marți, octombrie 15, 2024

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Consiliul de Medicină Legală (ATK) din Turcia a emis un raport care consideră o femeie kurdă în vârstă de 81 de ani, cu dizabilități grave și probleme de sănătate, aptă să-și ispășească pedeapsa cu închisoarea, conform Stokcholm Center for Freedom

Makbule Özer, care suferă de astm și dificultăți de respirație și care are mobilitate limitată la genunchi, glezne și încheieturi, a fost dusă luni de către familie la închisoare.

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

În septembrie 2022, executarea pedepsei ei a fost amânată cu un an la îndemnul ATK.

Legislația împotriva terorismului

Legislația împotriva terorismului este, de asemenea, criticată pe scară largă pentru că permite prea mult spațiu pentru interpretare. În ultimii ani, ATK, agenția consultată pentru expertiza sa medicală în cazurile deținuților bolnavi, a fost acuzată de complicitate la detenția continuă a deținuților bolnavi, cu rapoartele sale îndoielnice care i-au găsit pe deținuții bolnavi apți să rămână după gratii.

Susținători proeminenți turci pentru drepturile omului au acuzat instituția că și-a pierdut independența față de guvern.

Istoric

Începând cu anii 1980, regiunile de sud-est și de est ale Turciei, predominant kurde, au fost scena unui conflict armat între forțele de securitate și Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup militant desemnat ca organizație teroristă de Turcia și de o mare parte a comunității internaționale.

Pe lângă faptul că a provocat moartea a zeci de mii de oameni, conflictul a avut implicații grave asupra situației drepturilor omului în zonele afectate, unde forțele de securitate și autoritățile au fost adesea criticate pentru abuzuri pe scară largă.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat unui om de știință turc de origine armeană

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.