sâmbătă, noiembrie 16, 2024

București: Oficialii de la Ambasada Turciei au dat afară un jurnalist turc de la înmormântarea istoricului Mustafa Ali Mehmed

Oficialii de la Ambasada Turciei din București au dat afară un jurnalist turc de la înmormântarea istoricului Mustafa Ali Mehmed.

Ziaristul turc, Necdet Celik alături de un coleg al său, au fost, marți, la cimitirul musulman din Bucureşti, pentru a face articol despre înmormântarea marelui istoric şi turcolog din comunitatea turco-tătara, Mustafa Ali Mehmed.

Deși, erau încă doi jurnaliștii la eveniment, viceconsulul, Sait Evren Güner l-a oprit pe Necdet Celik din a mai filma, iar un angajat de la cimitirul mahomedan, Mehmet Oner, a încercat să spargă telefonul colegului.

Mai mult, ambasadorul Fusun Aramaz a ordonat angajaților instituției să sune jandarmii pe motiv că la eveniment se află “teroriștii căutați”.

“Am întârziat intenționat, pentru ca ştiam că vor veni cei de la ambasadă și nu am doream să intru în conflict.Când am început să filmez rugăciunea, nu a trecut un minut și viceconsulul Sait Evren Güner a intervenit şi mi-a închis camera video.Eu filmam cu telefonul. Nu am vrut să ne certăm în fața oamenilor, m-am depărtat și viceconsulul a venit la mine și mi- a spus că aici este teritoriul Turciei,nu pot filma, chiar dacă ceea ce filmez nu are legătură cu statul turc. Am spus că alți doi ziarişti urmăresc acest eveniment, dar mi-a replicat că celor doi le-a dat voie.Am precizat că la intrare nu am fost oprit de nimeni, nu există niciun anunț pentru acreditare și am participat la mai multe evenimente similare în anii trecuți. Viceconsulul  a insistat să ies, chiar m- a amenințat că va chema jandarmii. Am aflat mai târziu că ambasadorul Fusun Aramaz a chemat jandarmii spunând, <<La cimitirul mahomedan sunt teroriștii căutați>>’,  a declarat jurnalistul turc.

La fina, viceconsulul Sait Evren Güner, împreună Ali Kılıçarslan Kopuz, au decis să-i dea afară pe cei doi ziariști.

Jurnalistul consideră că acest atac vine după protestul, de duminică, din Piața Constituției, împotriva condițiilor de detenției în care sunt ținuți deținuții politici din Turcia. 

“Am fost gonit de pe teritoriul Turciei, dar în România, nu în Turcia. Ieri, tot aici, am făcut o filmare fără nicio problemă. Mai ales, familia decedatului nu a anunțat nicio restricție pentru ceremonie.” a afirmat Celik. 

Necdet Celik şi colegul său, Hayri Gul au mai scris mai multe articole despre lucrările profesorului Mustafa Ali Mehmed, făcând chiar interviu cu istoricul faimos, dar nu au putut să marcheze evenimentul înmormântării sale.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.