joi, aprilie 25, 2024

Bosnia:Sondaj politic despre Fethullah Gulen într-o școală finanțată de Erdogan

O universitate din Bosnia și Herțegovina, finanțată de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, a efectuat un sondaj politic controversat cu participarea studenților și angajaților săi bosniaci cu privire la clericul Fethullah Gulen, a raportat de Nordic Monitor .

Biroul Administrației Studenților al Universității Internaționale din Saraievo, fondată de o fundație islamistă susținută de președintele turc și familia sa, a efectuat un sondaj cu privire la clericul Fethullah Gulen.

Sondajul include întrebări despre o tentativă de lovitură eșuată din 15 iulie 2016 și despre mișcarea Gülen. Mai mult, participarea la sondaj a fost obligatorie pentru angajați, chiar și pentru companiile care desfășoară afaceri cu universitatea.

În ciuda faptului că sondajul își propune să dea o impresie de obiectivitate prin includerea unor argumente care contestă varianta  guvernului turc despre mișcarea Gülen și despre tentativa de lovitură de stat eșuată, este ușor de observat natura sondajului

Una dintre întrebări este „Cum definiți mișcarea Gülen?”. Participanții au avut de ales între următoarele răspunsuri: “organizație teroristă armată, organizație teroristă, organizare a crimei organizate, cult, grup spionaj, comunitate religioasă, organizație a societății civile, nici o idee sau alta.”

O întrebare similară este pusă într-o formulare diferită: „Cum îl definiți pe Fethullah Gülen”, iar variantele  de răspuns sunt umătoarele:”Conducător al unei organizații teroriste, lider al unei organizații de crimă organizată, lider religios, lider mafiot, filantrop, operator de informații străine.”

 „Este absurd să spunem că cineva care lucrează la o universitate guvernamentală turcă poate completa acest formular cu sinceritate”, a declarat unul dintre angajați,  care de altfel  a ales să își păstreze anonimatul.

Din 15 iulie 2016, guvernul turc a închis mii de adepți a mișcării Gülen și a demis aproximativ 150.000 de funcționari publici. Numeroși observatori internaționali au raportat încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv dispariții forțate și tortură aplicată membrilor mișcării.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.