joi, aprilie 7, 2022

Campanie de eliberare din închisoare a mamei lui Hakan, un băiețel bolnav de cancer

O campanie a fost lansată pe Twitter solicitând autorităților să o elibereze pe mama lui Hakan,băiețelul  în vârstă de 11 ani, care luptă singur împotriva cancerului într-un spital, conform Stockholm Center for Freedom. 


Hashtag-ul #DirenBeHakan (Fii puternic, Hakan) a fost împărtășit pe scară largă de către utilizatorii de socializare care au apelat la guvernul turc să amâne executarea pedepsei lui Sabriye Dağdeviren. 

Într-o scrisoare, mama băiatului a povestit că uneori este îngrijit de vecinii lor în timpul tratamentului său la spital, deoarece bunica lui trebuie să aibă grijă și de mama ei care are  90 de ani. 

„Cât de dureros este pentru o mamă să știe că fiul ei este îngrijit de altcineva decât familia sa în timpul chimioterapiei. Nu pot face altceva decât să aștept să-l aud pe fiul meu o dată pe săptămână.” a scris Sabriye. 

Hakan a fost diagnosticat cu leucemie în stadiu avansat în ianuarie. Potrivit medicilor, cancerul i-a  atacat ficatul, abdomenul, gâtul și axilele, urmând să mai rămână în spital un an. 

Amândoi părinții săi au fost arestați în 2018 pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. 

Mama lui Hakan a fost condamnată la șase ani, 10 luni de închisoare, iar tatăl său, Gökhan Dağdeviren, la 19 ani.  

Pe 15 iulie 2016 a avut loc tentativă de lovitură de stat eșuată în  Turcia. Guvernul turc condus de președintele turc, Reccep Tayip Erdogan îl acuză pe clericul turc, autoexilat în SUA, Fethullah Gulen pentru orchestrarea puciului.   

Cu toate că Gulen a negat orice acuzație, guvernul turc a impus o campanie de represiuni asupra adepților Mișcării Gulen. 

Astfel, aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.