vineri, noiembrie 22, 2024

Bosnia:Sondaj politic despre Fethullah Gulen într-o școală finanțată de Erdogan

O universitate din Bosnia și Herțegovina, finanțată de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, a efectuat un sondaj politic controversat cu participarea studenților și angajaților săi bosniaci cu privire la clericul Fethullah Gulen, a raportat de Nordic Monitor .

Biroul Administrației Studenților al Universității Internaționale din Saraievo, fondată de o fundație islamistă susținută de președintele turc și familia sa, a efectuat un sondaj cu privire la clericul Fethullah Gulen.

Sondajul include întrebări despre o tentativă de lovitură eșuată din 15 iulie 2016 și despre mișcarea Gülen. Mai mult, participarea la sondaj a fost obligatorie pentru angajați, chiar și pentru companiile care desfășoară afaceri cu universitatea.

În ciuda faptului că sondajul își propune să dea o impresie de obiectivitate prin includerea unor argumente care contestă varianta  guvernului turc despre mișcarea Gülen și despre tentativa de lovitură de stat eșuată, este ușor de observat natura sondajului

Una dintre întrebări este „Cum definiți mișcarea Gülen?”. Participanții au avut de ales între următoarele răspunsuri: “organizație teroristă armată, organizație teroristă, organizare a crimei organizate, cult, grup spionaj, comunitate religioasă, organizație a societății civile, nici o idee sau alta.”

O întrebare similară este pusă într-o formulare diferită: „Cum îl definiți pe Fethullah Gülen”, iar variantele  de răspuns sunt umătoarele:”Conducător al unei organizații teroriste, lider al unei organizații de crimă organizată, lider religios, lider mafiot, filantrop, operator de informații străine.”

 „Este absurd să spunem că cineva care lucrează la o universitate guvernamentală turcă poate completa acest formular cu sinceritate”, a declarat unul dintre angajați,  care de altfel  a ales să își păstreze anonimatul.

Din 15 iulie 2016, guvernul turc a închis mii de adepți a mișcării Gülen și a demis aproximativ 150.000 de funcționari publici. Numeroși observatori internaționali au raportat încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv dispariții forțate și tortură aplicată membrilor mișcării.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.