vineri, martie 29, 2024

CARAVANA “CENTENARUL FİLMULUİ ROMÂNESC”, LANSATĂ LA IAŞİ

Caravana producţiilor cinematografice româneşti România – Republica Moldova – Cernăuţi, desfăşurată sub numele „Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe”, va fi lansată sâmbătă, la Iaşi, informează organizatorii.

Irina-Margareta Nistor, „ambasador cinema” în cadrul proiectului, apreciază că această caravană „reprezintă o ocazie de a face o călătorie în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat al unei istorii în imagini, de a vedea şi revedea cineaşti importanţi şi de a-i radiografia cu drag”.

Asociaţia ARTIS din Iaşi şi Asociaţia Obştească MIA din Chişinău lansează, astfel, la Iaşi, printr-o conferinţă de presă-eveniment, acest proiect. Co-organizator al evenimentului, ce se va desfăşura pe parcursul a peste un an, este Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, iar manifestarea este derulată în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi;  va fi proiectat filmul „Afacerea Est” de Igor Cobileanski. Andrei Giurgia subliniază dimensiunea educativă a demersului. „Pornim într-o călătorie provocatoare, cu 100 de staţii cinematografico-istorice, cu 100 de personalităţi de referinţă de la noi şi de peste Prut”;  managerul Ateneului din Iaşi, Andrei Apreotesei, spune că acest proiect este unul care aduce în atenţia publicului „valorile autentice, valorile şi oamenii care schimbă ceva în jur”.

„Când am pus la cale acest proiect, ideile Valentinei Iusuphodjaev s-au conturat frumos, ca într-o regie, pe care de mult timp aşteptai s-o faci, cu producători şi actori dedicaţi. (…) Mai mult decât atât, la Chişinău, unde Valentina coordonează, practic, parteneriatele şi bunul mers, abia aşteptăm să vedem impactul şi interesul faţă de proiect”, apreciază Igor Cobileanski, potrivit comunicatului.Profesorul Daniel Şandru consideră că ”proiectul Centenarul Filmului Românesc împlineşte Programul Centenar al municipalităţii ieşene pe o dimensiune deosebit de importantă, ce ţine nu numai de comunicarea vizuală a evoluţiei societăţii româneşti, în ultima sută de ani, din perspectiva cinematografiei”.

df6d1aa2f0cd8ef03592e94e9f914f21_L

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, vorbeşte despre importanţa cinematografiei, în contextul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire.

„Nu am întâlnit pe nimeni care să spună că nu-i plac filmele. Indiferent de gen, filmul este o aventură care ne scoate din plictiseala cotidiană. În cei peste 100 de ani de istorie proprie, filmul românesc a fost mereu aproape de români”, menţionează Chirica.

 

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).