sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Bruxelles – manifestaţie de protest împotriva tratatelor de liber-schimb transatlantice

Societatea civilă reacţionează şi blamează deciziile politicii actuale ale Uniunii Europene. Este ceea ce a demonstrat cu prisosinţă manifestaţia de la Bruxelles.

Circa 9.000 de persoane – potrivit poliției – au manifestat marți, la Bruxelles, sub ferestrele instituțiilor europene, pentru a denunța tratatul de liber-schimb transatlantic pe care UE îl negociază cu SUA (TTIP) și echivalentul său pe cale de a fi semnat cu Canada (CETA), informează AFP.

La trei zile după marile manifestații împotriva TTIP, care au reunit între 163.000 și 320.000 de persoane în șapte orașe germane sâmbătă, manifestanții s-au adunat la apelul unei largi coaliții a ONG-urilor, partidelor de stânga și sindicatelor.

manifest

‘TTIP, CETA, nu vă vrem’, scandau unii manifestanți. Alții agitau o pancartă: ‘Pentru democrație, servicii publice și sociale: ?TTIP, stop !”.

‘Suntem siguri că vom fi marii perdanți. Aceasta va dezechilibra total piața agricolă’, și-a explicat poziția un participant, Stephane Delogne, agricultor.

„O vastă zonă a liberului schimb care se sustrage oricărei forme de control democratic„

‘De aceste tratate transatlantice antidemocratice vor profita mai ales acționarii multinaționalelor și puterile financiare, în detrimentul agricultorilor și consumatorilor, al lucrătorilor și pensionarilor, al femeilor și tinerilor, al PME-urilor și claselor mijlocii’, denunță prin internet asociația belgiană ‘Stop TTIP’, care face parte dintre organizatorii manifestației.

‘TTIP și CETA vor facilita exportul produselor PME. Cel puțin în Canada, unde acordul este stabilit. Este un răspuns la criza economică’, s-a apărat — marți, la postul de radio belgian RTBF — comisarul european al comerțului, Cecilia Malmstrom.

Plecați din intersecția Arts-Loi în jurul orei 16 (14:00 GMT), manifestanții au traversat cartierul european pentru a ajunge după trei ore lângă sediul Comisiei Europene, unde au început să se disperseze.

Uniunea Europeană și SUA au stabilit săptămâna trecută ca o nouă rundă de negocieri asupra acordului lor comercial (TTIP sau TAFTA) să aibă loc în prima săptămână a lunii octombrie, ignorând reticențele puternice ale Franței.

În afară de TTIP, manifestanții și-au exprimat opoziția față de CETA, tratatul de liber-schimb cu Canada, ale cărui negocieri sunt terminate, dar care mai trebuie semnat în 27 octombrie, în prezența premierului canadian Justin Trudeau, iar apoi ratificat de statele membre ale UE.

(sursă: rtl.be,Le Monde, Liberation,7sur7.be)

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.