunerea rusă  susţine propunerile  lui Staffan de Mistura( trimisul special al ONU pentru Siria) :scoaterea din estul Alepului a membrilor  Frontului Fatah al-Cham.Până aici nimic neobişnuit.( după francais.rt.com)

Alep, 6 octombrie 2016
Alep, 6 octombrie 2016

«Singura modalitate durabilă de rezolvare a crizei siriene se bazează pe procesul politic dus de sirieni” se poate citi în proiectul de rezoluţie rus care cere  în continuare susţinerea eforturilor lui Staffan de Mistura fără a pune condiţii prealabile

Moscova cere respectarea acordurilor semnate între Rusia si SUA în 10 septembrie , iar textul a fost ataşat proiectului de rezoluţie rus.

Pe Tweeter,ministrul rus de externe, Serghei  Lavrov scria : «on doit se soucier de toute la population d’Alep , pas seulement de celle de l’est» Trebuie să ne îngrijorăm de toată populaţia din Alep nu doar de cea din est .” Iar analiştii internaţionali încearcă să vadă în acest text, o încercare de a institui un tip de statut pe modelul Ierusalim , pentru oraşul sirian. Le Monde publică articolul „Bachar Al Assad „, stăpânul haosului” dar şi „În cazul sirian , SUA cer o anchetă asupra crimelor de război”.

Toată această  perioadă de tratative se desfăşoară pe un fundal belicos, căci, notează AFP , vinerea trecută, o corvetă lansatoare de rachete rusă a traversat Bosforul  la Istanbul, în direcţia Mediteranei pentru a sprijini operaţiunile militare ruse în Siria .(Le Monde)

 

Să continuăm enumerarea puncetelor de vedere din comentarii?Iată:Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că „toată lumea și-a pierdut răbdarea cu Rusia”.

 Jean Marc Ayrault, Ministru de Externe al Franţei
Jean Marc Ayrault, Ministru de Externe al Franţei

Josh Earnest a precizat că Rusia și-a pierdut credibilitatea atunci când a anunțat că își ia niște angajamente pe care nu intenționa să le respecte.El a mai amintit că Moscova nu a derulat o acțiunile credibilă împotriva ISIS, în ultimele 7 luni.

Rusia este acuzată, în SUA și Europa, că susține și participă alături de regimul lui Bashar al-Assad la bombardamentele masive din Alep, soldate cu multe pierderi de vieți omenești printre civili.

 

Rusia este acuzată, în SUA și Europa, că susține și participă alături de regimul lui Bashar al-Assad la bombardamentele masive din Alep, soldate cu multe pierderi de vieți omenești printre civili.Civilii sirieni victime ale  bombardamentelor la Alep se confruntă cu „un nivel de sălbăticie pe care niciun om nu ar trebui să îl suporte”, a declarat, duminică, Stephen O’Brien, șeful Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), potrivit AFP.

Dincolo de aceste confruntări şi înfruntări care au scos din sărite unii ambasadori până acum consideraţi imprerturbabili, din toată această charabia diplomatică ar trebui să înţelegem abordarea fundamental diferită a părţilor: la mijloc e desigur regimul sirian al lui  Bachar Al Assad dar şi soarta rebelilor sirieni, cei care până acum au dat mari jertfe de sânge în faţa luptei cu djihadiştii ISIS iar acum, o oanumită parte a lumii încearcă să îi sacrifice. Pe altarul acordurilor internaţionale.

Ambasadorul britanic la Națiunile Unite, Matthew Rycroft, a respins încă de vineri propunerea Moscovei, afirmând că intenția demersului este „de a deturna în mod cinic atenția de la necesitatea încetării bombardamentelor asupra Alepului”.

 

  ( *un comentariu de Cleopatra Lorinţiu )

Milioane de oameni deplâng moartea unui rezident din Pennsylvania care a condus o mișcare mondială pentru pace 

Născut în Erzurum, Turcia, în 1941, Gülen a servit ca imam în moscheile locale, dar a devenit unul dintre cei mai influenți lideri islamici din lume. În ultimii săi ani, el a găsit un adăpost în Saylorsburg, Pennsylvania, după ce a fugit din Turcia pe fondul presiunii politice crescânde în 1999.

Istanbul: Proteste după ce primarul unui district a fost arestat pentru „terorism”

Rezidenții din Istanbul s-au adunat la Tribunalul Çağlayan, unde primarul a fost adus după ce primarul districtului Esenyurt, Ahmet Özer, din partidul de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP) din Turcia, a fost arestat sub acuzația de „apartenere la organizația teroristă armată Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Turcia marchează Ziua Republicii cu mesaje politice de unitate națională pe fondul diviziunilor profunde

Cu toate acestea, unele mesaje au fost total diferite. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut victoria asupra terorismului și reprezentanții opoziției au cerut revenirea la idealurile fondatoare ale republicii sub Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne.

Greta Thunberg în Turcia. Vizită la postul de radio închis după ce s-a discutat despre genocidul armean

Organismul de supraveghere al emisiunilor din Turcia, RTUK, a suspendat Açık Radyo timp de cinci zile în mai pe motiv că ar fi incitat la ură, apoi și-a retras licența în iulie, deși a continuat să transmită până la jumătatea lunii octombrie.