„A fost încă un concurs pentru experiență, trebuie să muncim în continuare” (N.Formite)
Campionatele Europene de gimnastică artistică, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, la 60 de ani de la precedenta ediție găzduită de România, la startul competiției aliniindu-se 274 de sportivi (168 la masculin și 106 la feminin) din 37 de țări.
Antrenorul coordonator al lotului feminin al României, Nicolae Forminte, a declarat, vineri, după ce Ioana Crișan și Olivia Cîmpian s-au clasat pe locurile 18 și 23 la individual compus, că ediția Campionatelor Europene de gimnastică artistică găzduită de Cluj – Napoca a fost un concurs pentru experiență și, în concluzie, trebuie să muncească în continuare.
”A fost încă un concurs pentru experiență. Bârna rămâne măsura capacității și maturității lor sportive. S-a dovedit că ele nu au ajuns încă la nivelul în care să controleze acest aparat. Păcat pentru munca lor, pentru că puteau cu siguranță să prezinte mai mult decât ceea ce au reușit. Concluzia este că trebuie să muncim în continuare. Obiectivul lor era să facă o finală și l-au îndeplinit. Dar ăsta nu e obiectiv, a fost așa, de tatonare. Eu nu pot să pun astfel de obiective. Dar trebuie să accept realitatea, să lucrez cu ce am și să fac tot ce îmi stă putință ca aceste gimnaste să crească an de an și să închegăm acea echipă care să ne ducă din nou la Jocurile Olimpice”, a spus el.
Forminte a adăugat că durerea la cot pe care a acuzat-o Olivia Cîmpian i-a influențat acesteia evoluția: ”Ioana dacă își făcea bârna ar fi obținut o poziție încurajatoare pentru următoarele competiții. Îmi pare rău că Olivia mi-a ascuns o durere la cot … o tot vedeam la antrenamente că își scutura brațul drept, iar când o întrebam îmi spunea că nu are nimic. Aici s-a acutizat acea durere, care iată că i-a făcut ceva probleme azi. A intrat cu această teamă și nu a reușit să își continue exercițiul”.
”Eu am obligația să fiu optimist și să lucrez în continuare. Normal ar fi ca toți românii să le încurajeze și să fie optimiști, pentru că aceasta este producția pe care o scoate acum gimnastica românească. Pe ele trebuie să ne bazăm și cu ele trebuie să mergem înainte. E adevărat, cresc greu. Și pentru mine e destul de dureros și stresant să văd că e ca atunci când faci prăjitura, nu-ți iese și o iei de la capăt, și iar o faci, și iar nu iese… Dar nu renunț”, a adăugat Nicolae Forminte.
Sportiva britanică Elissa Downie a câștigat, vineri, medalia de aur la individual compus în cadrul Campionatelor Europene de gimnastică artistică de la Cluj -Napoca.
Gimnastele Ioana Crișan și Olivia Cîmpian, aflate la prima competiție rezervată senioarelor, s-au clasat la Cluj – Napoca pe locurile 18, respectiv 23 în concursul de individual compus, cu un total de 51,032 puncte, respectiv, 50, 106 puncte.
Campionatele Europene de gimnastică artistică se desfășoară în perioada 19-23 aprilie la Sala Polivalentă din Cluj – Napoca, la 60 de ani de la precedenta ediție găzduită de România, la startul competiției aliniindu-se 274 de sportivi (168 la masculin și 106 la feminin) din 37 de țări.
România este reprezentată la Europene de 10 sportivi. Lotul feminin este format din Olivia Cîmpian, Ioana Crișan, Larisa Iordache și Cătălina Ponor, iar cel masculin din Marian Drăgulescu, Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, Adelin Kotrong, Laurențiu Nistor și Andrei Ursache. Larisa Iordache și Cătălina Ponor vor reprezenta România, duminică, în finala la bârnă. În concursul masculin, România are un singur gimnast calificat, Marian Drăgulescu, acesta asigurându-și participarea în finalele la sol (sâmbătă) și sărituri (duminică). În continuare, programul Campionatelor Europene de la Cluj – Napoca este următorul: sâmbătă – finale masculin la sol, cal cu mânere, inele și finale feminin la sărituri și paralele (13,30-16,40), duminică – finale masculin la sărituri, paralele, bară și finale feminin la bârnă și sol (13,30-16,40). La ediția de anul trecut, de la Berna, România a cucerit două medalii de argint la masculin, ambele prin Marian Drăgulescu (sol și sărituri), și două de bronz la feminin, ambele prin Cătălina Ponor (sol și bârnă).