joi, aprilie 7, 2022

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Noile mișcări ale Turciei în Europa, din septembrie,  au vizat doi jurnaliști autoexilați și două cadre prestigioase din lumea academică.

Abdullah Bozkurt, care locuiește în Suedia din 2016 din cauza mai multor dosare judiciare împotriva sa, a fost atacat pe 24 septembrie de trei bărbați în afara apartamentului său.

 Bozkurt a suferit leziuni la nivelul feței, capului, brațelor și picioarelor. Autoritățile suedeze sunt încă în căutarea autorilor, care au fugit după atac.

Condus de Bozkurt, site-ul de știri Nordic Monitor din Suedia, face publice  articole în  exclusivitate, susținute de documente, privind încălcările drepturilor omului din Turcia. 

Atacul a avut loc la o zi după ce site-ul a raportat un zbor secret de predare MİT din Kazahstan, în timpul căruia un critic al lui Erdoğan a fost torturat.

A fost cerută live asasinarea jurnalistului

Bozkurt primise amenințări de ceva vreme. Cem Küçük, cronicar pro-guvernamental, în timpul unei transmisiuni live din iunie, a cerut în mod deschis MIT, să-l asasineze pe Bozkurt.

Bozkurt a ținut o conferință de presă în urma atacului și a promis că Nordic Monitor își va spori expunerea privitoare la încălcarea drepturilor omului în Turcia, pentru a spori gradul de conștientizare în întreaga lume.

O altă persoană aflată sub protecția poliției este Berivan Aslan, care a fost ținta unui presupus complot de asasinare în Austria. 

Feyyaz Ö. a depus mărturie că a fost agentul MİT care a primit ordin să o asasineze pe Aslan și să provoace haos în rândul comunităților turce și kurde din Austria.  Aslan, politiciană și cadru academic,  cunoscută pentru eforturile sale legate de minorități în Austria,  dezvăluise anterior o rețea de agenți MİT existentă  în mai multe provincii austriece.

Un alt caz este Burak Çopur, profesor turco-german de științe politice la Universitatea Essen din Germania, care a dezvăluit în septembrie că familia sa din Turcia a primit un apel de avertizare de la MİT. 

Apelantul a spus familiei Çopur, fără a-și dezvălui identitatea, că fiul lor ar trebui să înceteze să-l critice pe Erdoğan și dimpotrivă, să apere Partidul Democrat al Popoarelor (HDP) din Turcia. Çopur a fost avertizat că Turcia ar putea răpi   persoanele care se exprimă în mod critic, din Germania.

“Erdoğan încearcă cu disperare să-și intimideze oponenții care îl critică”

Pe 5 octombrie, deputatul german Cem Özdemir a postat un tweet solicitând autorităților germane să pună capăt amenințărilor și șantajelor turcești, referindu-se la Dündar și Çopur.

„Erdoğan încearcă cu disperare să-și intimideze criticii. Mă întreb ce face guvernul federal [german] împotriva acestor [amenințări]. Ce precauții concrete a luat pentru Dündar și Çopur? Aș vrea să știu ”, a scris  Özdemir pe contul său de Twitter.

ONU despre răpirile sponsorizate de Turcia

Oficiul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a trimis o scrisoare Turciei pe 5 mai, solicitând informații despre „răpiri extrateritoriale sponsorizate de stat”.

Raportorii ONU au afirmat că autoritățile turce „recurg la operațiuni sub acoperire, în cooperare cu agențiile de aplicare a legii din țările terțe”, atunci când nu reușesc să realizeze extrădarea prin mijloace legale.

Ca răspuns, delegatul Turciei la Biroul ONU din Geneva a îndemnat ca ONU să nu fie abuzată de FETO, o abreviere utilizată de regimul Erdoğan pentru a se referi la mișcarea Gülen ca organizație teroristă.

Correctiv, o inițiativă din Germania care promovează jurnalismul de investigație, a prezentat Consiliului Europei un raport de cercetare în decembrie 2018, care detaliază amploarea răpirilor internaționale ale güleniștilor de către MİT. Potrivit cercetării, MİT îi răpește și pe güleniștii  din Turcia și îi torturează în centre de detenție extrajudiciare sau în locuri secrete.

Erdogan promite operațiuni sub acoperire în diaspora

În timpul unui discurs, din ianuarie, la inaugurarea noului sediu al MİT numit KALE (Castelul) din capitala Ankara, Erdoğan a jurat în mod public că MİT se va concentra pe mai multe operațiuni sub acoperire în străinătate.

De la  încercarea de lovitură de stat din  iulie 2016, regimul Erdoğan a intensificat presiunea asupra disidenților, în special a kurzilor și güleniștilor.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.