miercuri, ianuarie 20, 2021

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Noile mișcări ale Turciei în Europa, din septembrie,  au vizat doi jurnaliști autoexilați și două cadre prestigioase din lumea academică.

Abdullah Bozkurt, care locuiește în Suedia din 2016 din cauza mai multor dosare judiciare împotriva sa, a fost atacat pe 24 septembrie de trei bărbați în afara apartamentului său.

 Bozkurt a suferit leziuni la nivelul feței, capului, brațelor și picioarelor. Autoritățile suedeze sunt încă în căutarea autorilor, care au fugit după atac.

Condus de Bozkurt, site-ul de știri Nordic Monitor din Suedia, face publice  articole în  exclusivitate, susținute de documente, privind încălcările drepturilor omului din Turcia. 

Atacul a avut loc la o zi după ce site-ul a raportat un zbor secret de predare MİT din Kazahstan, în timpul căruia un critic al lui Erdoğan a fost torturat.

A fost cerută live asasinarea jurnalistului

Bozkurt primise amenințări de ceva vreme. Cem Küçük, cronicar pro-guvernamental, în timpul unei transmisiuni live din iunie, a cerut în mod deschis MIT, să-l asasineze pe Bozkurt.

Bozkurt a ținut o conferință de presă în urma atacului și a promis că Nordic Monitor își va spori expunerea privitoare la încălcarea drepturilor omului în Turcia, pentru a spori gradul de conștientizare în întreaga lume.

O altă persoană aflată sub protecția poliției este Berivan Aslan, care a fost ținta unui presupus complot de asasinare în Austria. 

Feyyaz Ö. a depus mărturie că a fost agentul MİT care a primit ordin să o asasineze pe Aslan și să provoace haos în rândul comunităților turce și kurde din Austria.  Aslan, politiciană și cadru academic,  cunoscută pentru eforturile sale legate de minorități în Austria,  dezvăluise anterior o rețea de agenți MİT existentă  în mai multe provincii austriece.

Un alt caz este Burak Çopur, profesor turco-german de științe politice la Universitatea Essen din Germania, care a dezvăluit în septembrie că familia sa din Turcia a primit un apel de avertizare de la MİT. 

Apelantul a spus familiei Çopur, fără a-și dezvălui identitatea, că fiul lor ar trebui să înceteze să-l critice pe Erdoğan și dimpotrivă, să apere Partidul Democrat al Popoarelor (HDP) din Turcia. Çopur a fost avertizat că Turcia ar putea răpi   persoanele care se exprimă în mod critic, din Germania.

“Erdoğan încearcă cu disperare să-și intimideze oponenții care îl critică”

Pe 5 octombrie, deputatul german Cem Özdemir a postat un tweet solicitând autorităților germane să pună capăt amenințărilor și șantajelor turcești, referindu-se la Dündar și Çopur.

„Erdoğan încearcă cu disperare să-și intimideze criticii. Mă întreb ce face guvernul federal [german] împotriva acestor [amenințări]. Ce precauții concrete a luat pentru Dündar și Çopur? Aș vrea să știu ”, a scris  Özdemir pe contul său de Twitter.

ONU despre răpirile sponsorizate de Turcia

Oficiul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a trimis o scrisoare Turciei pe 5 mai, solicitând informații despre „răpiri extrateritoriale sponsorizate de stat”.

Raportorii ONU au afirmat că autoritățile turce „recurg la operațiuni sub acoperire, în cooperare cu agențiile de aplicare a legii din țările terțe”, atunci când nu reușesc să realizeze extrădarea prin mijloace legale.

Ca răspuns, delegatul Turciei la Biroul ONU din Geneva a îndemnat ca ONU să nu fie abuzată de FETO, o abreviere utilizată de regimul Erdoğan pentru a se referi la mișcarea Gülen ca organizație teroristă.

Correctiv, o inițiativă din Germania care promovează jurnalismul de investigație, a prezentat Consiliului Europei un raport de cercetare în decembrie 2018, care detaliază amploarea răpirilor internaționale ale güleniștilor de către MİT. Potrivit cercetării, MİT îi răpește și pe güleniștii  din Turcia și îi torturează în centre de detenție extrajudiciare sau în locuri secrete.

Erdogan promite operațiuni sub acoperire în diaspora

În timpul unui discurs, din ianuarie, la inaugurarea noului sediu al MİT numit KALE (Castelul) din capitala Ankara, Erdoğan a jurat în mod public că MİT se va concentra pe mai multe operațiuni sub acoperire în străinătate.

De la  încercarea de lovitură de stat din  iulie 2016, regimul Erdoğan a intensificat presiunea asupra disidenților, în special a kurzilor și güleniștilor.

Turcii renunță la WhatsApp: Telegram, Signal sau BiP sunt noile aplicații de comunicare  

Renunțarea la WhatsApp a fost cauzată în principal de zvonurilor conform cărora mesajele de pe acesta ar fi împărtășite autorităților turcești în cadrul unor noi setări de confidențialitate.

Turcia impune cenzură pe Twitter cu cel mai mare număr de cereri de eliminare de conținut

Turcia impune cenzură pe Twitter prezentând cel mai mare număr de cereri de eliminare și ordonanțe judecătorești,

Dreptul la viață violat în Turcia: Peste 3.000 uciși, maltratați sau torturați în 2020

Un raport anual privind încălcările drepturilor omului în Turcia a dezvăluit 3.362 de morți și 3.534 de incidente de tortură sau maltratare în 2020, dintre care 1.855 au loc în închisori

Victimă a epurării guvernului turc îngropată în grabă. Soțul încarcerat nu a avut voie să participe la înmormântare

O fostă profesoară concediată de la locul de muncă prin decret a murit, pe 12 ianuarie, din cauza mai multor probleme de sănătate și a fost îngropată în grabă fără să-i ofere soțului ei încarcerat posibilitatea de a participa la înmormântarea ei,

Premieră în lume: Instanța de judecată înființate în aeroportul din Istanbul

Ministerul Justiției din Turcia a înființat un tribunal la Aeroportul din Istanbul ca parte a reformelor sale judiciare planificate,

Un turc a stârnit critici după ce a făcut un grătar într-o biserică abandonată

Un  bucătar turc a stârnit un val de revoltă pe Twitter după ce a inișiat organizarea  unui grătar în interiorul unei biserici...

Turcia: Fructul care costă 1.000 de lire kilogramul

Un fruct obișnuit în Turcia au observat o creștere scandaloasă a prețurilor în acest sezon, vânzătorii raportând că un kilogram ar fi ajuns la 1.000 de lire turcești (aproximativ 135 de dolari), conform Turkish Minutes.

Turcia a întârziat cu campania de vaccinare, dar a recuperat cu peste 500.000 de vaccinați în 24 de ore

Turcia a lansat campania de vaccinare abia pe 14 ianuarie, dar a recuperat cu 520.393 de vaccinați în primele 24 de ore.