joi, aprilie 25, 2024

Bisericile și mânăstirile pe care regimul Erdogan le-a confiscat de la Creștinii Siriaci, au fost date Dyanetului, pe tăcute…

După confiscarea  miilor de instituții care aparțineau Mișcării Hizmet, tot sub motivarea stării  de Urgență OHAL), regimul Erdogan a pus ochii pe bunurile etnicilor din Turcia. Comisia de Partajare și Biroul de Înstrăinare a Prefecturii provinciei Mardin, a confiscat și înstrăinat biserici, cimitire și mînăstiri care aparțineau creștinilor siriaci. Conducerea Fundației Mânăstirii Mor Gabriel a contestat această decizie dar Comisia de partajare a Prefecturii Mardin a respins obiecțiile. Un număr de 30 de proprietăți confiscate de la etnicii siriaci, au fost date Dyanetului (Direcției de Cult Islamic- Ankara DIB).

Conform unui articol publicat în  ziarul Agos, în urma cercetărilor efectuate de Fundația Mânăstirii Mor Gabriel, zeci de mânăstiri și biserici au fost confiscate și trecute la Trezoreria statului după care au fost alocate Dyanetului. Iar Cimitirele  etnicilor  sunt alocate Primăriei Județului Mardin.

Întreținerea unor biserici și cimitire care se deschid în zile de rugăciune este făcută de către Fundația Mănăstiri Mor Gabriel. Cimitirele sunt locuri unde etnicii Siriaci creștini efectuează vizite, locuri care se folosesc în mod activ pentru ceremonii de sărbătoare și de înhumare. Etnicii Siriaci creștini au apelat la instanță pentru anularea deciziilor de confiscare.

Etnicii Siriaci creștini vor să aducă acest caz în fața instanței.

Președintele Fundației Mânăstirii Mor Gabriel, Kuryakos Ergün a precizat că se află în pregătire pentru  a da în judecată decizia de confiscare, dar pe de altă parte continuă cercetările în legătură cu acest caz. Ergün a precizat că în legătură cu confiscarea a aproximativ treizeci de proprietăți confiscate va apela instanța.

Fundația Mănăstirii Mor Gabriel a deschis un proces la Tribunalul de Primă Instanță din Mardin împotriva înregistrării  titlurilor de proprietate, la trezorerie. În cererea de proces s-a atras atenția că proprietățile confiscate sun bunuri de cele mai vechi timpuri aflate sub conducerea și posesia Fundației. În cererea depusă s-a mai atras atenția asupra importanței Mânăstirii Mor Gabriel și faptul că protecția și întreținerea se făcea de către Fundație.

A fost încălcat Tratatul de Lausanne

În cererea depusă pentru instanță a fost menționat faptul că, confiscarea proprietăților și înregistrarea lor la Trezoreria statului reprezintă o  încălcare a Tratatului  de la Lousanne.

În petiție s-au precizat deciziile precedente ale Curții Supreme, Convenția Europeană a  Drepturilor Omului , acordurile adiționale și protocoalele.


Sursa:  https://www.turkishminute.com/2017/06/24/turkey-transfers-1600-year-old-syriac-churches-properties-to-diyanet/

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.